Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kompozitní panely pro moderní rodinný sen

Ultramoderní architektura v tzv. Mlýnské čtvrti, to zní rozporuplně. Kdo se podívá na kraji rakouské obce Eidenberg na svah, už z dálky může ve čtvrti Mühlviertel poznat futuristický design lesknoucí se hliníkové fasády. Zde uskutečnil Ing. Rudolf Richtsfeld na pozemku o velikosti 840 m2 s hliníkovými kompozitními panely PREFA svůj sen o současné architektuře.

„Stavět bez střešního převisu, to byla pro mě otázka estetická – obyčejný dům jsem nechtěl,“ říká stavebník Rudolf Richtsfeld se zřejmým sebevědomím. Jeho myšlenka byla jasná: rodinný dům s fasádou a střechou ze stejného materiálu. Z ploché střechy však správa obce neměla velikou radost a projektovanou konstrukci neschválila. Dnes se tomu, zaplať pánbůh, může Rudolf Richtsfeld dokonce zasmát. „Měla tam být alternativa se sedlovou střechou a já pak narazil na kompozitní panely PREFA. To byla jedna z mála možností, jak fasádu i střechu zhotovit z jednoho materiálu a přitom neplánovat střešní převis.“

Poté, co obec dala stavbě zelenou, pokladli klempíři firmy Harald Seyr GmbH 160 m2 střešní plochy a fasády hliníkovými kompozitními panely PREFA v barvě brown grey. Předtím však bylo třeba zhotovit vodotěsné podstřeší. Proto byla na fasádu a střechu položena plastová vodotěsná izolace pro ploché střechy s odvodňovací funkcí. Tím získal stavebník, řečeno s trochou nadsázky, přece jen plochou střechu, i když izolace samozřejmě zmizela pod pokládkou hliníkových kompozitních panelů. Desky pak byly přinýtovány k hliníkové konstrukci. Při této operaci zhotovili klempíři pevné a kluzné body. Pevné body fixují jednotlivé prvky ve stále stejné poloze, zatímco kluzné body umožňují nárůst délky materiálu, tedy jeho dilataci. Rozměry konstrukce pro nýtování vyplynuly z výpočtu větrného zatížení a zatížení sněhem, avšak obrazec štěrbin stanovil architekt. Tak vznikla estetická vnější vrstva, která díky jasným liniím, chybějícímu střešnímu převisu a použití pouze jednoho druhu materiálu vytvořila stavebníkem požadovaný jednotný vzhled.

Zvláštnost hliníkových vrstvených desek je v tom, že mohou být na staveništi upravovány tak, že je lze ohýbat a pokládat přes roh. Tak je možno vyloučit stykové spáry, a díky tomu není potřeba použít krycí nebo lemovací plechy.

Hliníkové kompozitní panely PREFA

Sendvičový prvek si již ze současné architektury nelze odmyslet. Sestává se ze dvou hliníkových plechů o tloušťce 0,5 mm s vypalovaným lakem, které jsou ustalovací tavnou metodou oboustranně spojeny s 3mm polyetylenovým jádrem. Chemická a mechanická opatření zajišťují vysokou adhezi plechového pláště. Vestavěné instalace nebo zhotovení fasád, ať už na novostavbách, nebo při renovaci starých budov. Možnosti použití jsou prakticky neomezené a je zcela lhostejné, zda se šroubuje, nýtuje nebo lepí. Přednosti hliníkových panelů se nejlépe projeví při realizaci velikých ploch, které kladou vysoké nároky na rovnost a tuhost. Hodí se ale i do interiérů na maloformátové řešení detailů.

Technické znaky

Hliníkové kompozitní panely PREFA poskytují jen výhody: jsou maximálně odolné proti korozi a počasí, vykazují minimální roztažnost a o to větší ohybovou a rázovou pevnost. A to všechno provází minimální hmotnost desky, která váží 3,4krát méně než ocel a 1,6krát méně než čistý hliník. Hliníkové panely poskytují ve formě zavěšených a zezadu odvětrávaných fasád perfektní tepelnou izolaci, ochranu proti vlhkosti a plísním, proti nepříznivému počasí, např. kroupám a také jako protihlukovou ochranu. Velmi vhodné jsou do extrémních podmínek, protože odolávají teplotám v rozsahu od −50 do +80 °C.

Možnosti zpracování

Desky je možno spojovat všemi pro hliník vhodnými druhy nýtů, a to jak pro spojování desek vzájemně, tak pro spojování s jiným materiálem. V závislosti na úchytné konstrukci je možno použít šroubové spoje, vruty nebo samořezné šrouby do kovů. Desky lze i lepit. Velikou výhodou v případě lepení je, že nedochází vrtáním, šroubováním nebo nýtováním k poškození povrchu. Desky navíc mohou být bez problémů přizpůsobovány (ohýbány a řezány) přímo na staveništi a jako celek tak vytvářejí plochý a opticky velmi sofistikovaný povrch.

Barvení

Pryč se šedou všedností, pestrá paleta barev hliníkových vrstvených plechů PREFA přispívá ke zpestření života. Mnohé barvy nacházejí inspiraci v přírodě, a tak se budovy velmi harmonicky začleňují do svého okolí. Zvláštní lesklé odstíny zajišťuje DURAGLOSS 5000 – lakování na vysoké technické úrovni nového druhu, které zdůrazňuje krásu hliníkových vrstvených plechů PREFA a prodlužuje jejich již tak dlouhou životnost. Speciální povrchové úpravy, jakými jsou struktury kamene nebo dřeva i jiné zvláštní požadavky na přání nejsou nesplnitelné na plochách přesahujících 500 m2.

Hliníkové produkty PREFA GmbH si za posledních 65 let udělaly jméno v celé Evropě, díky svému rozvoji, produkci a prodeji střech a fasádních systémů z hliníku. PREFA je v současnosti úspěšně zastoupena na trhu v 16 evropských zemích, sídlo firmy je v Marktl/Lilienfeld (Dolní Rakousko). Skupina PREFA zaměstnává 380 pracovníků. PREFA je část skupiny podniků průmyslového celku Dr. Cornelius Grupp, který po celém světě zaměstnává více než 6000 zaměstnanců na více než 30 místech.

Pro více informací se prosím obracejte na:

Ing. Jakub Nepraš
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14, 193 00 Praha 9 – Horní Počernice
T: +420 234  496 501
E: jakub.nepras@prefa.com
www.prefa.com

Ing. Kristian Hanko
MediaTrust Communications spol. s r. o.
Kodaňská 46, 100 00 Praha 10
T: +420 234 066 208
E: khanko@mediatrust.cz
www.mediatrust.cz


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...