Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Největší stavbou s Vermiplasterem je Šumavská Tower v Brně

Tři výškové administrativní budovy v Šumavské ulici v Brně jsou dominantou města již od přelomu 60. a 70. let. Za dobu své existence zde sídlila celá řada firem, nicméně jako obvykle se do budov moc neinvestovalo. Jejich stav byl v poslední době žalostný a především energeticky velmi náročný. Až nyní se situace mění. Na základě projektu se postupně všechny tři „věže“ budou rekonstruovat.

V první etapě se jedná o revitalizaci objektu Šumavská 35. Výšková budova nabídne 8300 m2 kancelářských ploch a v posledním patře luxusní byt s úchvatným výhledem na Brno. V podzemí bude vybudován dvoupodlažní parkovací areál s 240 místy. V těsné blízkosti vznikne nová nákupní galerie. A Knauf, respektive jeho materiály, byl přitom.

Rekonstrukce výškové budovy nebylo nic jednoduchého. V podstatě došlo k postupnému odkrytí objektu, až jak se říká na „dřeň“. Do skeletu musela být přidána nová ocelová konstrukce, kterou bylo nutné požárně ochránit. První myšlenka směřovala na opláštění sádrokartonovými požárními deskami, ale to se ukázalo jako nerealizovatelné jak z hlediska pracnosti, tak z pohledu ceny a samozřejmě i času. Brněnská firma Mlénský, dlouholetý partner Knaufu, přišla s řešením zajistit požární odolnost ocelových nosníků i stropů za pomoci požární omítky Vermiplaster. Požární odolnost ocelových konstrukcí byla požadována na 90 minut.

Vermiplaster a jednoduchá aplikace

Připomeneme, že Vermiplaster je požární sádrová omítka, která je určena na požární ochranu ocelových nosníků a stropů, spřažených stropů z trapézového plechu a betonu, dále železobetonových nosných i nenosných stěn, stropů, sloupů a nosníků. Rozsah požárních odolností se pohybuje od 30 do 120 minut pro ocelové a ocelobetonové spřažené konstrukce a do 180 minut pro železobetonové konstrukce.

Výhodou Vermiplasteru je rychlá aplikace, perfektní přilnavost, schopnost ochrany tvarově složitých konstrukcí a vysoká životnost, která byla stanovena minimálně na 25 let. Nanáší se klasickým, běžně dostupným omítacím strojem PFT G4 se šnekem D4-3.

Jen a jen pozitiva…


Nedokážu si vůbec představit v tomto objemu prací jinou technologii než Vermiplaster,“ říká Petr Kocourek z firmy Mlénský, s. r. o., a dodává: „S Vermiplasterem jsme byli minimálně desetkrát rychlejší, než kdybychom nosníky obkládali požárními deskami. Přitom zaškolení na aplikaci ze strany Knaufu bylo velice rychlé a obsluha je vlastně velmi jednoduchá. Jediné, na co se musí opravdu dávat pozor, je kontrola tloušťky nastříkané hmoty na konstrukci, protože ta ovlivňuje deklarovanou požární odolnost. I vzhledem k tomu, že v takto vysoké budově se nosníky směrem nahoru ztenčují, čímž se mění i tloušťka nanášené vrstvy Vermiplasteru (nahoře bylo zapotřebí materiálu více).“ Na otázku, co by se stalo, kdyby někde tloušťka nedosáhla předepsané hodnoty, byla odpověď jednoduchá. „Pokud bychom někde potřebovali opravit povrch, tak jednoduše použijeme nejprve penetrační nátěr a následně můžeme přistoupit k nové aplikaci, tedy velmi jednoduché řešení.“ Petr Kocourek v souvislosti s realizací Vermiplasteru v Brně dodal, že na požární ochranu budovy se spotřebovalo přes 80 tun této sádrové omítky.

Sádrokarton doslova na každém kroku

Rekonstrukce budovy Šumavská 35 je v podstatě taková „skládačka“ z produktů Knauf. Skutečnost, že například stávající stropní konstrukce mají únosnost pouhých 150 kg na metr čtvereční, předurčila použití suché výstavby za stěžejní technologii. A protože firma Mlénský je partnerem Knaufu již od samého počátku své existence (90. léta), volba materiálů a všech systémů byla jasná. Vestavby, sociální zařízení, různé příčky, estetické podhledy (někteří ponechávají nastříkaný Vermiplaster záměrně odhalený, neboť evokuje zajímavou industriální atmosféru, ne však v případě Šumavské) a další jsou postaveny ze systémů suché výstavby Knauf. Odhadem zde padlo více než 32 000 metrů čtverečních desek. První etapa, respektive rekonstrukce budovy Šumavská 35 s novým skleněným „kabátem“, jenž sám o sobě dokáže ušetřit kolem 70 % původních nákladů na energii, byla dokončena v polovině září. Již nyní je z 90 % obsazena novými nájemci, kteří si určí sami finální uspořádání vnitřního prostoru. Realizace požární ochrany rekonstruované výškové budovy v Brně je patrně největší zakázkou tohoto typu.

omítky sádrokarton požární deska požární ochrana rekonstruované výškové budovy v Brně Šumavská Vermiplaster Knauf Mlénský
požární ochrana rekonstruované výškové budovy v Brně Šumavská Vermiplaster Knauf Mlénský
omítky sádrokarton požární deska požární ochrana rekonstruované výškové budovy v Brně Šumavská Vermiplaster Knauf Mlénský
omítky sádrokarton požární deska požární ochrana rekonstruované výškové budovy v Brně Šumavská Vermiplaster Knauf Mlénský


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...