Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

JAK KOUPIT BYDLENÍ? Ptejte se jako odborníci s příručkou zdarma od ESTAV.cz

Nemovitost kupujete v životě jednou nebo dvakrát. Jak získat hypotéku? Jak správně postupovat při koupi bydlení, vysněného domu nebo bytu? Na co si dát pozor při výběru? Nenechte se napálit při nákupu od realitních kanceláří. Co si ověřit před podpisem kupní smlouvy? Porozhlédněte se po okolí.

Co se v okolí plánuje za výstavbu? Počítejte s opravami. Jaký je technický stav vybrané nemovitosti? Kolik zaplatíte za energie na vytápění? Bude potřeba měnit elektroinstalace či vodovodní potrubí?

Brožura Jak koupit bydlení

Tak to je jen strohý výčet otázek, jaké by vás měly napadnout při úvahách o koupi vlastního bydlení. Jde vám z toho hlava kolem? ESTAV.cz vám nabízí pomocnou ruku v podobě příručky pro každého. Rozhodujte se odpovědně!

„Naše zkušenost je taková, že mnozí investoři se při koupi nemovitosti stále rozhodují na základě lokality, obrázků vizualizací a ceny. A na technické detaily, které ovlivní cenu a komfort bydlení, se zapomenou zeptat, nebo se zeptat neumí. Výsledkem je pak zbytečně špatná volba nebo rozčarování,“ odůvodňuje vznik příručky ředitelka internetových portálů ESTAV.cz a TZB-info.cz Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D.

 


„Pečlivě zpracovaná příručka formou laikovi srozumitelnou zajisté přispěje k předcházení nespokojenosti s nemovitostí a umožní kontrolu technických zařízení nemovitosti,“ komentuje prof. Ing. Karel Kabele, CSc. příručku Jak koupit bydlení z redakce ESTAV.cz.

Při koupi nemovitosti se ptejte jako odborníci!

Na co se ale ptát? Těžko budete mít možnost vzít si na prohlídku nemovitosti finančního experta, právníka, energetického specialistu, architekta a stavebního inženýra najednou. Ke každé prohlídce nechcete hned v počátku využít služeb inspektora nemovitostí, přesto chcete již k prvnímu výběru přistoupit zodpovědně.

ESTAV.cz oslovil tým odborníků z různých oblastí stavebnictví a nechal je zpracovat otázky, na které by se ptali oni sami, kdyby si šli kupovat byt, dům či pozemek. Z jejich otázek pak byla sestavena příručka, doplněná o praktický zápisník a rady pro každého.

Celá příručka je rozdělená do kapitol dle oblasti zájmu. Úvodní část se zabývá financováním, vysvětluje základní pojmy a způsoby vyřizování hypotéky. Právní ochrana nemovitostí řeší především záležitosti, jež je potřeba ohlídat v katastru nemovitostí, a radí jak takové informace získat.


Další kapitoly se samostatně věnují pozemku, architektuře domu a bytu a jeho dispozičním řešením, zabývají se technickým stavem starších objektů. Pozornost je věnována i technickým zařízením budovy a energetické náročnosti. To vše s doplňujícími vysvětlujícími texty, které snadno pochopí i laik.

Příručka získala prestižní ocenění

Na veletrhu For arch 2015 získala příručka Jak koupit bydlení ocenění odborné nezávislé poroty nejvyšší ocenění Grand Prix. Zařadila se tak do skupiny nejzajímavějších a inovativních produktů českého stavebnictví.

Příručka pro každého zdarma!

Příručka je ke stažení zdarma přímo na webu ESTAV.cz s možností pohodlného vytištění. Barevné řešení i formát příručky jsou upraveny tak, aby šla dobře vytisknout na běžné domácí tiskárně, a to i černobíle.