Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Nové zelené se nejvíc žádá o solární systémy, pasivních domů je 267

K dnešnímu dni je vyčerpána necelá polovina jedné miliardy korun v programu Nová zelená úsporám. Dokonce roku se počítá s více jak 800 milióny korun z emisních povolenek. V programu "Kotlíkových dotací" bylo doposud podáno celkem 1500 žádostí. Řekl to ministr životního prostředí Jan Podivínký na tiskové konferenci.

Stav žádostí v Nové zelené úsporám

Ke včerejšímu dni je v programu podáno téměř 5000 žádostí o dotaci. Necelá tisícovka žádostí se týká zateplení (oblast podpory A), z toho více než 10 % žádá současně o dotaci na nucené větrání se zpětným získáváním tepla (oblast podpory C.4).

Souhrnný přehled podporovaných opatření a výše dotace zde

Žádostí o dotace na pasivní dům (oblast podpory B) je 267. Žádostí o dotace na výměnu zdroje tepla spalujícího fosilní paliva za nový ekologický současně se zateplení (oblast podpory C.1) je 307, žádostí o výměnu zdroje tepla bez současného zateplení obálky (C.2) je 296. Počet žádostí o dotace na solární termický systém (oblast podpory C.3) přesahuje tisícovku.

Ještě pro tento rok ministr Podivínský slibuje další prostředky, a to ze zisků z obchodování s emisními povolenkami, původně avizovaných 800 milionů by se mohlo navýšit o 100 až 200 milionů. Zároveň probíhají jednání s předsedou vlády o vyčlenění dalších 3 miliard korun ve státním rozpočtu na příští rok. Tyto prostředky mohou být určeny pro rodinné domy i pro další skupiny budov. Výzvy však nesmí podle slov ministra kolidovat se zaměřením jiných programů, zejména z Ministerstva pro místní rozvoj.

Žádosti o dotace podané v prvním měsíci bude v blízké době schvalovat rada SFŽP, následně budou podle slov ministra Podivínského bezodkladně proplaceny. Průměrná výše podpory je v současné době 93 508 Kč.

Programy na výměnu kotlů

Kromě Nové zelené úsporám přišla řeč i na ostatní programy MŽP. V programu výměny kotlů v oblastech postižených povodněmi bylo podáno 576 žádostí s celkovou částkou téměř 27 milionů korun z celkové alokace 100 mil. korun. Příjem žádostí je prodloužen do 31. 10. nebo do vyčerpání finančních prostředků.

Ve společném programu krajů a MŽP na výměnu kotlů bylo v Moravskoslezském kraji investováno do výměny kotlů celkem 100 milionů korun. To představuje celkem 2 333 žádostí o dotaci. Další výzva nabídne celkem 60 milionů korun. Průměrná žádost je za 40 tisíc korun, zatím lidé od začátku července podali 540 žádostí za téměř 26 milionů korun. Žádosti se přijímají do 29. listopadu.

V Ústeckém kraji bylo podáno 442 žádostí, v úterý 3. 9. byl příjem žádostí z důvodu vyčerpání finančním prostředků ve výši 20 milionů korun ukončen.

Ve Středočeském kraji bylo za první den od pondělí 2. 9. podáno 486 žádostí za 22 milionů z celkové alokované částky 40 milionů korun. Další prostředky jsou ihned připraveny, pokud kraj poskytne stejnou částku. Příjem žádostí bude ukončen 31. října.

MŽP počítá s pokračováním dotačního programu na výměnu kotlů ve všech třech krajích, kde byly programu spuštěny. Dále jedná se zástupci Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Vzhledem ke stavu ovzduší zatím do budoucna s kotlíkovou dotací nepočítá Jihomoravský kraj.

 
 
Reklama