Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Izolační pěna FOAM LOK™ v otázkách a odpovědích

Rozhovor s Janem Černým, zástupcem firmy Lapolla Industries, Inc., která prostřednictvím americké společnosti HONTER Corporace zajišťuje distribuci produktů v rámci Evropské unie - unikátních stříkaných polyuretanových izolačních materiálů FOAM-LOK™, ochranných nátěrů a střešních systémů.


Jaké je základní charakteristické použití stříkané izolační pěny FOAM-LOK 500 a 2000 s otevřenou a uzavřenou strukturou od společnosti Honter Company?

Existují dva hlavní typy stříkané pěnové izolace – s otevřenými buňkami a uzavřenými buňkami.
Otevřená buňka je často označována jako half pound (8 kg/m3), zatímco uzavřená buňka se obvykle nazývá two pound (35–40 kg/m3). Otevřené buňky pěnové izolace nejsou zcela uzavřeny a vzduch vyplní všechny „otevřené“ buňky v prostoru uvnitř materiálu. Pěna s uzavřenou strukturou má všechny drobné buňky uzavřeny a zabaleny dohromady, což má za následek vyšší hustotu materiálu a větší izolační hodnoty.
Co se týká nákladů na aplikaci a výkon je velký rozdíl mezi otevřenou buňkou a uzavřenou buňkou stříkané pěnové izolace. Zatímco pěna s uzavřenými buňkami obvykle stojí dvakrát tolik než pěna s otevřenými buňkami, má vyšší hodnotu R a zabraňuje pronikání vlhkosti.
Uzavřená struktura buněk se obvykle doporučuje do sklepů, suterénů, podlah, koupelen, hal a dalších oblastí, kde je nutná ochrana před vlhkostí anebo není dostatečný prostor pro izolaci. Zároveň vytvoří parozábranu, zpevní podklad a razantně zvýší tepelnou hodnotu R.
Stříkaná izolační pěna s otevřenou buňkou je vynikající volbou jako tepelná izolace a vzduchová bariéra pro vnitřní stěny dutin a podkroví. Stříkaná pěna s otevřenými buňkami je optimální volbou pro izolaci dřevostaveb, pasivních domů a nízkoenergetických domů a k doizolování stávajících staveb, podkroví a podobně.
Je třeba si uvědomit výhody stříkané pěnové izolace.
Stříkaná pěnová izolace s otevřenou strukturou a uzavřenou strukturou buněk jsou jednorázové výkonné izolační materiály, které zaizolují a kompletně utěsní stavební konstrukci po celou dobu životnosti stavby. Pomocí správně nainstalované stříkané pěnové izolace budete mít zdravější, tišší, energeticky úspornější stavby.
Zvýšený komfort: Pěna kompletně utěsní veškeré mezery, spáry a dutiny, zamezí průniku vzduchu, vzniku tepelných mostů, srážení vodní páry v izolaci, a tedy zamezí i vzniku plísní. Budete mít zdravější bydlení a více pohodlí.
Ušetřete náklady za energii: únik vzduchu zvyšuje náklady na energie. Stříkaná pěnová izolace poskytuje vyšší R-hodnotu izolace. Takto vytvořená vzduchová bariéra zastaví ztráty na vytápění a chlazení a bude mít za následek zvýšení energetické účinnosti stavby.
Více informací si zákazníci mohou přečíst na našich webových stránkách www.honter.cz v sekci OTÁZKY A PORADNA.

Kromě těchto produktů jsou nějaké další pro případné speciální použití?

Produktů máme celou řadu, kromě klasické aplikace nástřikem, nabízíme i pěny vstřikované na vyplnění izolací a dutin, tzv. Retrofit pěna. Ta je samozřejmě v obou variantách, a to jak otevřená struktura, tak uzavřená struktura buněk. Každá z těchto pěn má své specifické použití, jako například uzavřená pěna je vhodná na výplně cihel, betonu a různých forem, tanku, zásobníku. Pěna s uzavřenou strukturou je vhodná pro výplň dutin ve stěnách, sádrokartonových příčkách a podobně. Je vyrobena tak, aby nevytlačila sádrokartonovou stěnu a podobně, velice často se používá na izolaci domu typu Okal a jiné dřevostavby.

Jaký je modul pružnosti hotové pěny pro posouzení její odolnosti proti pohybům podkladu?

Veškeré tyto technické parametry jsou součástí certifikace, kterou disponuje každý náš produkt. Naším cílem je dodat plnou certifikaci dle stavební normy a přání zákazníka a pokud se stane, že je nemáme, po dohodě provedeme následné atesty.

Jaký je difuzní odpor jednotlivých druhů pěn? Je třeba při dodatečném zateplení např. plechové střechy zespodu provádět ještě parozábranu?

Faktor difuzního odporu μ ČSN EN 12086
Zejména pěna FOAM-LOK 500 má vynikající difuzní odpor. Faktor difuzního odporu pěny je μ 2,8.
Faktor difuzního odporu pěny z uzavřenou strukturou buněk, jako je FL 2000, FL 2800, je μ 25,2.
Je velice důležité poznamenat, že pokud je naše pěna nastříkaná v tloušťce více než 5 cm, je to už klasifikováno jako parozábrana a nevyžaduje další případnou ochranu před vlhkostí.

Jak se hotová pěna srovnává do roviny, když chci např. nadkrokevní izolaci nebo dvouplášťovou fasádu? Je třeba povrch pěny pak nějak ošetřit?

Oproti běžně používaným produktům, které jsou používány v ČR, EU je velkou výhodou nejen složení a samotná výroba, ale i možnost si finální nástřik produktu regulovat pomoci technologie. To znamená, že aplikátor nemusí stříkat na plný tlak a teplotu jako běžné pěny, ale může si naše produkty doladit podle potřeby, a tím dokáže pěnu nastříkat defakto do roviny a hlavně kompletně eliminuje odpad, který vzniká při přestřiku a následovném ořezu a začištění, tak jak to je u klasických pěn. Při použití pěny FOAM-LOK zákazník neplatí žádný odpad a přestřik. Srovnání nástřiku si může posoudit každý sám z fotografií nástřiků.
Dále také záleží, jaký druh pěny ja aplikován, dle požadavků můžeme na pěnu aplikovat ochranný požární nátěr FIRE LOK. Vše záleží na místní stavební normě v daném státu. Pěna jako taková nevyžaduje žádné zvláštní ochranné prvky, výjimka je ochrana proti UV záření a hydroizolační ochranný nátěr. K této ochraně používáme speciálně vyvinutý ochranný hydroizolační a proti UV záření nátěr THERMOFLEX. Je speciálně vyroben na polyuretanovou pěnu a má vynikající vlastnosti a více než 40letou historii nejen v tropických oblastech, kde je vysoké sluneční záření, ale i vysoká vlhkost. Dlouholetou historii máme i v oblastech jako je Norsko a Švédsko, Kanada.

Jak se zajišťuje odolnost proti UV záření – je-li pěna trvale vystavena slunci?

Jak jsem odpověděl, vyrábíme vysoce odolný ochranný nátěr na PUR pěny, který je certifikován jako střešní systém dle ETAG 005. Samozřejmě splňuje reakce na oheň ČSN EN 13501-1+A1 B ROOF (t3). Jako jediný produkt v EU je certifikován jako střešní systém s PUR pěnou. Kromě těchto produktů nabízíme i další prodkuty na všechny druhy střech, teras, balkonů a podobně.

Je třeba ochranný UV nátěr obnovovat, případně po jaké době? Je jeho případná nutná obnova již v ceně díla?

Samozřejmě vše je nutné kontrolovat, pravidelná kontrola střechy v průběhu roku je samozřejmostí a díky tomu je možné prodloužit životnost nátěru. Vše záleží na tom, o jakou životnost měl zákazník zájem. My nabízíme 3–5 let, 10–15 let a více než 15 let. Životnost nátěru se posuzuje dle toho, kolik kg je aplikováno na 1 m2, na jaký podklad a jaká je suchá vrstva nátěru a také okolní prostředí, kde se střecha nachází. V ČR průměrně nabízíme 10–15 let na akrylový ochranný nátěr THERMOFLEX a RCS 5000, který je určen pro aplikaci na různé střešní podklady. Ochranné nátěry standardně dodáváme v bílé barvě, pokud zákazník požaduje jinou barvu, rádi vyhovíme. Více informací na http://www.honter.cz/produkty/ochranne-stresni-natery-a-tmely.html.

Při izolaci podkroví zevnitř – jak se zajišťuje kontrola dřevěných konstrukcí před zakrytím pěnou, jak se případně ošetřují? Jak je zajištěna jejich biologická ochrana po zakrytí pěnou?

Vše záleží na tom, o jakou konstrukci se jedná. Pokud je stavební konstrukce dřevěná, je nutné vzít v potaz, zda je dřevo ochráněno nějakým typem ipregnace a podobně. Železná konstrukce musí být ošetřena proti korozi a musí mít základní nátěr. Musí být řádně očištěná a připravená na nástřik izolační pěny. Naši partneři mají pravidelné proškolení a přesně ví, co a jak udělat, aby izolace plnila svůj účel a zákazník byl maximálně spokojen. Kvalitní izolace je defakto investice a naším cílem je, aby zákazník takto vložené investice získal zpět ve formě úspory za energie, mít komfortní a zdravé bydlení po celou dobu životnosti budovy. To je důvod, proč je důležité zvolit kvalitní stříkanou izolaci, která je aplikovaná řádně proškolovanými partnery, kteří vědí, jak s izolační pěnou zacházet v různých podmínkách.

Sundavají se klempířské konstrukce před izolací ploché střechy? Případně opatřují se také nástřikem? Pokud ano, je třeba nějak předem upravit jejich povrch?

Aplikace střešní pěny je úplně jiný svět než jsou stříkané pěny uvnitř domu nebo na fasádu. Střešní pěny jsou speciálně vyrobeny pouze pro střechy a nesmí být zaměňovány s klasickou pěnou s uzavřenou strukturou buněk. Je to opravdu velký rozdíl nejen ve složení samotné suroviny, ale hlavně i v aplikaci. Toto téma je daleko rozsáhlejší a není možné ho shrnout do pár vět. Na aplikaci střešní pěny je speciální postup, který je sestaven podle druhů střech a podkladu. Každá střecha a stavba je jiná, a proto je nutné zvolit přesný postup jak aplikace tak i přípravy podkladu a zhodnocení celkové skladby střechy a taky podmínky uvnitř budovy. Je také důležité zvolit správný druh střešní pěny se správnou hustotou pěny na m3. To je velice důležité, jinak se může stát, že pěny po aplikaci praskají, jsou příliš tvrdé, nepruží a nespolupracují se stávající konstrukcí. Základ u aplikace střešní pěny je kontrola podkladu, řádně očištěná střecha, případná oprava střechy, demontáž hromosvodu, odstranění všeho, co je možné, kontrola odpadní vpusti, řádný sklon střechy a poté samotný nástřik izolační pěny a ochranného nátěru dle požadavků zákazníka. A poté pravidelná kontrola střechy aspoň 2× do roka.

Jak se překlenují dilatační spáry v konstrukci – u klempířské konstrukce, případně i spára objektová?

Vše záleží na typu stavby – střechy, druhu upevnění podkladu. Není na to úplně lehká odpověď, pro střechy je vypracovaný přesný manuál podle kterého se musí aplikační firma řídit. Námi certifikované firmy maji kompletní technickou podporu inženýrů a stavebních poradců. Střecha je nejdůležitější součást budovy a veškeré opravné práce musí být konzultovány s výrobcem stavebních prvků, které jsou ve skladbě střechy použity.

Ošetřují se nějak aktivní prasklinky v podkladové konstrukci před stříkáním pěny?

Ano, vždy. Izolační pěna není všelék a certifikovaná firma má přesný manuál jak postupovat. Pěna nesmí být aplikovaná, pokud podklad nesplňuje přísné podmínky pro aplikaci – nástřik izolační pěny FOAM-LOK. Naším cílem není produkt jen prodat, naším cílem je mít spokojené zákazníky, kteří nás doporučí dalším klientům.

Pokud pěna nemění svůj objem a tvar, neuvolňuje žádné látky apod., dává se na pěnu nějaká rozšířená záruka?

Kvalitní polyuretanová pěna je vynikající izolant a jako každý izolant má své pro a proti. Můžete mít sebelepší kvalitu, ale pokud nemáte kvalitně proškolené aplikační firmy, tak vznikne problém. Pokud aplikační firma ví, co dělá, tak eliminuje riziko, že zákazníkovi naaplikuje špatnou izolační pěnu. Co se týká uvolňování látek, naše produkty jsou plně certifikované na těkavé látky a mají hygienický certifikát. Nicméně i to ještě nemusí znamenat, že nemůže dojít k problému. Opravdu je nutné zvolit kvalitní a proškolenou firmu, která opravdu chápe aplikaci a použití pěny v různých podmínkách. Špatné nastavení, nedbalost, neznalost problematiky výroby a zpracování, výroba izolační pěny může být katastrofální jak pro zákazníka, tak pro firmu, výrobce surovin a izolačních pěn jako celek.

Jaké jsou požární vlastnosti pěny? Jsou na trhu celé certifikované odzkoušené skladby střech a fasád z hlediska požáru?

Vzhledem k tomu, že se jedná o polyuretanové pěny tak spadají do klasifikace E nebo F a níže. Překupnické firmy, kterých je na českém trhu velice mnoho, uvádějí všemožné údaje a v některých případech dokonce poukazují různými symboly, které nic neznamenají. Anebo poukazují na požární odolnost celkové skladby, což je zavádějící a nepravdivé. Většinou ani nedisponují certifikací na Vámi zmíněnou otázku, zda je pěna certifikovaná ve skladbě stavební konstrukce.
Naše veškeré produkty mají celou řadu nezbytných certifikátů v rámci EU. Ohledně použití izolace stříkané pěny do fasády je nutné dodržet platné stavební normy v dané zemi. My nabízíme našim zákaníkům možnost aplikace pěny s ochranným protipožárním nátěrem, který musí splnit přísné požární normy. Je také důležité zhodnotit použití tohoto druhu izolace dle typu stavby. Rodinné domy a budovy od třetího patra výše mají zcela odlišné požární normy. Jsme schopni zákazníkovi nabídnout různé produkty. Vše se samozřejmě odvíjí od ceny, což v českých podmínkách hraje velkou roli.

Jak je to z hlediska požární odolnosti při nástřiku (zateplení) zespodu, případně jaká jsou opatření pro její zajištění?

Jak jsem uvedl u předešlé otázky, buď lze izolant, tedy pěnu, opláštit sádrokartonem nebo protipořární deskou, anebo použít speciální protipožární ochranný nátěr FIRE LOK. Na vše tyto možnosti samozřejmě nabízíme certifikaci.

Lze na střechu s touto pěnou aplikovat další vrstvy, které to zajistí? Kačírek, dlažbu do násypu? Zelenou střechu?

Ano, lze. Tzv. Green roof jsou běžně a hojně používané po celém světě. Tento druh zelené střechy má daná jasná pravidla, dle kterých se musí postupovat. Nelze jen provést nástřik pěny a dát hlínu, zeleň nebo kačírek. Vše také záleží na typu střechy, místě, kde je stavba. Zelené střechy nebo střecha, kde je použit kačírek či dlažba, jsou moderní trendy. Je však důležité použít opravdu prověřené a plně certifikované produkty, které jsou pro tuto aplikaci vyrobené. Odbornost firmy je nedílnou součástí celkového systému.

Lze získat dotaci Nová zelená úsporám, příp. Nový panel na zateplení pěnou Honter?

Ano, samozřejmě. Naše produkty jsou začleněné do tohoto programu. Před několika týdny se v ČR rozjel tento program znovu a my jsme rádi, že našim zákazníkům můžeme nabídnout i tuto možnost. V rámci EU mají naše produkty v různých státech zajištěné různé daňové slevy a výhody. Pevně věřím, že do ČR v brzké době dorazí i další programy, které jsou v jiných státech EU běžné a lidem tak umožní dosáhnout ještě více různých daňových bonusů.
Registrační kódy produktů FOAM-LOK™:

  • FOAM-LOK™ 500: SVT3224
  • FOAM-LOK™ 2000: SVT3225
  • FOAM-LOK™ 2800: SVT3226

Více na http://www.honter.cz/o-spolecnosti/novinky/nova-zelena-usporam-2013-57.html.

Jaké jsou největší, případně nejprestižnější realizace izolace v České republice za poslední 2 až 3 roky?

V ČR jsme provedli řadu významných zakázek pro nadnárodní korporace, které už naše produkty znají ze zahraničí a mohou se na naše prodkty plně spolehnout. Vědí, že izolační pěna FOAM-LOK je záruka kvality, plně certifikovaný produkt. Produkty FOAM-LOK byly použity jak na rodinné domy tak na komerční, industriální budovy. Jedná se o zákazniky ŠKODA, IKEA, HOCHTIEF, SKANSKA a daší.

Pořádáte nějaká školení pro projektanty?

Ano, nabízíme. Vše řešíme dle přání zákazníka. Školení provádíme většinou individuálně. V současné době spolupracujeme na několika zajímavých projektech, kde se účastní TZÚS, ČVUT. Během tohoto roku oznámíme různé projekty, které uvítají naši zákazníci, ale i odborná veřejnost.

 
 
Reklama