Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dobrá rada (VII): doplňkové a okrasné střešní prvky

Důslednost a dokonalé vypracování i toho nejmenšího detailu – takové jsou přednosti zkušených výrobců stavebních materiálů. KM Beta mezi tyto výrobce rozhodně patří. Předvídá každý potenciální detail v návrhu střešního pláště. Komplexním příslušenstvím doplňků střešní krytiny řeší možné nedostatky ještě dříve, než nastanou.

Střecha nejsou jen tašky – doplňky betonové střešní krytiny od KM Beta

Doplňky z betonu

Řada betonových doplňků KM Beta postupně nahrazuje doplňky plastové, mají totiž oproti nim spoustu předností. Nejdůležitější je přitom podstatně delší životnost. Zatímco životnost betonových doplňků činí až sto let, stejně jako u základní krytiny, životnost plastových doplňků je přibližně třetinová. I proto může KM Beta nabídnout zákazníkům na betonové doplňky záruku stejně dlouhou jako u základních tašek – 30 let! Další výhodou je fakt, že betonový doplněk je barevně jednotný s krytinou. Investora pak jistě potěší fakt, že betonové střešní doplňky jsou levnější než plastové!

Bez čeho se neobejdete

Homogennost střešního pláště, harmonické členění, estetický vzhled či klimatické podmínky si často vyžadují nestandardní tvary tašek. Pro sortiment profilovaných tašek KMB Beta a KMB Hodonka vyrábí KM Beta množství modifikací základního modulu tašky. Pro ukončení střešního pláště nabízí výrobce pravou a levou okrajovou tašku s bočním okrajem. Ten je opatřen výřezem pro vzájemné překrytí a posun podle sklonu střechy. Jejich použití je výhodné, protože štítová hrana se nemusí oplechovat. U některých střech se při určité délce hřebene uplatní i poloviční modul základní tašky. Využívá se hlavně pro krytí nároží, úžlabí a kolem střešních oken. Půlené tašky se vyrábějí ve všech modifikacích – základní, pultová, lomená a úžlabní.

Šikmou střechu nelze zrealizovat bez použití hřebenáčů včetně tvarových doplňků, jako jsou koncový, „X“, „Y“ a „T“ a také některé typy ozdobných, které slouží ke krytí hřebenů a nároží střech.

Pro krásnější střechu

Svou úlohu, ač především estetickou, mají také okrasné střešní prvky, které jsou součástí střešního systému KM BETA. Zvýrazní a zkrášlí totiž střechu s touto krytinou. Jak už název napovídá, hřebenové prvky, jsou určeny pro hřeben střechy. Dle vkusu si lze vybrat kohouta, elegantní věžičku nebo pár zamilovaných hrdliček. Kohout, věžička i pár hrdliček jsou v nabídce v celkem pěti atraktivních barevných provedeních – cihlová, višňová, hnědá, černá, šedá. Ozdobné hřebenové prvky jsou v prodeji samostatně se speciálně upraveným hřebenáčem a kotvícími prvky. Tak je možné kombinovat i rozdílnou barvu střechy a okrasného prvku.

Ozdobit střechu je možné také hřebenovými ucpávkami KM BETA s motivy „slunečnice“, „slunce“ nebo „hrozen“. Tyto prvky, sloužící k ukončení hřebene, lze zakoupit v barvě základních tašek a betonových doplňků KM BETA, takže budou s novou střechou dokonale ladit. Slunečnice, slunce i hrozen nabízí společnost KM Beta v cihlové, višňové, hnědé a černé, případně v šedé barvě, na přání i v dalších, méně obvyklých odstínech. Moderní výrobní technologie umožňuje vykopírovat sebemenší detaily, takže jsou ozdobné prvky KM BETA opravdovým zkrášlením domu. Třetí možností ozdobení střechy jsou speciální koncové hřebenáče. Kromě hladké varianty totiž KM Beta nabízí také ozdobné varianty „vítr“ a „lev“.


Lev hřebenáč
Kohout hřebenáč
Kohout hřebenáč
Věžička hřebenáč
Věžička hřebenáč

Přehled doplňků najdete na www.kmbeta.cz

Vyberu, koupím a…

…musím okrasný prvek zkompletovat. Při montáži se postupuje od prvního hřebenáče na okraji střechy. Ten je vhodné převrtat dle polohy díry u okrasného hřebenáče za pomoci vidiového vrtáku s průměrem 6 mm. Okrasný prvek se zkompletuje tak, že se odstraní krycí fólie z těsnicí pásky, okrasný motiv se natočí vlisovaným bodem k přední hraně hřebenáče a závit kotevního šroubu se prostrčí připraveným otvorem. Vlisovaný bod je na spodní straně dosedací plochy okrasného motivu. Správné natočení zajistí svislou polohu motivu. Ze spodní strany hřebenáče se následně nasune do drážky prodloužená hřebenáčová příchytka a pojistnou maticí přes podložku se dotáhne. Okrasný hřebenáč se vruty přichytí k hřebenové lati.

Větrací taška

Větrací taška
Větrací taška
Betonový doplněk odvětrací
Betonový doplněk odvětrací

Pro správné fungování střechy je nezbytné zabezpečit především její přirozené odvětrávání, například pomocí větrací tašky. Betonová odvětrací taška je originální celobetonový prvek pro odvětrání kanalizačních stoupaček, kuchyní, koupelen a WC, případně nezateplených částí střech. Betonová taška anténní v sobě spojuje dvě části – základní celobetonovou tašku a krycí kloubovou část z hliníku s barevnou povrchovou úpravou. Taška slouží k řešení prostupu trubky skrz střešní plášť (anténa, satelit, bezdrátový internet apod.). Klade se ve druhé řadě pod hřebenem.

Prostupová taška

Nová taška kabelových prostupů může být umístěna v libovolném místě střešní plochy, v blízkosti připojovaného zařizovacího předmětu. Podle počtu a průměru připojovaných kabelů se odpovídajícím způsobem odříznou plastové průchodky, které jsou součástí střešní tašky.

Anténní taška

Anténní taška
Anténní taška

Tato střešní taška slouží k řešení prostupu anténní trubky skrz střešní plášť. Základ doplňku vč. kloubu je celobetonový prvek, krycí kloubová část je z hliníku s barevnou povrchovou úpravou. Horní část prvku je tvořena odstupňovanými průměry od 23 do 62 mm. Podle použitého průměru trubky se v kloubovém krytu odřízne příslušná část. Taška je technickým zdokonalením dosud používané plastové anténní tašky. Základní taška prvku je celobetonová, harmonicky začleněná do střešní krytiny.

Pro větší bezpečí

V klimaticky náročných oblastech brání náhlému sesuvu sněhu ze střechy hlavně prostisněhová taška. V závislosti na charakteru prostředí je možno střechu zajistit i protisněhovou zábranou nebo sněholamem. Bezpečnost domu zajišťuje hromosvodová taška a hřebenáč. Pro lepší přístup ke komínům, anténním stožárům či slunečním kolektorům dodává KM Beta kompletní střešní lávku, kterou tvoří tašky nášlapné se speciálním nosným blokem, na které lze upevnit nášlapný rošt malý nebo velký a také samostatné nášlapy tašky. K prosvětlení podkrovních prostor jsou určeny plastové tašky z akrylátového skla s téměř stoprocentní prostupností světla a odolností proti povětrnostním vlivům a UV záření.

Praktické jsou rovněž betonové tašky pro odkouření turbokotle.

Stále více investorů hledá možnosti úspor energií a používá sluneční kolektory, které se umisťují na střechu. Pro řešení jejich kotvení ke střešnímu plášti se dodává kolektorová taška se šrouby.

Podobný sortiment speciálních tašek a doplňků se vyrábí i pro tašky tradičního tvaru KMB Bobrovka. Odborníci z KM Beta jsou kdykoli ochotní poradit s výběrem, dát doporučení ohledem umístění či aplikace všech druhů tašek, doplňků i příslušenství.

Vše o komoditách KMB na www.kmbeta.cz

 
 
Reklama