Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zelená střecha na Schlössle-Galerii v Pforzheimu

Nad střechami velkoměsta

Střešní zahrada Schlössle-Galerie je zelená oáza uprostřed městského centra Pforzheimu, ceněná pro možnosti relaxace a využití volného času. Pro projektanty bylo výzvou intenzivní ozelenění šikmé střešní plochy. Zároveň bylo nutné udržet statické zatížení v co nejmenší možné míře.

Nad střechami velkoměsta


Střešní zahrada Schlössle-Galerie je zelená oáza uprostřed městského centra Pforzheimu, ceněná pro možnosti relaxace a využití volného času. Pro projektanty bylo výzvou intenzivní ozelenění šikmé střešní plochy. Zároveň bylo nutné udržet statické zatížení v co nejmenší možné míře. Proto byl jako lehká drenážní a vegetační nosná vrstva použit Liadrain. V roce 2006 byla střešní zahrada vyznamenána titulem „Zelená střecha roku“.

Schlössle-Galerie v Pforzheimu je moderní, architektonicky zajímavé nákupní středisko s mnoha obchody, gastronomickými zařízeními a kancelářemi. To co je na tomto centru netradiční, se však nachází na střeše budovy. Tam byl založen velký veřejný park o rozloze cca 7.000 metrů čtverečních, který se rozkládá uprostřed města jako zelený ostrov obklopený mořem domů. Tým projektantů T+T Design VB z Goudy, RKW Rhode Kellermann Wawrowsky z Düsseldorfu, Heerdegen Architekten ze Stuttgartu a lad+Landschaftsarchitektur Diekmann z Hannoveru navrhl pochozí a volně přístupnou střešní krajinu s trávníky, záhony rostlin, stromy a mnoha pěšinami. Firma Optigrün international AG realizovala intenzivní ozelenění. Vznikla tak oáza, která návštěvníkům přímo v centru Pforzheimu nabízí klid a odpočinek.

Lehký a přesto stabilní

Vzhledem ke sklonu střechy muselabýt učiněna opatření proti sesuvu nástavby. Zároveň statici požadovali co možná nejmenší zatížení na m2. S ohledem na tyto podmínky a kvůli umístění rostlin na nejrůznějších místech bylo realizováno řešení s kombinací různých výšek násypu substrátů. Výšky vrstev kolísají mezi 50 a110 centimetry. Pro splnění požadavku na co nejmenší zatížení střechy byly použity drenážní vrstvy z Liadrainu. „V Liadrainu jsme získali lehký, odolný a osvědčený drenážní materiál“, vysvětluje Dr. Gunter Mann, vedoucí marketingu společnosti Optigrün. Substrát z drceného Liapor je mimořádně lehký, nehořlavý a mrazuvzdorný. Tvar zrna umožní tomuto materiálu zaklínit se a vytvořit tak staticky bezpečný, stabilní podklad. „Liadrain může být individuálně upraven na nejrůznější velikosti granulí i v nejrůznějších váhách pro jakoukoli standardní pevnost – od trávníků až po silniční zatížení“, objasňuje Hans-Peter Keller, odborně technický poradce firmy Liapor.

Cena pro střešní zahradu

Z logistických důvodů bylo pro projektanty střešní zahrady důležité, aby mohly být všechny sypké materiály na střechu dopraveny pneumaticky z cisteren. To byla možnost, jak se vyhnout obtížné přepravě jeřábem nebo nákladním výtahem. Díky nízké objemové hmotnosti materiálu (325 kilogramů na kubický metr), bylo na střechu vyfoukáno přímo z cisteren přibližně 1.600 kubických metrů Liadrainu granulometrie 2/10, a to v několika etapách v průběhu tří měsíců. Koncem roku 2005 byla úprava zahrady dokončena, na jaře 2006 proběhlo otevření Galerie a od té doby je střešní zahrada opravdovým magnetem pro návštěvníky. Neobyčejný způsob ozelenění přesvědčil i odborníky. Členové profesního sdružení Ozelenění budov e.V. (FBB ) zvolili střešní zahradu Schlössle-Galerie „Zelenou střechou roku 2006“.


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.