Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Atraktivní a neokoukaná střecha. Oblékněte svůj dům do zeleného kabátu

Zelená střecha je prakticky bezúdržbové izolační řešení, které začíná využívat stále více nadšených milovníků zeleně. Je nenáročná, vděčná a okouzlující na pohled.

Každý, kdo někdy vlastnil dům nebo chalupu, ví, jak náročná je péče o zahradu. Sekání trávy, zalévání, hnojení a další nezbytné úkoly, bez kterých si lze pěkné okolí domu jen stěží představit.

Rozhodnutí pokrýt střechu vytrvalými rostlinami přináší řadu velkých výhod. Jednou z nich je skutečnost, že takový porost funguje jako přírodní klimatizace. Obzvlášť v létě, kdy rtuť teploměru běžně stoupá ke třicítce, se střešní zahrada stává vítaným pomocníkem. „Vegetační krytí způsobí, že teplota střechy většinou nepřesáhne 25 °C. Klasická střecha se v letních měsících dokáže rozpálit až na 80 °C, což v konečném výsledku tvoří rozdíl až 55 stupňů. Přihlédneme-li k problematice změny klimatu, která předvídá teploty rok od roku vyšší, je zelená střecha řešením, nad nímž se vyplatí přemýšlet,“ říká produktový specialista firmy Knauf Insulation Pavel Přech.

Další pozitivní funkcí zelené střechy je její schopnost čistit vzduch a tím výrazně omezit prašnost uvnitř domu. S rozšířenou vegetační plochou můžete slyšet i bzukot včel, pro které je střecha posetá rostlinami lákadlem, které navíc pomáhá zlepšovat ekosystém ve městě.

Společnost Knauf Insulation je v tuzemsku předním dodavatelem zelených střech. Firmou nabízený systém Urbanscape se skládá z předpěstovaných zelených koberců, které jsou tvořeny z 10 až 12 druhů rozchodníků. „Rozchodníky jsou suchomilné a vytrvalé rostliny. V porovnání s jinými druhy jsou velmi odolné prosti extrémním teplotám, a to jak vysokým, tak nízkým. Stačí je jednou ročně pohnojit a budou vypadat krásně v každém ročním období,“ vysvětluje Pavel Přech. Součástí systému je i ochranná fólie proti prorůstání kořenů, drenážní fólie a speciální substrát. Díky mělkým kořenům těchto sukulentních trvalek ale není potřeba nijak vysoká vrstva živné půdy. Přesvědčte se sami a přivítejte už nadcházející podzimní sezónu v novém přírodním kabátě.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...