Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Se Satjamem spolupracujeme dlouho a rádi

Přinášíme rozhovor s Martinem Novotným z realizační firmy VSF Novotný, která střechy Satjam dělá od r. 1999. Před 15 lety většinou pokládala červené střechy. Ty jsou dnes jen výjimečné a hlavní roli hrají odstíny šedé.

Krytina Satjam. Kvalita - rychlost dodání – záruka - servis. Foto: VSF Novotný s.r.o.
Krytina Satjam. Kvalita - rychlost dodání – záruka - servis. Foto: VSF Novotný s.r.o.

Není mnoho stavebních firem, ve kterých by rodinná tradice sahala tak hluboko, jako je tomu v případě VSF Novotný, s.r.o. Společnost sídlící nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm za svůj historický počátek považuje rok 1933, kdy se dědeček začal učit pokrývačem. Od těchto dob se ale mnohé změnilo, záběr firmy se rozšířil a vnuci Martin a Jiří Novotní se dnes věnují nejen realizacím střech, ale přibyly i fasády, terasy a zajímavé jsou zejména jejich designové dřevostavby. Pokaždé se přitom řídí pravidlem, že se nemá šetřit na nepravých místech. Svým zákazníkům proto doporučují ne nejdražší a nejlepší materiály, ale ty, které mají vysokou kvalitu za relativně příznivou cenu.

Z tohoto pohledu je jednou ze značek, které se v jejich realizacích často objevují, Satjam. S panem Martinem Novotným jsme se pokusili tento aspekt rozklíčovat.


Foto: VSF Novotný s.r.o.

Jak dlouho se značkou Satjam spolupracujete?

To už je hodně dlouho, v podstatě od té doby, co jsme začali pokrývat střechy. Myslím, že to byl rok 1999. Pamatuji si na starý areál firmy a staré vedení. Od té doby Satjam prošel mnoha změnami, které naštěstí skoro všechny byly k lepšímu. Za dvacet let tak firma Satjam vyrostla z neznámé značky do dominantního výrobce lehkých krytin.

Dá se ve dvacetileté historii vysledovat nějaký společný důvod obliby materiálů Satjam?

Pamatuji si, že když jsme začínali pokrývat střechy, tak se z 80 % používaly těžké krytiny. Dnes je trend opačný. Je to tím, že se neustále zvyšuje kvalita vstupní suroviny a také se inovují výrobní procesy lisování krytin. Pravidelně jsme zváni do výrobního závodu Satjam v Ostravě a pokaždé je zde vidět posun vpřed. Dříve také bývalo více reklamací, ale ani to dnes neplatí a nepamatuji si, kdy v poslední době jsme projednávali nějakou reklamaci. Se zvyšující se kvalitou lehkých krytin roste také jejich obliba u zákazníků i projektantů. Samozřejmě tomu jdou výrobci naproti tím, že vymýšlejí nové neokoukané tvary.

Nabídka firmy Satjam je široká, co z jejího sortimentu objednávají zákazníci nejčastěji?

V poslední době se prosazují čím dál dražší materiály. Je to tím, že lidé si zvykli připlatit za kvalitu. Nyní například zažívá velkou reinkarnaci hliník s bezkonkurenčně největší zárukou. Co se týče tvarů, tak preferovány jsou jednoduché tvary krytin.

Používáte celé systémy z nabídky společnosti Satjam?

Pokud jde o střešní krytinu, tak se snažíme používat celý systém. To znamená doplňky, okapový systém a sněhové zábrany. Kompatibilita je v tomto případě totiž velmi důležitá. Naproti tomu např. střešní okna nebo hydroizolační fólie používáme častěji od jiných značek. Je to dáno tím, že v případě Satjamu nejde o hlavní sortiment, takže jinde je větší možnost výběru.

Jak se Vám s materiály Satjam pracuje?

Skoro všichni dnešní výrobci krytin mají velmi propracovaný systém montáže a doplňků navazujících na střešní plášť. V tom není problém. Důležité je mít proškolené pokrývače na konkrétní druhy krytiny. Satjam pořádá pravidelné školení, kterého se vždy účastníme.

Jaký servis Vám mimo školení společnost Satjam poskytuje?

Servis je pro nás jednou z největších výhod spolupráce s firmou Satjam. Bylo tomu tak od začátku, co s firmou obchodujeme. Díky tomu jsme s ní vždy rádi spolupracovali. Řešení jakýchkoli problémů probíhá velice rychle a ke spokojenosti zákazníků i nás. V posledním čase jsou trochu potíže s dostupností některé povrchové úpravy nebo barvy. Ale i tak většinou s dodací dobou od objednání nemáme problém.


Foto: VSF Novotný s.r.o.

Příčina potíží je tedy spíš na straně náročných zákazníků?

Ano, za vším je měnící se pohled zákazníků na kvalitu povrchové úpravy, kdy cena za m2 přestává být rozhodující. Jiné je také barevné vnímání krytiny, které rovněž podléhá módě. Před 15 lety jsme většinou dělali červené střechy, pak se začaly prosazovat hnědé. Ostatní barvy se téměř nevyráběly. Postupně začala nacházet oblibu černá barva, po ní antracitová. Dnes se dělají červené střechy výjimečně a hlavní roli hrají odstíny šedé. Sám nevím, kam se to bude dál vyvíjet. Proto je někdy těžké mít na skladě dostatečné množství správné suroviny.

Jaký argument je v případě značky Satjam pro zákazníky nejpádnější?

Heslovitě: kvalita - rychlost dodání – záruka - servis.

Kolik realizací jste se už Satjamem dělali?

Těžko spočítat... Děláme asi 40 střech za rok, z toho větší část tvoří Satjam. Hrubým odhadem se tedy jedná asi o 400 střech s krytinou Satjam.


Foto: VSF Novotný s.r.o.

Sledujete vámi realizované stavby i po dokončení?

Tím, že jsme spíše regionální firma, jezdím kolem námi pokrytých střech každý den. Všímám si jak stárnou a vidím, že do lepších povrchových úprav se vyplatí investovat. Proto také našim zákazníkům doporučujeme spíše lepší a dražší povrchové úpravy krytin. Vyplatí se to.

Vaší specialitou jsou designové dřevostavby. Uplatňuje se značka Satjam i zde?

Ano, některé typy krytin - např. Satjam Rapid, se k tomuto účelu hodí. Dost často však používáme falcované krytiny a vrací se také ploché střechy. Vždy záleží na tom, o jaký typ stavby jde.

Můžete nám některou ze zajímavých realizací s krytinou Satjam představit?

Nevím, kterou stavbu vybrat, protože každému se líbí něco jiného. Satjamem jsme pokrývali designové dřevostavby, staré roubenky, moderní domy, haly i komerční budovy. Doporučuji se podívat do naší fotogalerie na webových stránkách (www.vsfnovotny.cz).


SATJAM s.r.o.
logo SATJAM s.r.o.

SATJAM s.r.o. působí na českém trhu od roku 1995 jako dodavatel kovových lehkých střešních krytin, trapézových plechů, okapových systémů a profilů, fasádních systémů, doplňků a mnoha jiných výrobků používaných ve stavebnictví.