Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plech, to je design a funkčnost v jednom

Plech jako stavební materiál je prostě trendy – minimalistický, elegantní, schopný překlenout téměř jakýkoliv tvar a dodávaný v žádaných tmavých barvách. Použití plechu řeší jak design stavby, tak funkčnost dané konstrukce.

Autoři Stempel & Tesař architekti, foto Filip Šlapal, zdroj Satjam
Autoři Stempel & Tesař architekti, foto Filip Šlapal, zdroj Satjam

Třicet let svobodné demokracie se promítlo do všech oblastí života, architekturu nevyjímaje. Šeď panelových sídlišť vytlačují barevné plochy fasád, vyrůstají obchodní centra a veřejné stavby. Daleko nejvíc je pak posun patrný u moderně střižených staveb soukromého bydlení. Škoda, že v běžném životě, pod tlakem pracovních povinností, mnozí z nás nestačí vnímat proměnlivost a krásu budov ve svém okolí.

Tohle bylo prvotním impulzem k uspořádání soutěže, která by v průběhu celého roku a napříč všemi regiony propagovala současnou architekturu. Tak se zrodila Česká cena za architekturu. Stalo se tak před čtyřmi lety pod taktovkou České komory architektů. Od té doby má odborná a laická veřejnost, a také zástupci státní správy a samosprávy, každoročně možnost poznat nejkrásnější stavby rodinných domů, veřejných staveb, průmyslových staveb i zahradní architektury. V soutěži se scházejí různorodé stavby od drobných počinů až po velké realizace.

Plech v realizacích České ceny za architekturu

V současnosti probíhá 4. ročník České ceny za architekturu a přihlášeno do něj je úctyhodných 186 realizací. Z pestré směsice nejrůznějších objektů do popředí výrazně vystupují ty, u nichž je použitý plech. Přitom je lhostejno, zda se jedná o střechu, fasádu či zajímavou interiérovou aplikaci. Plech jako stavební materiál je prostě trendy – minimalistický, elegantní, schopný překlenout téměř jakýkoliv tvar a dodávaný v žádaných tmavých barvách. Použití plechu řeší jak design stavby, tak funkčnost dané konstrukce.





Autoři Stempel & Tesař architekti, foto Filip Šlapal, zdroj Satjam

Autoři Stempel & Tesař architekti, foto Filip Šlapal, zdroj Satjam

Správnost vyslovené hypotézy potvrzují výsledky loňského ročníku soutěže, kdy ze 145 přihlášených objektů získalo 7 nejzajímavějších čestné označení Finalista soutěže, a u čtyř z finalistů byl plech použitý jako dominantní architektonický prvek.

V případě Rekonstrukce a přestavby mlýna na bydlení v Povltaví šlo konkrétně o krytinu SATJAM Šindel, kterou ve svém projektu použila architektonická kancelář Stempel & Tesař. Lehká krytina v grafitovém odstínu ideálně kontrastuje s bělostí budovy a její profilace přispívá k autentickému výrazu starého mlýna. Odvod vody ze střechy zajišťuje barevně sladěný okapový systém Niagara, rovněž značky SATJAM.
Výsledkem je harmonický celek modernizovaného domu, který ale nepřišel o svou krásu stáří.

Použití značky SATJAM na zmíněné realizaci je popřením zažitého mýtu, že plechová krytina je jen levnou náhražkou skládaných krytin. Sebevědomě se tvářící střešní plocha, jako spolutvůrce celkového výrazu mlýna, dokládá opodstatněnost použití plechové krytiny ve výrazném architektonickém konceptu. Technické parametry plechovou krytinu navíc zvýhodnily i ze statického hlediska, protože u realizace bylo nutno odlehčit původní krov.

Spojení značky SATJAM s renomovanými architekty je ručníkem hozeným do ringu. Je to výzva všem konzervativcům, aby se nebáli experimentovat a používali ve svých projektech moderní plechové krytiny SATJAM.


Autoři Stempel & Tesař architekti, foto Filip Šlapal, zdroj Satjam

SATJAM s.r.o.
logo SATJAM s.r.o.

SATJAM s.r.o. působí na českém trhu od roku 1995 jako dodavatel kovových lehkých střešních krytin, trapézových plechů, okapových systémů a profilů, fasádních systémů, doplňků a mnoha jiných výrobků používaných ve stavebnictví.