Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ozeleněná střecha ve škole

DELTA-FLORAXX TOP je opředena množstvím technických předností poskytující zpracovatelům řadu výhod jak při samotném návrhu skladby střechy, tak při vlastním zpracování.


DELTA-FLORAXX TOP se dodává v rolích o šíři 2 metrů a délce 12,5 metru. Pokládka probíhá velmi jednoduše, a tudíž rychle. Filtrační textilie je součástí role. Jedním pracovním krokem tak pokládáme dvě vrstvy najednou. Vrstvu hydroakumulační a filtrační. Pro skladbu ozeleněné střechy však tímto ještě vytváříme vrstvu ochranou a separační. Ochranná a separační vrstva spočívá v tom, že hydroizolační systém je ochráněn před přímým tlakem dalších hmotných vrstev, od kterých je zároveň spolehlivé oddělen. Jediné co musíme učinit je, že na hydroizolační systém před pokládkou DELTA-FLORAXX TOP položíme ochranou geotextilii o minimální hmotnosti 300 g/m2.

Pásy se pokládají na sraz s tím, že filtrační textilie, která je o 10 cm širší, se přes dorazovou spáru jednoduše přeloží. Proti posunu pásu je možné ještě přeloženou filtrační textilii k profilovanému HDPE podkladu přinýtovat pomocí nýtovačky, která je součástí každého balení.

Důležité jsou detaily jako střešní vpusti a místa napojení na přilehlé konstrukce, kde je dobré vzniklou spáru přeložit samostatným páskem filtrační textilie a zabránit tak budoucímu odplavování substrátového násypu.


Pokud při pokládce DELTA-FLORXX TOP prší, voda se okamžitě skrze filtrační textilii dostává do 20 mm oktagonálně tvarovaných nopů a rovnoměrně zatěžuje pás proti případnému posunutí i účinkům větru. Jinak můžeme při pokládce vodu dopravit hadicí nebo použít k zatížení proti účinkům větru obyčejná prkna. Jiné nástrahy, pokud lze vůbec toto slovo použít, na zhotovitele při práci s DELTA-FLORAXX TOP nečekají.

Snímky jsou pořízeny z realizace ozeleněné a zároveň pobytové střechy v Ostopovicích. Pod jejím příkrovem se nachází základní škola. Střecha zde bude využívána zároveň jako pobytová terasa, na kterou bude přístup umožněn krytým točitým schodištěm umístěným při zadním okraji střechy anebo přímo z prostoru školy odsunutím prosklené stěny.

 








V příštím článku se podíváme, jak práce na střeše postoupily a jak vypadá dokončená střešní plocha těsně před začátkem jara.

Realizaci provedla firma Greenville Brno.

 
 
Reklama