Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak dobře bydlet v bytovém domě? Povinnosti majitele, správce a požadavky na provoz

Je třeba zaplatit teplo, vodu, opravy, údržbu. Jak stanovit fond oprav, jak opravy naplánovat, kdo je vyprojektuje a pomůže s dotacemi? Jak se změní rozúčtování za vodu a teplo v roce 2025? Kdo je zodpovědný za kontrolu otopné soustavy, kdy ji udělat?

Pomůžeme vám! Povinností je totiž celá řada

Přijďte na konferenci Rekonstrukce a provoz bytových domů ve čtvrtek 31. října 2024.
Tradiční podzimní konference je určena pro ty, co v bytech bydlí, co je vlastní, pro správce, projektanty rekonstrukcí, energetické specialisty a techniky.

Co se děje?
  1. Mění se pravidla pro rozúčtování tepla a teplé vody
    • Kdo je zodpovědný za volbu nového modelu?
    • Kdy a komu je potřeba rozhodnutí nahlásit?
    • Kdy se změna projeví v rozúčtování?
    Kromě základní informace, proč a jak se mechanismus mění, rozebereme podrobně detaily pro vedení BD, SVJ i pro nájemníky. Téma je důležité pro všechny.
  2. Průkaz energetické náročnosti (PENB, "štítek" budovy) – k čemu je a máte platný?
    Možná jste ho získali s nemovistostí, možná jste ho potřebovali k pronájmům, k dotacím, ... V každém případě tento dokument má omezenou platnost a navíc ho nyní budete potřebovat právě k nastavení rozúčtování.
    Jak se v čase měnily PENB, zodpovědnost za jeho platnost a jak se nyní zařídit? I to je téma jedné s přednášek na konferenci Rekonstrukce a provoz bytových domů 2024.
  3. Kolik stojí to, že dýcháte čerstvý vzduch? Montáž větrání s rekuperací v bytovém domě
    Co to znamená stavebně, provozně, kolik to stojí a co lze očekávat?
  4. Podíváme se na data konkrétních kotelen v Libereckém kraji, kde se bytovky rozhodly šetřit
    Kolik obyvatelé ušetřili rekonstrukcí kotelny a kolik je rekonstrukce stála? Co zajistí úspory a osvědčila se změna zdroje tepla?
  5. Chcete na rekonstrukci bytového domu dotaci?
    Co přesně musíte připravit? Na co dotaci získáte nyní a jaké dotace se připravují výhledově? A kde vzít peníze, které dotace nepokryje?
  6. Povinnost dokumentace stávajícího stavu budov
    Co musí tato dokumentace obsahovat, kdo je za ni zodpovědný a jaké povinnosti mají majitelé při rekonstrukcích bytů vůči SVJ? A pokud přidáváte fotovoltaiku, jak je to z pohledu pojišťoven?
  7. V letošním roce na jaře vybublalo téma povinných kontrol otopných systémů
    Novela zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií zavedla povinnou periodickou kontrolu systémů vytápění u budov. Tato kontrola musí být prováděna minimálně jednou za 5 let. Pro obytné budovy se uvažují pouze zdroje, které zásobují teplem více než jednu jednotku. Povinná kontrola se může vztahovat i na bytové domy napojené na CZT. Rozhoduje přípojný výkon odběrného místa soustavy pro budovu, což může být i jen jeden „vchod“ se svým číslem popisným.
    Pokud stojíte před nutností kontroly, položte si otázku, co je pro vás výhodnější? Zda víceméně jen administrativní a vizuální kontrola (i tak za nemalé peníze), anebo odborným projektantem provedená detailní analýza a návrh úprav otopného systému k jeho zefektivnění tak, abyste se povinnosti kontrolovat vyhnuli. Hlavní cílem ale nemá být možnost se vyhnout povinné kontrole, ale automatické a kvalitní hospodaření teplem.
    Na začátku topné sezóny o kontrolách bude řeč, budeme se ptát i zástupce SEI na kontroly a pokuty.

Těšíme se na viděnou ve čtvrtek 31. října 2024 v sále Masarykovy koleje v Praha 6.

Přečtěte si také Přihlaste se na konferenci Rekonstrukce a provoz bytových domů 2024 – již 31. října Detailní program a registrace na konferenci
 
 
Reklama