Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Okna s hliníkovou obložkou zvýší estetický vzhled a zlepší vlastnosti oken

Hliníkové okenní obložky jsou především designovým prvkem, který dodá oknům luxusní vzhled a reálně je přiblíží designu hliníkových profilů. Cílem bývá opticky sladit architekturu exteriéru, ve kterém obvykle hraje roli nějaká hliníková konstrukce. Často je to zimní zahrada s hliníkovými elementy nebo samotná hliníková fasáda.

Anebo je důvod ještě jednodušší: hliníkové obložky plastových oken jsou nyní v módě, protože vypadají skvěle. Současně má však investor okna, která splňují jeho vysoké požadavky na tepelněizolační vlastnosti či hlukový útlum. V tomto ohledu mají plastová okna nad hliníkovými stále navrch. A protože mezi nejdůležitější parametry, které hrají roli při výběru okna, patří právě technické vlastnosti vzápětí následované designem, poptávka po hliníkových obložkách roste. Za příklad si můžeme vzít sousední Rakousko, ve kterém je popularita hliníkových obložek na velmi vysoké úrovni.


Instalace hliníkových obložek je ve své podstatě jednoduchá – naklapnou se na standardní okenní profil, ale děje se tak již při výrobě okenního křídla. Vyrobit kvalitní obložku, správně ji nařezat a upravit, je z větší části ruční práce, která vyžaduje určité zkušenosti, a ne každý výrobce je má. Proto je namístě nešetřit na kvalitě a volit dodavatele dle referencí. Tradičním výrobcem hliníkových obložek je společnost DAFE-PLAST, která je nejčastěji instaluje na populární, a pro svou kvalitu vyhledávaná, okna PROGRESS. Hliníkové obložky se lakují práškovými barvami, přičemž základem je standardní barevný vzorník RAL, který nabízí nepřeberné množství odstínů. Je možné však povrch obložky opatřit i speciálními dekory jako je lesklý, matný nebo polomatný lak, případně jsou v nabídce i strukturované barvy, které dodají oknům naprosto výjimečný vzhled. Díky široké nabídce barev a dekorů může architekt navrhnout celý objekt (včetně dveří) v jednotné barvě a jeho styl bude patrný v každém detailu.

Hliníkové obložky nemají z pohledu uplatnění prakticky žádné omezení s jednou jedinou výjimkou, a to jsou křídla otvíraná směrem ven, což je však velmi ojedinělé řešení. Pokud majitel nemovitosti počítá také s instalací stínící techniky, je zapotřebí okno i s obložkami řešit komplexně, neboť obložka okenní profil logicky o něco zvětší. Na českém trhu jsou vyhledávané hlavně rovné hliníkové obložky, jejichž tvar koresponduje se současným minimalistickým trendem. V praxi je ale možné vyrábět obložky částečně tvarované, které mění vzhled jinak přísně hranatých profilů. Kromě nadstandardního designu okenních elementů mají hliníkové obložky také pozitivní vliv na živostnost oken, neboť chrání plastové profily proti poškození a vlivu počasí. Dojde-li z nějakého důvodu k poničení obložky (například poškrábáním) je možné ji snadněji vyměnit, než opravit plastové křídlo. Na rozdíl od běžných okenních křídel je odvodnění profilu okna s hliníkovými obložkami řešeno směrem dolů, což není na profilu vidět, čímž se opět vylepšuje celkový dojem z okna. Dodejme, že hliníkové obložky se snadno čistí – stačí jen mýdlová voda a měkká houbička. Další informace čerpejte na www.dafe.cz




 
 
Reklama