Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Velkoformátové posuvné systémy

I pro pasivní a nízkoenergetické domy

Dům plný světla a bezprostřední kontakt se zahradou je často jedním z požadavků architektonického řešení současných domů. Souvisejícím aspektem tohoto trendu jsou velkoformátové posuvné systémy, které se uplatňují nejen v nové výstavbě rodinných domů, ale čím dál více také u bytových domů a rekonstrukcí.

Možností má investor hned několik a jeho volba záleží především na jeho přesně definovaných požadavcích. Nicméně zkušenosti prodejců jsou takové, že argumenty či teorie mnohdy ustoupí osobní zkušenosti investora, který navštíví dobře vybavený showroom a osobně si vyzkouší, jak který systém funguje. Vzhledem k tomu, že tyto systémy jsou díky velkým rozměrům a velké hmotnosti velmi namáhané, jsou na ně kladeny mnohem vyšší požadavky na pevnost a tvarovou stabilitu. Proto zde více než kdy jinde platí: nešetřit na kvalitě.

Vše začíná u rozměru

Rozměr je prvním a základním kritériem, který ovlivní volbu nejvhodnějšího sytému. Pokud necháme stranou hliníkové dveřní systémy, které zaujmou svými rozměrovými možnostmi a subtilní elegantní konstrukcí, ale ztrácejí v otázce tepelněizolačních vlastností, pak se pravděpodobně zájem investora obrátí směrem k plastovým konstrukcím. Vysokou kvalitu v této oblasti prezentují okna a dveře PROGRESS vyráběná z kompozitního materiálu RAU-FIPRO X, to znamená na bázi PVC a skelných vláken. Tento materiál umožnil díky svým vlastnostem navrhovat takové rozměry dveřních a okenních systémů, které se již přibližují standardům hliníkových konstrukcí. Navrch mají však ve výborných tepelněizolačních vlastnostech. Proto jsou PROGRESS okna a dveře vhodné i pro pasivní a nízkoenergetické domy. Speciálně pro pasivní domy provádí výrobce DAFE-PLAST Jihlava dílčí úpravy konstrukce tak, aby bez problémů vyhověla požadovanému Blower Door testu.

Pro menší rozměry křídel cca do 1,5 m lze použít posuvně sklopné dveře PROGRESS nebo paralelně posuvné dveře PROGRESS. Posledně jmenované řešení má výhodu v podobě komfortnější obsluhy a lepšího zabezpečení – křídlo se nesklápí, ale paralelně odstaví a odsune stranou. V základním vybavení má tento systém „standardní okenní rám“, ale je možné jej osadit i nízkoprofilovým hliníkovým prahem. Efektivní je rovněž mikroventilace po celém obvodu křídla. Naproti tomu posuvně sklopné dveře se otevírají dvoufázově. První poloha představuje vyklopení křídla do polohy ventilace a druhá odblokování polohy a odsun stranou. Na rozdíl od předešlého řešení nelze tento systém vybavit hliníkovým prahem. V obou případech je zaručena vysoká těsnost.

Nejrozšířenější HS portály


Velkoformátové posuvně zdvižné dveře neboli HS portály jsou ve srovnání s výše uvedenými systémy nejpraktičtější a nejkomfortnější. Důraz na detail a minimalistické pojetí vynikne především u větších rozměrů křídel, které mohou dosahovat šířky 3 m v bílém provedení, respektive 2,6 m v barevném dekoru a maximální výšky křídla v 2,7 m (bílé) nebo 2,6 m v barevném provedení. Prosvětlení a designový efekt je pak mimořádný. Ovládání HS portálu je velmi jednoduché a na rozdíl od jiných systémů získává navrch tím, že posuvné křídlo lze aretovat prakticky v jakékoliv poloze. Největším úskalím naopak bývá vzhledem k velkým rozměrům vysoká hmotnost. Nicméně kompozitní materiál je zárukou vysoké tuhosti a pevnosti. Kašírované rámy mohou být ve dvoubarevném provedení, což znamená, že lze odděleně sladit design okna s interiérem i exteriérem. Kromě velkého množství dekorů včetně stále populárních antracitových odstínů lze vybírat i mezi dřevodekory. Posuvně zdvižné dveře jsou standardně vybaveny nízkoprofilovým hliníkovým prahem, lze je však vybavit i tzv. komfortním prahem (rozdíl mezi vnitřní a venkovní podlahou bude činit cca 1,5 cm). Údržba je velmi jednoduchá a nevyžaduje nikterak zvláštní opatření.

Bezpečnost a doplňková příslušenství

Požadavky na bezpečnostní třídu velkoformátových posuvných systémů se obvykle stanoví jednak na základě podmínek konkrétní pojišťovny, a jednak na dalších dílčích opatření v domě. Pokud je objekt vybaven bezpečnostním alarmem, budou nároky logicky menší. Často se systémy PROGRESS doplňují bezpečnostními magnetickými kontakty, které lze navíc propojit s již instalovaným alarmem. Při vyšších nárocích na bezpečnostní třídu (až RC2) se navyšuje počet uzavíracích bodů. Důležitou otázkou bývá zasklení, které nejvíce ovlivňuje celkovou hmotnost systému. U HS portálu se v konstrukci standardně používá trojsklo. Sestavu lze osadit vrstveným bezpečnostním sklem zevnitř (kdy je důvodem ochrana osob při rozbití tabule) nebo zvenčí (kde kromě ochrany osob funguje jako bariéra proti nevítaným hostům), popř. oboustranně. Je dobré ale mít na paměti, že použití bezpečnostních skel zásadně zvyšuje hmotnost křídel (max. do 400 kg) a tím i rozměrové možnosti celého prvku.

Velkoformátové posuvné systémy jsou dlouhodobou investicí a výrazně zhodnocují cenu objektu. Proto lze jen doporučit poradit se před finálním výběrem s odborníkem a také navštívit například showroom firmy DAFE-PLAST nedaleko Jihlavy, ve kterém jsou všechny systémy instalované včetně vzorníků barev, zasklení a dalšího příslušenství. Další informace na www.dafe.cz




 
 
Reklama