Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inovativní řešení oken pro nízkoenergetické domy

Komplexní řešení pro okenní otvory, která pomohou splnit náročné požadavky na tepelnou izolaci a přitom umožní s instalací oken snadno namontovat i další funkční prvky jako například zastínění či zábradlí, a zjednodušit tak stavební připravenost pro okna. Taková jsou nová okna PROGRESS ALU SCREEN a PROGRESS ALU EF+ a montážní systém DAFE PUREX společnosti DAFE-PLAST určené pro rekonstrukce i nízkoenergetické až pasivní novostavby.

Instalace oken, zábradlí i screenových clon v jednom – okna PROGRESS ALU SCREEN

Osadit okna v jednom kroku spolu s exteriérovým stínicím systémem a skleněným zábradlím a zároveň dosáhnout skvělých hodnot tepelné izolace umožňuje komplexní řešení oken PROGRESS ALU SCREEN. Tato plastová okna s hliníkovou obložkou v sobě mají integrované předokenní stínění pomocí moderních screenových clon, které díky perforované tkanině spolehlivě odstíní sluneční energii, a zabrání tak přehřívání vašeho interiéru, a přitom umožní průhled z interiéru do okolního prostředí. Konstrukce vodících lišt, jejichž stavební hloubka je 95 mm, navíc ve venkovní části oken vytváří prostor pro osazení skleněného zábradlí. V případě požadavku na instalaci skleněného zábradlí je tak veškerá příprava provedena ve výrobě a na stavbě pak stačí již jen osadit skleněnou výplň. Díky tomu je tak možné s okny PROGRESS ALU SCREEN zásadně snížit požadavky na stavební připravenost a výrazně zefektivnit provádění montážních prací. Unikátní konstrukce okenních profilů se stavební hloubkou křídla i rámu 86 mm navíc umožňuje dosáhnout oknům PROGRESS ALU SCREEN vynikajících tepelně-izolačních vlastností, které jsou navíc vylepšeny termo-izolačními moduly umístěnými v hlavních profilových komorách. Okna jsou tak ideální volbou do nízkoenergetických a pasivních domů, ve kterých jsou kladeny vysoké nároky na tepelnou izolaci. Pouze v místě ukotvení skleněného zábradlí do okenního rámu jsou tyto izolační moduly nahrazeny armováním, aby byly zajištěny potřebné statické požadavky.



Jednou z prvních realizací, ve kterých byla tato okna využita, se stala v roce 2018 přístavba nové části budovy základní a mateřské školy v Praze Nebušicích v pasivním standardu, kterou projektoval architekt Josef Smola. Využití oken s integrovanými screeny bylo v rámci této realizace velmi opodstatněné, a to kvůli orientaci oken, která míří západním a východním směrem. Zejména v jarním a podzimním období paprsky slunce dopadají do interiéru pod nízkou deklinací, a mohou způsobovat přehřívání interiéru, čemuž dovede zastínění pomocí screenů zabránit. Díky tomu, že jsou okna PROGRESS ALU SCREEN vyrobena z PVC vyztuženého stabilním kompozitním materiálem, není nutné (s výjimkou místa ukotvení zábradlí) dodatečné armování ocelovými profily, které jinak významným způsobem zhoršují tepelně-izolační vlastnosti oken. Okna tak mohla dosáhnout velmi příznivé hodnoty tepelného prostupu Uw 0,78 W/m2*K-1. V kombinaci s využitím systému předsazené montáže oken DAFE PUREX určené pro nízkoenergetické domy a skrytých pantů, které zaručují větší vzduchotěsnost oken, tak okna PROGRESS ALU SCREEN přispěla k zařazení budovy do pasivního standardu.

ZŠ a MŠ v Nebušicích
ZŠ a MŠ v Nebušicích

ZŠ a MŠ v Nebušicích
ZŠ a MŠ v Nebušicích
ZŠ a MŠ v Nebušicích
ZŠ a MŠ v Nebušicích

ZŠ a MŠ v Nebušicích
ZŠ a MŠ v Nebušicích
ZŠ a MŠ v Nebušicích
ZŠ a MŠ v Nebušicích

ZŠ a MŠ v Nebušicích

Okna PROGRESS ALU EF+ s výhodami integrované žaluzie

Vítané zjednodušení instalace zastínění i skvělé tepelně-izolační vlastnosti přináší i další originální řešení vhodné do energeticky úsporných domů – nová generace oken PROGRESS ALU EF+ s integrovanou motoricky ovládanou žaluzií vyznačující se vysokou účinností stínění. Žaluzie je v případě okna PROGRESS ALU EF+ osazena v meziprostoru o šířce 40 mm před izolačním sklem z exteriéru a za dodatečnou tabulí skla, která všechny komponenty dokonale chrání před působením venkovního prostředí. Díky tomu odpadají specifické stavební detaily, které jsou vyžadovány při osazení samostatného venkovního stínění, a zásadně se tak snižují nároky na stavební připravenost. Díky unikátní konstrukci předsazeného skla v hliníkovém rámečku, navíc dochází k vytvoření další izolační komory, která dále zlepšuje nejenom tepelně-izolační vlastnosti skla, ale i zvukovou izolaci. Hliníkový rámeček, který ke křídlu doléhá přes pryžové těsnění, je přitom vybaven panty, čímž je umožněno pohodlné a bezpečné mytí a údržba komponentů. Okna PROGRESS ALU EF+ jsou vyrobena z PVC profilů doplněných o kompozitní materiály RAU-FIPRO®, díky čemuž dosahují výjimečné stability profilů, a jejich součástí je i designové hliníkové opláštění z exteriéru, které nabízí možnost výběru mnoha barevných provedení, a to včetně metalických barev s matným, lesklým nebo strukturovaným povrchem.





Předsazená montáž DAFE PUREX

předsazená montáž okna DAFE PUREX
předsazená montáž okna DAFE PUREX

U pasivních a nízkoenergetických staveb se často vyžaduje předsazení okna před venkovní líc zdiva, čímž se dosahuje optimálních tepelně izolačních vlastností zabudovaného okna. Systém předsazené montáže DAFE PUREX využívá konstrukční rám speciální sendvičové konstrukce, doplněný o ocelové kotvy. Použité materiály garantují statickou únosnost, navíc řeší i požadavek na dostatečný odstup kotvení od hrany stavebního otvoru. Důkazem vysoce kvalitního provedení montážního systému DAFE PUREX je i skutečnost, že za něj společnost DAFE-PLAST v roce 2016 obdržela ocenění Výrobek roku.

Inovativní řešení pro okenní otvory tak díky svému důmyslnému provedení nabízejí výrazné zjednodušení stavební připravenosti pro okna a přinášejí skvělé užitné vlastnosti v oblasti tepelné izolace a ochrany interiéru před působením slunečního svitu a přehříváním. Jsou tak ideální volbou do rodinných domů a dalších staveb v nízkoenergetickém a pasivním standardu.

Více na www.dafe.cz

 
 
Reklama