Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Materiály Thomsit na podlahách nového sídla Německé rady pro šetrné budovy

Systém certifikace DGNB slouží jako podpora projektantům a stavebním firmám

Když Německá rada pro šetrné budovy (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e. V. - DGNB) hledala prostory pro své nové sídlo, samozřejmě vyžadovala použití ekologicky šetrných materiálů. Materiály Thomsit pro podlahové konstrukce nového sídla DGNB proto dodala společnost Henkel, která je členem německé rady.

Německá rada pro šetrné budovy (DGNB) byla založena v červnu 2007 ve Stuttgartu a v současné době má více než 1100 členů, kteří reprezentují celý sektor stavebnictví a realitního trhu. Systém certifikace DGNB slouží jako podpora projektantům a stavebním firmám při návrhu a realizaci šetrných budov a městských částí. Současně nabízí přesnou definici udržitelnosti a umožňuje provést objektivní posouzení různých budov v různých lokalitách.
Při certifikaci a hodnocení budovy se hodnotí šest oblastí: ekologické, ekonomické, sociálně-kulturní a funkční aspekty, technické parametry, procesní kvalita a lokalita. Každá ze šesti hodnocených oblastí se dělí podle několika kritérií, verze 2010 schématu certifikace DGNB Nové kancelářské a administrativní budovy je například založena na 48 kritériích.

A podle těchto téměř 50 kritérií se hodnotilo i nové sídlo, do kterého se DGNB na začátku července 2014 stěhovala. Cílem nových prostor v komplexu kancelářských, obchodních a obytných budov Caleido na Tübinger Strasse v centru Stuttgartu bylo vytvořit místo setkání a v reálných podmínkách návštěvníkům i zaměstnancům představit moderní udržitelnou budovu. S podporou 30 členských firem tak bylo nové sídlo realizováno jako „Living Showroom“, prezentující výhody a principy udržitelné výstavby. Certifikované budova Caleido pro to vytváří optimální podmínky. Citlivý design interiérů byl vytvořen zcela podle zásad DGNB a od 7. července jsou prostory přístupné pro členy, experty v oblasti šetrných budov, zainteresované strany a zaměstnance úřadu. Všichni se tak mohou seznámit, co udržitelná výstavba budov v praxi znamená a jaké výhody přináší lidem, jejich peněženkám a životnímu prostředí.

Nové sídlo Německé rady pro šetrné budovy ve stuttgartském komplexu Caleido

Suché zdvojené podlahy jsou v prostorách sídla DGNB standardem a spolu s použitým anhydritovým potěrem umožňují rychlou pokládku a maximální flexibilitu a permanentní přístup do meziprostoru pro rozvody infrastruktury. Realizaci podlah zajišťovala místní stuttgartská firma a+s Heimtextilien GmbH.

Přípravek na zlepšení adheze Thomsit T 435 Tackifier
Přípravek na zlepšení adheze Thomsit T 435 Tackifier
Thomsit T 435 Tackifier obsahuje minimum emisí
Thomsit T 435 Tackifier obsahuje minimum emisí
Pro nanesení na vystěrkované savé podklady je ideální váleček z pěnového materiálu s velkými póry
Pro nanesení na vystěrkované savé podklady je ideální váleček z pěnového materiálu s velkými póry

Nízkoemisní penetrace

Ze sortimentu penetrací Thomsit byl pro sídlo Německé rady pro šetrné budovy vybrán disperzní základní nátěr Thomsit R 766, plnící požadavky EC1 dle GEV EMICODE a s certifikátem Blue Angel. Tento rychleschnoucí všestranný nízkoemisní nátěr dokáže snížit běžnou čekací dobu až o 70 procent, což často přináší úsporu až celého pracovního dne. Před přímým lepením podlahových krytin disperzními a rozpouštědlovými lepidly na nasákavých podkladech je přibližná doba schnutí cca 2 hodiny, při potřebě stěrkování sádrovými samonivelačními hmotami Thomsit lze navíc práce začít ihned po nátěru penetrace. Nanáší se válečkem, na savé podklady zředěný s vodou v poměru 1:4, na betonové a kompaktní poklady v poměru 1:1. Nátěr je oblíbený i díky velké vydatnosti a vysoké přilnavosti a jeho výhody se projevily i ve stuttgartském sídle DGNB - realizační firma a+s Heimtextilien nanesla pouze penetraci a díky vysoce rovnému anhydritovému podkladu už nebyly nutné žádné další povrchové úpravy.

Vyztužovací a stabilizační tkanina Thomsit pro stabilizaci a rozložení tlaku

Pro stabilizaci a rozložení tlaku použila realizační firma vysoce kvalitní síťovou tkaninu za skelného hedvábí (sklolaminátu) Thomsit TF 300 spolu s polyuretanovou samonivelační vyrovnávací podlahová hmotou pro vysoká zatížení. Thomsit S 810. "Je to čistě bezpečnostní opatření," říká manažer a+s Haimtextilien Rainer Strehlow a dodává: "Celkově vzato byl podklad skutečně pevný, ale s touto konstrukcí zůstane stabilní i v případě nenadálého zatížení."

S pokládáním kobercových dílců se začíná nejdříve za 30 minut po nanesení přípravku, kdy je film již suchý

Řezání kobercových čtverců


Vkládání vzorované kobercové dlaždice do plochy

Na cca 1000 m² ploše lepila realizační firma kobercové čtverce s přípravkem Thomsit T 435 Tackifier s funkcí „suchého zipu“. Bezrozpouštědlový speciální prostředek zabraňuje klouzání volně položených kobercových dílců a dílce je při pozdější renovaci možno opět oddělit od podkladu. Výrobek splňuje požadavky EC1 dle GEV EMICODE a má certifikát Blue Angel, navíc je velmi úsporný a výměna jednotlivých kusů kobercových dlaždic je velmi snadná.


Hotové plochy



Chodba v sídle DGNB ve Stuttgartu

Použité materiály Thomsit:

  • disperzní základní nátěr Thomsit R 766
  • vyztužovací a stabilizační síťová tkanina Thomsit TF 300
  • polyuretanová samonivelační vyrovnávací podlahová hmota pro vysoká zatížení Thomsit S 810
  • přípravek na zlepšení adheze s funkcí „suchého zipu“ Thomsit T 435 Tackifier
 
 
Reklama