Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Namísto brownfieldu vyrostl pasivní dům. Brněnský areál soutěží o nejlepší adaptační opatření

Areál na ulici Svatopetrská nedaleko centra Brna byl ještě před několika lety typickým brownfieldem, jakých najdeme v Česku stovky. Nevyužívaná plocha plná starých neúsporných budov. V 70. letech minulého století vybudovali zdejší areál pro Státní výzkumný ústav materiálů jako výzkumné středisko pro slévárenský průmysl. Po revoluci tu byly sklady, kanceláře, malé výrobny. Kolem dokola byl plot a nikdo sem nesměl.

Noví majitelé objektu se však v roce 2017 pustili do zásadní přeměny, která se může stát vzorem i pro všechny ostatní investory, kteří vlastní nějaký podobný brownfield. Zrekonstruovaný areál SVATOPETRSKA je nyní v pasivním standardu a naprosto otevřený veřejnosti. Plot zmizel a lokalita je součástí města, kam mohou volně chodit nejen zaměstnanci zdejších firem, ale i lidé z nedalekého sídliště. Na ploše 6 500 metrů čtverečních nalezneme budovu s kancelářemi, sklady i byty. V přízemí se pak nachází restaurace. Areál nyní soutěží o Cenu sympatie v soutěži Adapterra Awards.





Investoři se zaměřili na celkovou udržitelnost nové budovy, která má pozitivní vliv na klima lokality. Ačkoliv byly vstupní náklady kvůli šetrnému stavění vyšší, finanční náročnost údržby a každodenního provozu se snížila. Primární bylo šetrné hospodaření s vodou. Díky extenzivní zelené střeše se zachycuje a zpomaluje odtok dešťovky. Přebytečná voda je zachytávána v retenční nádrži o velikosti 22 metrů krychlových a slouží k zalévání zelených ploch v areálu.





Namísto asfaltu se na zpevněné plochy kolem budovy použil vodopropustný beton nebo zámkové dlažby. Parkování je ze vsakovacích dlaždic. Okolo budovy jsou taktéž zatravněné průlehy, kde se může dešťová voda zasakovat po delší dobu. Samostatnou kapitolou je splachování toalet v budově. Využívá se totiž vody ze studny, díky čemuž uspoří investoři až 400 metrů krychlových pitné vody, což tvoří 50 % veškeré potřeby vody v areálu. Budova má také fotovoltaickou elektrárnu, je dobře izolována a namísto klasické klimatizace se prostory ochlazují stropními trámy z tepelných čerpadel.






Areál SVATOPETRSKA je proto jedním z 21 projektů, které vybrala odborná porota do finále letošního druhého ročníku Adapterra Awards. V něm mohou lidé hlasovat pro stavbu nebo projekt, který si podle nich nejlépe poradil s adaptačními opatřeními na klimatickou změnu. Kromě bývalého brněnského brownfieldu zde nalezneme i mezinárodní projekt na přeměnu koryta řeky Dyje, rodinný dům z velkoformátových balíků slámy nebo obnovu Královské obory Stromovka v Praze.





Všechny potřebné informace jsou na webové stránce adapterraawards.cz, kde se rovněž nachází i inspirativní databáze projektů z předešlého ročníku. Hlasovat pro svého favorita je možné až do 30. září. Každý člověk může hlasovat dvakrát a oba jeho hlasy se automaticky zapojí do slosování o zajímavé ceny. Vítěz s nejvíce hlasy veřejnosti bude vyhlášen 4. listopadu na konferenci v Praze, kterou pořádá právě organizátor soutěže Nadace Partnerství.









 
 
Reklama