Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lidé i města začínají objevovat výhody zelených střech

Nezateplená fasáda. Vydlážděný pozemek. Plochá střecha, která se v létě rozpálí natolik, že je uvnitř možné jen stěží bydlet. Všechna dešťová voda odtéká do kanalizace. Dům v brněnských Židenicích bylo ještě před pár lety nemožné považovat za vzor moderního bydlení.

Komunitní centrum Všichni spolu (Autor fotografií – Vojtěch Herout)
Komunitní centrum Všichni spolu (Autor fotografií – Vojtěch Herout)

Jeho nový majitel si pak ale nechal vypracovat projekt na komplexní rekonstrukci, která měla za cíl adaptovat domek z roku 1927 na změny klimatu a zároveň těmto změnám chytrými opatřeními předcházet.

Jednou ze základních změn, která měla snížit environmentální dopady stavby, bylo šetrnější a efektivnější nakládání s dešťovou vodou. Zde přišlo ke slovu zazelenění ploché střechy. Vegetační souvrství a sukulenty snížily odtok vody, zvýšily odpar a vyřešily tak přehřívání interiéru. Zatímco v letních měsících chladí, v zimě slouží jako izolace.

Rekonstrukce židenického rodinného domu je jedním z mnoha příkladů, které shromáždil první ročník soutěže Adapterra Awards. Ta si klade za cíl seznámit veřejnost s nejlepšími příklady opatření, která reagují na klimatickou změnu. O přízeň lidí se uchází celkem dvanáct zajímavých a výjimečných realizací z celé republiky. Právě zelené střechy jsou přitom jedním z ekonomicky nejméně náročných opatření.

Své o tom ví i v Ostravě, konkrétně v městském obvodu Poruba, kde se v roce 2017 pustili do vybudování komunitního centra na okraji lesoparku a blízkosti sportoviště tamní základní školy. Multifunkční budova sloužící jako prostor pro vzdělávací, volnočasové a sociální aktivity, byla rovněž opatřena zelenou střechou. Ta pozitivně působí na mikroklima budovy a její okolí, chrání budovu před přehříváním a zadržováním dešťové vody odlehčuje kanalizaci v případě přívalových dešťů.

O tom, zda na stupni vítězů v Adapterra Awards stane židenický dům, ostravské komunitní centrum nebo některý z dalších projektů rozhodnete právě vy. Až do 25. září můžete hlasovat pro dva své favority na www.adapterraawards.cz/Hlasovani. Vítěz veřejného hlasování bude vyhlášen 4. listopadu na konferenci v Praze. Ze soutěže vzejde na podzim inovativní databáze Adapterra, ve které najde snadno inspiraci domácí kutil i odborník.

Rekonstrukce rodinného domu v Brně (Autor fotografií – Radovan Kramář)
Rekonstrukce rodinného domu v Brně
(Autor fotografií – Radovan Kramář)
Komunitní centrum Všichni spolu (Autor fotografií – Vojtěch Herout)
Komunitní centrum Všichni spolu
(Autor fotografií – Vojtěch Herout)
Biocentrum Ostrůvek u Kobylí (Autor fotografií – Vojtěch Herout)
Biocentrum Ostrůvek u Kobylí
(Autor fotografií – Vojtěch Herout)

 
 
Reklama