Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Běžná montáž oken: Práce kvapná, málo platná.

Řešíte v rámci rekonstrukce nebo stavby domu i otázku nových oken? Jistě se zabýváte jejich cenou, kvalitou zasklení, materiálem či velikostí a členěním. Po zodpovězení všech těchto otázek a definitivní volbě oken se ale často podceňuje to nejdůležitější - jejich správná montáž. Ta má ale, jak si níže ukážeme, zcela zásadní význam.


Risk není vždy zisk

Nebezpečné plísně

Při mechanickém připevnění oken do otvorů vznikají spáry, které jsou často vyplněny pouze polyuretanovou pěnou. Ta navíc bývá i několik týdnů vystavena vlivu povětrnostních podmínek a stává se tak postupem času sprašnou, což narušuje její schopnost tepelně izolovat. Tím ale výčet rizik bohužel nekončí. Jen omítnutá polyuretanová pěna neustále zvyšuje svou vlhkost. To je způsobeno zafoukáním dešťové vody nebo proniknutím vlhkosti z interiérové strany a její následnou kondenzací. Důsledkem vlhkosti je vznik nejrůznějších plísní ohrožujících zdraví.

Zbytečné energetické ztráty

Úniky tepla, tzv. tepelné mosty, vedou logicky k vyšším nákladům na vytápění, ale zároveň nepříznivě ovlivňují trvanlivost okolních materiálů. Dochází k nim, pokud jako tepelný izolant použijeme polyuretanovou pěnu. Po jejím navlhnutí se stává tepelným vodičem a teplo z interiéru se začne okamžitě ztrácet. Takové situaci předejdete použitím sofistikovaných těsnění, což mohou být například pásky a fólie.


Těsnění pomocí pásky TP652 illmod Trio+.
 
TP652 illmod Trio+.

Nadměrný hluk

Nezapomínejte, že utěsnění připojovací spáry hraje důležitou roli i jako zvuková izolace. I v tomto případě tedy platí, že nestačí spolehnout se pouze na vhodnou konstrukci a materiál okna, ale i na správnou montáž.

Správná montáž krok za krokem

Pokud mluvíme o správné montáži oken nebo balkonových dveří, je především řeč o spojení okenního rámu se stavební konstrukcí, tedy jak má vypadat připojovací spára mezi rámem okna a stěnou. Níže najdete několik základních doporučení a tipů, veškeré podrobné informace lze načerpat na odborném portálu MONTAZOKNA.CZ

Krok první: Příprava

V zásadě jde o přípravu otvorů a oken samotných. Snad netřeba zdůrazňovat, že otvory pro okna musí mít správnou velikost a tvar. Pozornost ale věnujte i otvorům do okenního rámu. Ty lze buď navrtat přímo na stavbě, nebo jsou předvrtány již ve výrobě. Dejte přednost druhé možnosti, předvrtaným otvorům, protože tak významně snížíte riziko nekvalitního provedení na místě.

Po očištění okenního či dveřního rámu dochází obvykle k fixaci těsnících pásek a fólie. Ty jsou zpravidla opatřeny samolepkami, a tak aplikace je velmi snadná. Příklady konkrétního provedení z různých staveb si můžete prohlédnout v této fotogalerii.

Krok druhý: Osazení

Jde hlavně o správné přenesení vlastní hmotnosti oken nebo balkónových dveří do nosné části navazující konstrukce. Není zde příliš prostor pro zacházení do detailů, veškeré informace, postřehy a tipy se ale pohodlně dozvíte zde. Vzhledem k různorodosti materiálů, tvarů detailů a dalších podmínek je praktické prohlédnout si i náhledy detailů, které slouží jako vodítko při plánování a výběru.


Polepení okna těsnicí fólií.
 
Osazené okno a utěsněné spáry z exteriéru.

Krok třetí: Kotvení

Mechanická fixace je samozřejmě nedílnou součástí montáže oken. Vlepování oken do stavby pouze pomocí PUR pěny je naprosto nepřípustné! Kotevní prvky jsou po celou dobu fungování vystaveny tahovému i smykovému namáhání při otvírání okna a zároveň i nárazům větru. O správném kotvení a vhodných materiálech si přečtěte více.

Krok čtvrtý: Utěsnění

Připojovací spáry okolo okna nebo balkónových dveří je nutné utěsnit a zajistit tak vodotěsnost, neprůvzdušnost a zvukovou izolaci. Musí být ale použity takové materiály, které umožní ukotvení otvorové výplně při zachování možnosti její dilatace.

Při výběru vhodného materiálu je vždy potřeba zohlednit stav a tvar ostění, materiál oken, tvar a složitost konstrukce. Dále je potřeba zvážit proveditelnost, limity a přednosti jednotlivých řešení. Pro tyto účely je k dispozici bohatá nabídka tmelů, okenních lišt a těsnících pásek či fólií.


Dotěsnění koutů a spojů tmelem.
 
Pohled na dotěsněnou spáru po expanzi pásky.

O peníze jde až na prvním místě

Je důležité si uvědomit, že připustit nesprávnou montáž je velmi krátkozraké. Je naprosto zřejmé, že montáž "pouze na pěnu" výsledek degraduje a dokonce ohrožuje samotnou trvanlivost a kvalitu okolních materiálů. To ale není všechno. Osazení oken má významný vliv na reálnou míru snížení měrné potřeby tepla na vytápění. To, zda bude dosaženo výměnou oken 20% nebo 30% úspor, lze při projektovém řízení ovlivnit nejen parametry oken, ale rozhodně i kvalitou jejich osazení.

Správnou montáží tak předejdete zbytečným ztrátám energie a významně se sníží náklady na vytápění. Navíc šetříte životní prostředí.


U modelového bytu se čtyřmi okny (2 x 2 m) vytápěného elektřinou lze za deset let jednoduše ušetřit téměř 35 000 Kč.

Vyzkoušejte si online kalkulátor a zjistěte, kolik ušetříte na konkrétním bytu nebo domu.

Pokud jste nenašli odpověď na některou z vašich otázek nebo potřebujete poradit s vaším konkrétním případem, nebojte se zeptat. K dispozici je vám pohotová online poradna i seznam prověřených firem, pro které není pojem "vícevrstvé utěsnění spáry" neznámé sousloví.

 
 
Reklama