Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Unikátní pojistné hydroizolační membrány JUTATOP (HTR, WB 2AP)

JUTA představuje vysoce difuzní, kontaktní, UV a chemicky odolné pojistné podstřešní membrány s názvem JUTATOP HTR a JUTATOP WB 2AP. Materiál je oboustranně hydrofobizován, což vytváří naprosto dokonalou vodotěsnost. U membrán JUTATOP se neztrácí ani nesnižují jeho vodotěsnicí vlastnosti potřísněním chemickými impregnacemi dřevěných konstrukcí.

V současnosti se neustále zvyšují požadavky investorů na dokonalou životnost materiálů použitých ve střešní konstrukci. Zároveň pro dosažení vysoce úsporných objektů (nízkoenergetické a pasivní domy) se střecha provádí s co nejnižším možným sklonem tak, aby plocha celého pláště budovy byla vůči podlahové ploše interiéru co nejmenší, tj. aby následně vyhověl i výpočet energetického štítku budovy. Navíc investoři požadují chemické ošetření dřevěných prvků střechy a často i možnost mnohaměsíčního odkrytí membrány bez zakrytí střešní krytinou. Proto bylo nutno vyvinout podstřešní vysoce difuzní kontaktní membránu naprosto nové generace.

Tj. podstřešní membránu, která splní několik požadavků najednou:

  1. naprosto dokonalou dlouhodobou funkčnost podstřešní membrány s min. 20letou zárukou
  2. použitelnou pro velice nízké sklony střech, a to i pro ty střechy jejichž sklon je menší až o 10° než jaký má bezpečný sklon plánovaná střešní krytina (stupeň a třída těsnosti PHI 3A, tzv. "vodotěsné podstřeší")
  3. s naprosto dokonalou vodotěsností, a to i v případě provádění chemických impregnací dřevěných konstrukcí dodatečně či bez možnosti jejich vyschnutí či v případě splachu chemie deštěm na membránu
  4. se zachováním vysoké paropropustnosti tak, aby pod membránou nebylo potřeba vytvářet ventilační vzduchovou mezeru, a přitom s nulovou vzduchopropustností
  5. aby mohla být membrána aplikována i na styk s tepelnou izolaci i na bednění.
  6. s vysokou stálostí vůči působení UV záření

JUTATOP

JUTATOP HTR

JUTATOP WB 2AP

Z výše citovaných důvodů JUTA a.s. přistoupila k vývoji vysoce difuzní, kontaktní, chemicky a UV stálé podstřešní membrány s dlouhodobou životností pod názvem JUTATOP, která je použitelná až do sklonu 5° (se zachováním max. stupně a třídy těsnosti 3A).


Pro dlouhodobou životnost nosné vrstvy membrány byl místo běžného PP spunbondu (netkané textilie) použit PES spunbond (PES = polyetylentereftalát), který dosahuje výrazně vyšší tepelné, UV a mechanické odolnosti, a navíc byla použita hmotnost nosné vrstvy o 40% vyšší než jakou mají běžné "univerzální" (na vatu i na bednění) kontaktní membrány. Jako vodotěsnící vrstva byla místo roztaveného polyolefinu použita velice složitým způsobem nanášená vrstva speciálního polymeru (disperze polyakrylátu) s vysokou životností.

Získaný materiál je pak na rozdíl od podobných výrobků na trhu oboustranně hydrofobizován, což následně vytváří naprosto dokonalou vodotěsnost. Přitom u materiálu se na rozdíl od běžných mikropóristých a mikrovláknitých membrán neztrácí ani nesnižují jeho vodotěsnící vlastnosti potřísněním chemickými impregnacemi sousedících dřevěných konstrukcí (kontralatě, bednění, krokve,...). U materiálu je zachována naprosto vynikající vysoká paropropustnost (Sd 0,02 m) tak, aby byla použitelná i pro skladby střech, kde nelze pod podstřešní membránou vytvářet ventilační vzduchovou mezeru. Zároveň má materiál nulovou vzduchopropustnost (0,0 m3/m2.h) a to až do tlaku 250 Pa, tj. nemůže dojít k negativnímu ovlivnění funkce tepelných izolací vzduchopropustností membrány.

Díky použitým surovinám materiál odolává i působení UV záření až 9 měsíců, tj. takto dlouhou dobu může být vystaven působení povětrnostním vlivům a slunce bez toho, aniž by došlo k poškození funkčnosti výrobku. Navíc tento materiál je deklarován jako vrstva pro "dočasné zakrytí" střechy (ověření testem na "dynamiku deště" v TI Berlín), což je vlastnost kterou často nemají ani mnohé dovážené výrobky ze zemí EU.

JUTA a.s. však nevyvinula jen vlastní výrobek, ale vypracovala i systém montážních komponentů tak, aby bylo možné výrobek ve střešní skladbě správně aplikovat.

Pokud hovoříme o nízkém sklonu máme na mysli to, že sklon střechy může být nižší až o 10° než je bezpečný sklon použité skládané střešní krytiny. Tento fakt znamená ve stavařské terminologii splnění stupně těsnosti pojistné hydroizolace (PHI) 3, třídy A. Zároveň však sklon střechy u této membrány nesmí být nižší než 5°.


Je samozřejmostí, že pokud chceme dosáhnou PHI 3, třídy A, je nezbytné aplikovat membránu na paropropustné bednění a použít speciální systémové těsnící komponenty, které jsou schopné příslušné detaily utěsnit a spojit.

Při takto namáhané pojistné podstřešní vrstvě je nutné dodržovat zásady správné a bezchybné montáže a dbát na dodržování technologických předpisů a postupů. Zvýšenou pozornost vyžaduje kotvení membrány k dřevěnému bednění, přičemž tento úkon musí probíhat vždy v místě přesahu a to pouze ve spodní vrstvě membrány nad spojením lepidlem. Taktéž vertikální napojení je nutné provádět po aplikaci lepidla výhradně pod kontralatěmi. Vertikální i horizontální přesahy membrány musí být min. 12 cm. JUTATOP MASTIC je speciální lepidlo určené ke spojování přesahů membrány.


Dále je nutné provést podtěsnění kontralatí jednostrannou butyl-kaučukovou páskou JUTADACH TPK SUPER ve vztahu k průnikům kotvících prvků laťování,


nebo novou samonapěňovací hmotou JUTADACH THK nanesením na spodní stranu kontralatě.


Dalším často opomíjeným detailem který je nutné ošetřit proti průniku vlhkosti jsou anténní konzole, odvětrání kanalizace atd.. Pro tyto účely je dodávána jednostranně lepící páska JUTADACH SP SUPER, která vyniká velmi dobrou adhezí k membráně samé a k materiálům, které se obvykle vyskytují při průniku střešní konstrukcí.


Dalším fenoménem energetických zdrojů ve vazbě na současné konstrukce střech jsou aplikace fotovoltaických panelů do vrstvy střešní krytiny. Zejména v případě, že se jedná o sestavy několika řad panelů nad sebou nebo vedle sebe. To jsou konstrukce, kde hrozí výrazné navýšení teploty u vrstvy pojistné hydroizolační membrány umístěné pod těmito panely, často přesahující i 100°C.

Jelikož běžné membrány jsou trvale odolné jen do +80°C, proto pro tyto konstrukce byl vyvinut speciální verze membrány JUTATOP s vysokou tepelnou odolností až do +120°C, a to pod názvem JUTATOP HTR (High Temperature Resistant). Její možnosti aplikací jsou tedy stejné jako u běžné membrány JUTATOP, ale s tím, že má vyšší tepelnou odolnost a odolá tedy i vysokému tepelnému zatížení pod fotovoltaickými panely.


Extrémním působením vůči životnosti membrán jsou pak vysoce difuzní membrány, které mají být použity ve skladbách větraných fasád jako hydroizolační větrozábrany, kde díky otvorům či mezerám ve fasádním obkladu konstrukce má tato vrstva membrány eliminovat zafoukávání vodních srážek do konstrukce a eliminovat problém působení větru na tepelně izolační vrstvy v konstrukci, ale kde zároveň dochází i k trvalému působení UV záření na membránu (osvit sluncem).

Zde již nelze použít ani běžné vysoce difuzní membrány, ani membrány s běžně navýšenou UV stálostí, ale je nutné použít materiály s extrémní odolností vůči působení složek UV záření na membránu. Tj. aby působením UV záření nedošlo k rozpadu membrány či některé její vrstvy.

Zejména se jedná o skladby konstrukcí, kde štěrbiny či otvory ve fasádním obkladu dosahují šíře až 50 mm, a kde plocha štěrbin z plochy fasády představuje až 40%.

Pro tyto účely byla vyvinuta speciální extrémně UV odolná verze vysoce difuzní membrány JUTATOP, a to pod názvem JUTATOP WB 2AP (Wind Barrier), která kromě vlastností běžné membrány JUTATOP odolá i dlouhodobému působení UV záření přes štěrbiny ve fasádním obkladu. Tj. aby membrána dokonale a trvale splňovala větrotěsnící, vzduchotěsnící a hydroizolační funkci a tím zabraňovala znehodnocení funkce tepelně izolačních vrstev v konstrukci.


Je samozřejmostí, že pokud chceme dosáhnou vysoké vodotěsnosti a větrotěsnosti membrány, je nezbytné použít speciální systémové těsnící komponenty, které jsou schopné příslušné detaily utěsnit a spojit. Proto JUTA a.s. nevyvinula jen vlastní výrobek, ale vypracovala i systém montážních komponentů tak, aby bylo možné výrobek ve fasádní skladbě správně aplikovat. Membrána JUTATOP WB 2AP navíc obsahuje i 2 integrované aplikační pásky tak, aby bylo možno provést dokonalé vzduchotěsné spojení pásů membrány mezi sebou. Tj. aby se ve styku přesahu membrány vůči sobě potkaly 2 lepící pásky a došlo tak k dokonalému slepení přesahu.


Rádi Vám sdělíme nejen další technické podrobnosti, a to jak e-mailem, poštou, osobně či telefonicky, ale i bezplatně poskytneme a zašleme nový aktuální podrobný Aplikační manuál (aktualizace 06/2010) ke všem typům podstřešních membrán a parozábran JUTA a.s. a nový Aplikační leták k membráně Jutatop WB 2AP.

K materiálům jsou k dispozici dále jak katalogové listy, CE technické listy i prohlášení o shodě. Technické parametry výrobků a jejich kontrola životnosti jsou uváděné a kontrolované podle harmonizované normy EU, tj. EN 13859-1-2. Kvalita výroby je dále garantována ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 a OHSAS 18001:1999.

 
 
Reklama