Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

K poškození střechy dochází nejčastěji instalací fotovoltaiky. V posledním roce o více než 100 %

Střešní tašky z pálené hlíny vydrží náraz krup o průměru až pěti centimetrů i silný vítr. K jejich poškození nejčastěji dochází padáním stromů či větví. Nicméně v poslední době přibývá případů poškození při instalaci fotovoltaických panelů.

Střešní taška Renoton – často používaná na rekonstrukce
Střešní taška Renoton – často používaná na rekonstrukce

Výměnu jedné či dvou tašek šikovný svépomocník sice zvládne sám, kvůli bezpečnosti se ale vyplatí požádat o pomoc profesionály. Ti krytinu zkontrolují a poradí s dalším postupem tak, aby střecha zůstala funkční a jednolitá i po opravě.

Padající větve, silný vítr, extrémní krupobití, ale i neopatrné čištění či instalace fotovoltaiky. To všechno patří mezi rizikové situace, které mohou poškodit střešní krytinu. V poslední době je však nejčastějším důvodem poškození střešní tašky dodatečná montáž fotovoltaických panelů. Počet případů, kdy se při instalaci solárních panelů poničila krytinu, od loňska stoupl o 100 %. Za narušení celistvosti střechy mohou řemeslníci nebo i svépomocníci, kteří neví, jak se po střeše bezpečně pohybovat, nebo jak opatrně namontovat solární panely. Na opravu následků se nás ptají lidé téměř denně.

Výměna střešních tašek sice nepředstavuje velký zásah do stavby, vyplatí se ale nechat ji na profesionálech. Majitel domu by se totiž na střeše správně vůbec neměl pohybovat. Amatérská práce často nadělá více škody než užitku, jelikož nešikovným šlápnutím může člověk polámat další tašky, nemluvě o nebezpečí pádu.

Přivolaný pokrývač střechu nejprve zkontroluje, a pak doporučí vhodný postup. Nejsnadnější výměna je u posuvných tašek, ze sortimentu Tondachu je to Renoton 11 nebo Contiton 11. V obou případech se cena jedné tašky pohybuje v závislosti na povrchové úpravě přibližně mezi 50 a 80 Kč. Cenu práce s investory vždy domlouváme na základě individuální konzultace.

Pokud se výměny tašek ujme profesionální pokrývač, se kterým Tondach spolupracuje, je velkým předpokladem kvalitní práce bez jakýchkoliv potíží. Nicméně se může stát, že krytina, která se na střeše nachází, je z typu tašek, které se už nevyrábí, a tak nejsou kompatibilní s těmi současnými. V tomto případě doporučujeme rozebrat menší střešní plochu, například vikýře, a použít materiál na opravu tašek z nich. Na místo lze následně položit nový typ krytiny, který má s původní podobný tvar a barvu. Střecha pak bude i nadále působit jednolitě a funkčnost střechy to neovlivní.

Nejlepší je ovšem poškození střešních tašek předcházet, to znamená střechu pravidelně a opatrně čistit od mechu, popadaného listí a větví. Pokud má investor v plánu pořídit si solární panely, může zvážit instalaci systému Wevolt X-tile, který se namontuje přímo do krytiny, a tak ji nijak nenarušuje ani nepoškozuje.

Více informací


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 
Reklama