Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

URSA radí: Před dodatečným zateplením zjistěte nejdříve přesný stav vašeho domu

Jednou z nejčastějších stavebních úprav, které lidé na svých starších domech provádějí, je instalace dodatečného zateplení. Důležité je před tím zjistit přesný stav dané nemovitosti.

Právě od něj se totiž odvíjí plán rekonstrukce. S revizí je vhodné obrátit se na odborníky, kteří vědí, na co vše se zaměřit. U zateplení platí, že je nutné znát přesnou skladbu všech stávajících konstrukcí. V opačném případě může dojít ke škodám.

Je lepší mít nezateplenou, než chybně zateplenou konstrukci. V nezateplené bude „jen“ chladno, u chybně zateplené však hrozí vlhkost, plísně a v nejhorším případě i degradace nosné konstrukce,“ tvrdí architektka Tereza Vojancová ze společnosti URSA.

Při zateplování platí, že každá vrstva zateplovacího systému má své přesné místo a funkci. Žádný z prvků nelze vynechat či zaměnit jejich pořadí. I jediná chyba v jinak funkčním celku dokáže jeho funkčnost zcela zhatit. Pro improvizaci zde není místo,“ upozorňuje Vojancová.

Stejně tak platí, že zateplovací systém vhodný pro jeden typ střechy nelze použít kdykoliv. Typickým příkladem je dodatečné zateplení střechy, která má položenou krytinu na prkenném záklopu. „I v tomto případě je možné úspěšné střechu zateplit minerální izolací zevnitř z půdy, bez nutnosti rozebrání střešní konstrukce. Ovšem skladba souvrství zateplovacího systému je jiná než u střechy, která má krytinu na latích,“ podotýká architektka Tereza Vojancová.

Výrobci minerální izolace poskytují přesné a podrobné návody, jak zateplovat, a to pro každý typ stavební konstrukce. Více informací o tom, jak správně zateplovat starší střechy, naleznete v brožuře Rekonstrukce šikmých střech od společnosti URSA.


URSA CZ s.r.o.
logo URSA CZ s.r.o.

Společnost URSA CZ s.r.o. je jedním z předních dodavatelů tepelných, akustických a protipožárních minerálních izolací na českém trhu. Širokou škálou řešení v pozemním stavitelství URSA naplňuje strategii být v čele udržitelného rozvoje a ochrany životního ...

 
 
Reklama