Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

URSA radí: Jediný parametr prozradí, kolik váš dům za rok potřebuje energie na vytápění

Měrná roční potřeba na vytápění (MRPV) – tak se jmenuje klíčový parametr, díky němuž může i laik zjistit, kolik jeho dům ročně potřebuje energie na vytápění. A tedy i jak moc je, či není hospodárný.

Měrná roční potřeba na vytápění se uvádí v kilowatthodinách za metr čtvereční a rok. Čím nižší tuto hodnotu dům má, tím méně energie na vytápění potřebuje. Pokud chcete vědět, jak moc je dům hospodárný či nehospodárný, zajímejte se právě o tento parametr,” radí architektka Tereza Vojancová ze společnosti URSA.

Podle MRPV se budovy dělí do řady kategorií, a rozdíly mezi nimi jsou propastné. „Představme si dva naprosto stejně velké domy, první nehospodárný ze 70. let (MRPV ≥ 200 kWh/m2.rok) a druhý, který spadá do kategorie pasivních domů (MRPV ≤ 15 kWh/m2.rok). Oba budeme vytápět krbem. Pro vytápění prvního domu ale budeme potřebovat 13x více dřeva, než pro vytápění pasivního domu! A v obou domech přitom bude stejně teplo,” říká Vojancová.

Lidé by si měli zkontrolovat, do jaké kategorie jejich dům dle MRPV spadá a zda splňuje požadavky současných norem. Pokud je nesplňuje, je načase přemýšlet o zateplení. „Každému bych doporučila, aby zateploval na parametry pasivního domu. Vyplatí se nešetřit na kvalitě a tloušťce izolačního materiálu. Optimálním materiálem na zateplení je skelná vlna – má výtečné tepelněizolační vlastnosti, je prodyšná, ekologická a tlumí hluk,“ říká Vojancová.

Například správné zateplení typického řadového přízemního domu ze začátku století může z původního žrouta energie udělat extrémně úspornou budovu. „Při kvalitním zateplení je možné u takového domu dosáhnout úspory až 80 % nákladů za vytápění,” uzavírá architektka Tereza Vojancová.


URSA CZ s.r.o.
logo URSA CZ s.r.o.

Společnost URSA CZ s.r.o. je jedním z předních dodavatelů tepelných, akustických a protipožárních minerálních izolací na českém trhu. Širokou škálou řešení v pozemním stavitelství URSA naplňuje strategii být v čele udržitelného rozvoje a ochrany životního ...

 
 
Reklama