Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zachovejte teplo domova a zateplete svou střechu co nejdříve

Už z hodin fyziky všichni víme, že teplý vzduch stoupá vzhůru. Jestliže strop a střecha nejsou dobře izolované, najde si snadno cestu ven. Zvlášť v zimních měsících si ale chceme teplo v domě udržet a být doma v pohodlí bez svetru a rukavic. Jak tedy správně zabránit tepelným ztrátám?

V České republice jsou nejčastěji k vidění tradiční šikmé střechy, u kterých rozlišujeme několik způsobů uložení izolantu. „Pro dosažení požadovaných tepelně technických vlastností je dnes zpravidla nutné kombinovat minimálně dvě vrstvy tepelné izolace, nejčastěji izolaci mezi krokvemi a pod nimi,“ vysvětluje Štěpán Lášek, aplikační manažer společnosti Knauf Insulation. U novostaveb doporučuje přizpůsobit tvar nosné konstrukce krovu. U rekonstrukcí a dodatečného zateplování je podle jeho slov nutné vycházet z detailní znalosti výchozího stavu budovy. Určitě je dobré se vždy poradit s konstrukční firmou.

Pro zateplení šikmé střechy je podle Láška vhodný například vzduchotěsný systém LDS HOMESEAL, který má testovanou životnost spojů 50 let. Obsahuje především parozábranné fólie určené pro interiérovou stranu, a naopak difuzně otevřené fólie sloužící jako doplňková hydroizolační vrstva. Součástí systému jsou i produkty pro spojování a těsnění fólií. Pomohou vyniknout vlastnostem minerální vlny, která se na zateplení skvěle hodí. Střechu díky systému ochráníte lépe nejen před úniky tepla, ale také před srážkovou vodou a sněhem v zimě. V horkých měsících pak izolant zpomalí prostup slunečního záření dovnitř budovy.

Vše spočívá v doplnění nosné konstrukce o prvky, které umožňují vložit dostatečnou tloušťku tepelné izolace. Nutné je zajistit vyšší míru těsnosti konstrukce a zamezit nadměrnému pronikání vlhkosti ze strany interiéru tak, abychom si uchovali hřejivé teplo domova.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...

 
 
Reklama