Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na izolaci záleží. Divadla, nemocnice i zoo sází na udržitelnost

Funkcionalistická vila Tonička, galerie DOX, nemocnice v Uherském Hradišti nebo Zoo ve Dvoře Králové – všechny mají společnou jednu věc. Je pro ně důležitá izolace. Volí řešení, která snižují náklady na údržbu budovy, zvyšují pohodlí obyvatel a nemají negativní dopad na životní prostředí. Pro zateplení si vybraly minerální vlnu.

Lepší příklad ekologického a udržitelného uvažování snad ani není třeba hledat. Administrativní budova Lesy ČR Choceň využívá svažitosti a tvaru pozemku. Krásná svatba se skládá z monolitického železobetonového podzemního podlaží, na kterém stojí lehká dřevostavba, která představuje hlavní vstup v úrovni nadzemního podlaží. Dřevěné konstrukce jsou zatepleny minerální vlnou s vynikajícími tepelně technickými i mechanickými vlastnostmi. „Použili jsme tu konkrétně izolaci ze skelné vlny UNIFIT 032. Ta se hodí pro zateplování šikmých střech, ale její použití je vhodné i do jiných stavebních dřevěných konstrukcí. Kromě toho je důležité vypíchnout, že je přírodní a používá organické látky, žádné formaldehydy, fenoly, barviva a další chemie,“ říká aplikační manažer společnosti Knauf Insulation Jan Černohorský. Ten vyzdvihuje nejen ohled na šetrnost k životnímu prostředí, ale také kvalitní protipožární a tepelně-izolační vlastnosti izolace.

Velkou výhodou nad rámec udržitelnosti je také komfortní akustické prostředí, které dokáže minerální vata zajistit. Není náhodou, že tuto izolaci najdeme v kulturně orientovaných budovách jako například v mosteckém Divadle rozmanitostí nebo již ve zmiňovaném pražském Centru současného umění DOX.

Divadlo Rozmanitostí.
Divadlo Rozmanitostí.

Snoubení všech kladných vlastností využívají i biografy. Návštěva kina bývá zážitek, jehož sílu jen podtrhne dokonalá akustika sálu. Diváci si často ani neuvědomí, co za zvukovým prožitkem stojí. Co nejmenší odrazivost zvuku zajistí právě izolace. Například v třetím sále kina Světozor v Praze se o ni postaral dřevovláknitý akustický obklad Heraklith, který tam najdete jako materiál na stěnách, stropu a dokonce i na dveřích. Umocňuje návštěvu kina pro fajnšmekry.

Prodyšnost fasády a její přírodní základ bez chemie chtějí často využít i nemocnice, školy a tělocvičny. Obyvatelé města Kutná Hora a okolí se tento rok těší z dokončené Sportovní haly Klimeška. Celková plocha opláštění, které tvoří desky z minerální vlny, činí zhruba 3 000 m². Realizace jedné etapy opláštění, tj. jedné haly, trvala pro představu 3-4 měsíce.

Zdá se, že využívání přírodní izolace jde ruku v ruce s moderní dobou. Ekologové jen vítají, že udržitelná výstavba není využívána jen při navrhování novostaveb, ale také při rekonstrukci, kdy se majitelé rozhodnou pro šetrné zateplení obvodových stěn a omezení tepelných ztrát v budovách.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...

 
 
Reklama