Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Skleněná fasáda od Guardian Glass v prvním hotelu Courtyard by Marriott v Rumunsku

Sklo od společnosti Guardian Glass nalezneme v prvním hotelu Courtyard by Marriott v Rumunsku, který byl oficiálně otevřen na jaře 2019 v Bukurešti.


Architekt: Cumulus Architectur. Zpracovatel skla: Delta Glass SRL, Buchares. Montáž: Metalplast Construct SRL, Bucharest. Fotografie: Arthur Tintu

Čtyřhvězdičkový hotel se 14 patry nabízí 259 pokojů, 7 konferenčních místností, restauraci, nonstop obchod a fitness centrum. Hotel je vzhledem ke svému umístění v obchodní části Bukurešti obklopen řadou kancelářských budov a jeho přízemí je tvořeno nápadným architektonickým prvkem.

Architekti ze studia Cumulus kreativně zkombinovali dva typy skla. Díky tomu dosáhli ideálního povrchu fasády, rozměrů a souběžně vytvořili nápadné kontrasty. Fasáda ztělesňuje chaos a zároveň pořádek, živost i nehybnost a hladký povrch se střídá se zaoblením.

„Pro jasné vyjádření vztahu mezi vnitřním a venkovním prostředím jsme potřebovali velkou skleněnou fasádu, která by pokryla plochu přízemí i prvního patra. Prosklené skleněné tabule takových rozměrů představovaly výzvu z technického hlediska: od dopravy po montáž a upevnění. Pomocí Guardian Glass se nám podařilo bez problémů pokrýt vertikální rozměry od 5 metrů v přízemí až po 6 metrů pro první patro, aniž by bylo nutné provést jakékoliv horizontální rozdělení,“ uvedla Ivona Amariței, architektka ze studia Cumulus.

Sklo zajišťující soukromí i dobrou viditelnost, když je potřeba

V přízemí, kde se nachází recepce a restaurace, je výhled zcela otevřen zvenčí díky antireflexnímu sklu Guardian Clarity s efektem „téměř neviditelného skla“ s vysokým stupněm průhlednosti a jasnosti, čímž se maximalizuje viditelnost a minimalizuje odraz světla.

V prvním patře s konferenčními místnostmi architekti zvolili sklo s kontrolou slunečního záření Guardian SunGuard HD Diamond 66. Sklo se podobá diamantu a poskytuje dostatečné soukromí, zároveň umožňuje dobrý výhled do okolí z nitra budovy.

„Využili jsme vlastnosti skla Guardian Glass, abychom nastolili ideální rovnováhu mezi propojením s okolím a zachováním soukromí, přičemž obě patra vyžadují odlišné podmínky. V přízemí je použito absolutně průhledné sklo s nulovým odrazem, což činí prostor přístupný a provázaný s vnějším světem. Naopak v prvním patře s konferenčními místnostmi jsme použili sklo se silným zrcadlovým koeficientem, které současně umožňuje dobrý výhled zevnitř ven, ale ne naopak,“ dodala Ivona Amariței, architektka ze studia Cumulus.

Guardian Clarity antireflexní sklo – umožňuje pronikání velkého množství světla, snižuje odrazivost a má vynikající optické vlastnosti. Sklo je ideální pro architektonické projekty, kde je žádoucí vysoká průhlednost a zároveň snížená odrazivost a oslnění. Ve srovnání se standardním sklem Guardian Clarity snižuje odrazivost z 8 % na při-bližně 0, 7 %, zatímco zvyšuje propustnost světla z 90 % na 98 %.

Guardian SunGuard® HD Diamond 66 – sklo s kontrolou slunečního záření a vysokou odolností

SunGuard HD Diamond 66 pomáhá vytvořit odvážnější architektonické projekty bez omezení přenosu přirozeného světla a zkreslení barev. Optická neutralita barev a energetický výkon jsou klíčovými vlastnostmi tohoto skla, které pomáhá vytvářet pohodlnější budovy se svěžími, moderními fasádami.

 
 
Reklama