Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace a zelené střechy v Brně

Už od 1. června mohou Brňané žádat o příspěvek na vybudování zelené střechy na svém domě, garáži či přístřešku.

Liadrain – drcené kamenivo pro zelené střechy,  foto  Liapor
Liadrain – drcené kamenivo pro zelené střechy, foto Liapor

Brno zavádí tento motivační program jako první město v Česku a vydává se tak ve stopách úspěšných zahraničních příkladů jako je německý Hannover nebo rakouský Linz. Na přípravě programu „Zeleň střechám“ se podíleli jako expertní poradci odborníci z Nadace Partnerství, která má se zelenými střechami dlouholeté zkušenosti.

Na budovách v areálu Otevřené zahrady Nadace Partnerství pod Špilberkem mohou lidé najít celkem tři druhy zelených střech, které se liší skladbou vrstev. Můžete se zde projít po intenzivní zelené střeše s tloušťkou až 45 cm. K vidění jsou zde ale i lehké zelené střechy o průměru menší než 10 cm, které lze použít při rekonstrukcích obytných budov i drobných staveb jako jsou například garáže.

„Na všech střechách provádíme dlouhodobé podrobné měření teploty i zachycených srážek. Data průběžně vyhodnocujeme a zveřejňujeme online, aby si každý mohl ověřit, jak velký význam pro jeho dům a okolí zelená střecha může mít,“ dodává Miroslav Kundrata, ředitel pro strategii Nadace Partnerství.

Další příklady z Česka i zahraničí, jak účinně čelit vlnám veder či sucha ve městech: LifeTreeCheck.eu – aby město nepálilo

 
 
Reklama