Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Češi jsou v panelácích spokojeni, hlavně v těch zateplených

Podle aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR je osm z deseti obyvatel panelových domů spokojeno se svým bydlením. Lépe je hodnotí především Češi bydlící v zateplených objektech, neboť mají nižší náklady.

Češi jsou v panelácích spokojeni, hlavně v těch zateplených

V České republice se eviduje asi 1,2 milionu bytů ve zhruba 65 tisících panelových domech. Tvoří tedy téměř třetinu veškerého bytového fondu. Přestože mají paneláky své nedostatky, s bydlením v nich je spokojena 80 % jejich obyvatel.

Podle aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR jsou o něco spokojenější ti, jejichž panelový dům byl již zateplen. „Podle statistik jsou zatepleny asi dvě třetiny panelových domů u nás, bohužel asi polovina z těchto stavebních prací nebyla provedena bezchybně, takže za plnohodnotně zateplené bychom mohli označit odhadem jen třetinu obývaných domů,“ vysvětluje problém se zateplováním paneláků předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

Zateplený dům přináší nižší výdaje i vyšší komfort bydlení
Hlavní výhodou revitalizovaných objektů je snížení nákladů na energie a zároveň lepší tepelný i hlukový komfort. Platí to také pro panelové domy, kde výdaje za energie považují jejich obyvatelé v 65 % za přiměřené a v 11 % dokonce za nízké. U nezateplených objektů postavených panelovou technologií jsou pro uživatele tyto platby přiměřené jen v 49 %. Tento druh nákladů vnímá jako příliš vysoké 43 % oslovených respondentů žijících v nezateplených budovách oproti 24 % těch, co žijí v domech zateplených.„Hlavní výhodou zateplení je vedle nižších výdajů za energie podle obyvatel zateplených domů i vyšší tepelný komfort. Při posledním zkoumání v loňském roce to potvrdilo 85 % dotázaných,“ doplňuje Pavel Zemene.
Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama