Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Drtivá většina Čechů považuje zateplení domu za ekonomicky výhodné

Z aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR vyplývá, že 36 % Čechů žijících v nezateplených domech plánuje zateplit. Češi spatřují v lepším udržení tepla v zimě a v menších výdajích za energie – nižší platby za teplo registruje 63 % dotázaných.

Drtivá většina Čechů považuje zateplení domu za ekonomicky výhodné



Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku zateplena již téměř polovina obytných budov. Zateplení dílčí části domu či výměny oken se již dočkalo 81 % domácnosti. Jen necelá pětina domů a bytů není zateplena vůbec.

Nejčastější zateplovací úpravou domu je instalace nových oken. K té přistoupily již tři čtvrtiny Čechů. Následuje zateplení obvodových stěn, které dokáže snížit únik tepla až o 30 %. Tímto způsobem je v Česku zatepleno 47 % obytných budov.

Zateplené bydlení je levnější i komfortnější

O finanční výhodnosti zateplení je podle výsledků průzkumu přesvědčeno 92 % Čechů žijících v zateplených domech či bytech. Pro 85 % dotázaných je hlavní výhodou zateplení lepší udržení tepla v zimě, 65 % oceňuje nižší výdaje za energie.Nižší platby za vytápění podle průzkum reálně potvrdilo 63 % těch, kteří zateplili.

Zateplit dům? Ano, do pěti let!

Přestože Češi patří v podílu zateplení na osobu mezi evropské rekordmany, 36 % dotázaných plánuje zateplit v horizontu do pěti let. Každý osmý to chce přitom stihnout ještě letos. „Překážkou v takovém případě mohou být finance, neboť počáteční investice může být pro mnohé významná částka rozpočtu domácnosti. Je třeba si ale uvědomit, že jde o investici v pravém slova smyslu. Podle expertů může totiž zateplení zvýšit hodnotu nemovitosti až o 20 %. S financováním rekonstrukce navíc dnes velmi účinně pomohou dotační programy “; uzavírá Pavel Zemene.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama