Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Střecha, která přežije váš úvěr ...

Při opravách a zateplování plochých střech se vyplatí používat kvalitní střešní fólii, která je ideální tam, kde je vyžadována dlouhodobá trvanlivost. Ptáte se, kde hledat takové záruky a kvality, když je na trhu tolik firem? Obraťte se na firmu Firestone Building Products.

Tato dceřiná firma pneumatikářského koncernu Bridgestone patří mezi největší světové výrobce střešních hydroizolací. Úspěch společnosti Firestone v gumárenském průmyslu se rozšířil i do stavebnictví prostřednictvím vysoce kvalitní střešní membrány pro ploché střechy na bázi EPDM pryže. Za třicet let byla vyrobena a instalována více než miliarda metrů čtverečních materiálu na této bázi.

Střešní fólie, které nabízí firma Firestone, prošly řadou testů na umělé stárnutí, které předpokládají její trvanlivost více než 50 let, takže střešní systém spolehlivě přežije Váš úvěr na opravu domu.

Fólie je vyrobená ze směsi Etylen Propylen Dien Monomeru, technických sazí, záměsových olejů, speciálních přísad a vulkanizačních činidel. Směs je válcována a spojována do velkých plachet (maximální rozměr 15 × 122 m) a vulkanizována. K dispozici je také verze vyztužená tkanou polyesterovou rohoží a membrána se sníženou hořlavostí. První střecha, na které byla v roce 1980 použita krytina RubberGard EPDM, se nachází ve Wisconsinu v USA a dodnes je plně funkční. Od této doby byla membrána úspěšně instalována na celém světě, od oblastí Aljašky a Sibiře až po pouštní klima Arabského zálivu. Firma Firestone je dnes největším světovým výrobcem těchto fólií. Zůstává pružná až do −45 °C a bez poškození se může protáhnout o více než 300 % při případných pohybech budovy a teplotních dilatacích. Membrána je po dobu životnosti rozměrově stálá a neuvolňuje do životního prostředí žádné chemikálie.

Lze ji také využívat pro extenzivní zelené střechy – úspěšně prošla testy na odolnost proti prorůstání kořínků. Systém je možné kombinovat s jakýmkoliv typem solárního systému – prostupy střešním pláštěm jsou utěsněny EPDM materiály.

Příslušenství

Pro možnost použití membrán na různých typech střech byl vyvinut kompletní sortiment příslušenství. To umožňuje získat veškeré komponenty kompletního střešního systému z jednoho zdroje. Mezi nejzajímavější produkty patří materiál QuickSeam FormFlash, který se používá pro utěsnění vnitřních a vnějších rohů, kapes na prostupy, střešní vtoky a jiné střešní detaily. Jedná se o částečně zvulkanizovanou samolepicí membránu, kterou lze vytvarovat přesně dle potřeby daného detailu a která dovulkanizuje v požadovaném tvaru na střeše. Tento materiál se používá i pro utěsňování detailů jiných druhů střešních krytin, například plechových střech. Toto řešení má Firestone patentováno.

Firma Firestone si navíc velmi hlídá kvalitu instalace, takže střešní fólii Firestone EPDM nenajdete ve stavebninách, dodají ji včetně kvalifikované instalace pouze autorizované nebo licencované firmy.

Skladby střech

Výrobce poskytuje návrh několika variant skladby střech, které jsou použity v návaznosti na nosnou konstrukci střechy – monolitický beton, prefabrikované betonové konstrukce, kovové a dřevěné nosné konstrukce. Při rekonstrukci střešních plášťů závisí provedení systému na kvalitě stávající střechy. Proto je důležité získat údaje o vlhkosti skladby střechy, o případných chybách v původním projektu, o stavu nosné konstrukce, tepelných izolací atd.

Varianty systémů

Membránu je možné přitížit štěrkem nebo dlaždicemi, mechanicky kotvit nebo celoplošně přilepit k podkladu. V přitěžovaném systému jsou plachty EPDM volně položeny na podklad, přeloženy nejméně o 100 mm a navzájem slepeny páskou do spojů. Atiky a prostupy střechou jsou lemovány a po dokončení všech detailů se membrána přitíží štěrkem nebo dlaždicemi. Systém „obrácená střecha“ se hodí pro pochozí střechy nebo pro velmi těžké klimatické podmínky – plachty EPDM jsou od zátěžové vrstvy odděleny nenasákavou tepelnou izolací a geotextilií, volně položenou na membráně.

Mechanicky kotvené systémy jsou ekonomickým řešením tam, kde má střešní konstrukce dostatečný odpor proti vytržení kotvícího systému a spád střechy nepřesahuje zhruba 30 %.

Celoplošně lepený systém může být proveden na střechách, kde se tepelná izolace dá řádně přilepit k podkladu případně ji lze přilepit k původní soudržné krytině (bez nutnosti zateplení). Systém lze použít pro každý spád i na neobvyklých tvarech střech, je vysoce odolný proti sání větru.

Způsoby uchycení velkoplošných membrán EPDM Firestone

Přitěžovaný systém

Přitěžovaný systém
Přitěžovaný systém

Je nejhospodárnější a hodí se pro širokou škálu budov. Nerovné podklady se oddělí vhodnou ochrannou vrstvou, volně položené fólie se překrývají a spojují samolepicí páskou. Vytvoří tak souvislou vodotěsnou membránu, která se k podkladu kotví buď štěrkem z hladkých říčních kamínků nebo betonovými dlaždicemi podloženými ochrannou rohoží. Pro tento systém je charakteristické malé množství spojů, rychlá instalace a nízké náklady na instalaci, požární bezpečnost a dobrá odolnost.

 

Vyztužený mechanicky kotvený systém

RMA systém
RMA systém

Lehký systém RMA je založen na pásu vyztužené EPDM membrány s dvěma nalaminovanými samolepícími páskami. Rozteč mezi pásy a hustota kotvení pásu závisí na výpočtu sání větru v dané lokalitě. Plachty jsou k pásům připevněny pomocí standardních technik. Tento systém má výhodu rychlé aplikace s malým množstvím spojů, je lehký a estetický.

Celoplošně lepený systém

Ruční nanášení lepidla
Ruční nanášení lepidla při lepení tepelné izolace


Celoplošně lepený systém
Celoplošně lepený systém
 

Má vynikající konstrukční přizpůsobivost, proto se hodí pro profilované střechy jakéhokoli sklonu, střechy s nepravidelným tvarem a také pro střechy s omezenou nosností konstrukce za předpokladu, že podklad je kompatibilní s lepidly. Obvykle se využívají plachty o šířce tři, pět nebo šest metrů, které se přímo lepí na vhodný podklad. Další variantou je systém celoplošně lepený na OSB desky, kdy lze lepidlo na vodní bázi nanášet pouze na podklad a po zavadnutí lepidla můžeme membránu přilepit. Aplikace tohoto systému je velmi rychlá a ekonomická. V současné době je nejpoužívanější systém celoplošného lepení EPDM membrány na nalepenou tepelnou izolaci z polyisocianurátových desek (viz obrázek).

Střešní systémy Firestone EPDM jsou instalovány pouze vyškolenými profesionálními pokrývačskými firmami, držiteli licence, které sdílejí naši filozofii kvality práce. Membrány Firestone RubberGard® EPDM obdržely Evropské označení CE, označující, že tyto výrobky a jejich výrobní metody splňují dnešní požadavky na mechanickou odolnost, bezpečnost v případě požáru, ochranu životního prostředí, zdraví a hygieny, bezpečnost při používání, ochranu proti hluku, energetickou efektivitu a trvanlivost.

Základem kvalitní střechy je ale správný návrh opravy nebo nové střechy. Dvacetileté zkušenosti dávají firmě MADT zkušenosti v návrhu technického řešení střechy, které podtrhuje spolupráce s renomovaným výrobcem střešních fólií.

Kontakt:
MADT a.s.

Slezská 950
735 14 Orlová-Poruba
tel. 596 511 115, 602 381 929
info@madt.cz
www.madt.cz

kancelář Praha:
Na Borovém 8/339
142 00 Praha 4-Lhotka
mobil: +420 602 507 716
tel./fax: +420 244 403 117
bohemia@madt.cz
www.madt.cz

 
 
Reklama