Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce kostela sv. Germána na poloostrově Rame v Cornwallu

Rekonstrukce architektonického a kulturního skvostu

Vzdálená a nádherná stavba od 13. století statečně odolávala náporu času a věrně sloužila svým farníkům, její pověstné bohoslužby se zpěvy ve světle svíček přitahují zahraniční návštěvníky. Zvláštní kouzlo je při rekonstrukci nutné zachovat a jen citlivě a „diskrétně“ napomoci moderními materiály.

Historické budovy mají zvláštní kouzlo, které je při rekonstrukci nutné zachovat, i když je mu někdy třeba citlivě a "diskrétně" napomoci moderními materiály. Středověký kostel sv. Germána na malebném poloostrově Rame v Cornwallu je právě jedním z takových architektonických a kulturních skvostů. Dnes se pyšní novou střechou s podkladem z vyspělého materiálu DuPontTM Tyvek®.


Kostel sv. Germána, poloostrov Rame v Cornwallu, UK;
foto se svolením Le Page Architects, všechna práva vyhrazena.

Tato vzdálená a nádherná stavba od 13. století statečně odolávala náporu času a věrně sloužila svým farníkům i bez moderních vymožeností, jako je tekoucí voda nebo elektřina (její pověstné bohoslužby se zpěvy ve světle svíček přitahují zahraniční návštěvníky). Nedávno se však na konstrukci se začal projevovat zub času a drsné pobřežní klima a vinou zrezlých hřebíků došlo k opadávání břidlicových tašek ze střechy. Tím začalo do interiéru foukat a zatékat a nastal čas, aby obec shromáždila finanční prostředky a zajistila opravu střechy takovým způsobem, který by nejen střechu, ale celou stavbu ochránil na velmi dlouhou dobu.

Při rekonstrukci byly nejprve sundány původní břidlicové desky z místního lomu (Delabole) a ty, které byly nepoškozené, byly uschovány a později s mírnými konstrukčními úpravami vráceny na střechu. Ještě před položením zachráněných i nových tašek byly do střešní konstrukce instalovány vyspělé difuzní membrány DuPontTM Tyvek®, jejichž úkolem bylo jednak chránit kostel proti nepříznivým povětrnostním vlivům během rekonstrukce a také zajistit možnost odpařování meziprostorové vlhkosti nebo kondenzace.


Kostel sv. Germána, poloostrov Rame v Cornwallu, UK; foto se svolením Le Page Architects, všechna práva vyhrazena.
 
Kostel sv. Germána, poloostrov Rame v Cornwallu, UK; foto se svolením Le Page Architects, všechna práva vyhrazena.

Difuzní membrána DuPontTM Tyvek® je velmi odolná (jak prokázaly nedávné testy) a díky svým nesporným kvalitám je ideálním doplňkem střešních krytin na nových budovách i cenných historických památkách. Membrána DuPontTM Tyvek® má unikátní jednovrstvou strukturu, díky níž je přirozeně paropropustná, ale zároveň vodotěsná. Tuto strukturu tvoří miliony mikrovláken náhodně spletených tak, že v příčném řezu vytvářejí síť kanálků, kterými proniká vodní pára, zatímco voda, jejíž molekuly jsou větší, jimi nepronikne.


Kostel sv. Germána, poloostrov Rame v Cornwallu, UK; foto: Bradley Cameron pro DuPontTM Tyvek®, všechna práva vyhrazena. Instalace membrány DuPontTM Tyvek® zobrazena na této fotografii je provedena v souladu s britskými stavebními předpisy (Part L and Part C of the Building Regulations) a s doporučeními britských norem British Standards 5250.

Membrána DuPontTM Tyvek® se snadno instaluje, ale zároveň je dost pevná, takže dobře odolává nepříznivým vlivům počasí v průběhu rekonstrukce. Je odolná vůči UV záření, běžnému opotřebení a vysokým teplotám na povrchu střechy, při nichž by jiné fólie již dávno ztratily svou voděodolnost.

Simon Crosbie, Le Page Architects, ředitel cornwallské stavitelské firmy s dlouholetými zkušenostmi v oboru rekonstrukce historických budov, k tomu říká: "Kostel je typickou ukázkou drsné a jednoduché architektury na cornwallském pobřeží. Jeho převážně břidlicová konstrukce dokonale ladí s okolní, trochu nevlídnou krajinou. Okenní otvory jsou z místní žuly a střešní krytina z tabulek cornwallské břidlice. Stejně jako v případě ostatních budov uvedených na seznamu nejcennějších kulturních památek (Grade 1) je při opravě tohoto kostela nutno postupovat velmi uvážlivě a používat jen takové materiály a techniky, které nezničí ani nenaruší jeho architektonického ducha."

Poté Simon Crosbie pokračuje: "Vzhledem k tomu, že původní břidlicová střecha přiléhala k ochranným stěnám velmi nepřesně, bylo nutné instalovat nové žulové obložení. Díky tomu jsme mohli navrhnout správné rozměry oplechování a hlavně přesné uložení membrány DuPontTM Tyvek® do střešní konstrukce. Velmi důležité bylo najít optimální řešení střechy. Odstraněné břidlicové tabulky jsme pečlivě roztřídili a ty, které byly v pořádku, jsme pak znovu položili spolu s novými taškami z místních zdrojů. Současně jsme si byli vědomi toho, že střecha musí mít vysoce kvalitní a spolehlivý podklad, který bude její druhou obrannou linií a ochrání ji před větrem a vodou. Vzhledem k umístění stavby to navíc musí být ochrana dlouhodobá."

 

Kostel sv. Germána, poloostrov Rame v Cornwallu, UK; foto se svolením Le Page Architects, všechna práva vyhrazena. Instalace membrány DuPontTM Tyvek® zobrazena na této fotografii je provedena v souladu s britskými stavebními předpisy (Part L and Part C of the Building Regulations) a v souladu s doporučeními britských norem British Standards 5250

Nyní si zase místní obyvatelé i návštěvníci poloostrova Rame mohou vychutnávat neobyčejnou krásu, klid a duchovní útěchu kostela sv. Germána s vědomím, že jsou dobře chráněni proti nepříznivým živlům. Více informací o kostelu a jeho rekonstrukci najdete na www.rameroof.co.uk.

Stavební práce provedla firma Western Counties Roofing.

Instalace membrány DuPontTM Tyvek®, která je popsána v této tiskové zprávě a zobrazena na vložených fotografiích, byla provedena v souladu s britskými stavebními předpisy (Part L and Part C of the Building Regulations) a v souladu s doporučeními britských norem British Standards 5250.

Více informací o výrobcích řady DuPontTM Tyvek® a možnostech jejich uplatnění ve vašich projektech najdete na www.construction.tyvek.com.


Kostel sv. Germána, poloostrov Rame v Cornwallu, UK;
foto se svolením Le Page Architects, všechna práva vyhrazena.

O DuPont Building Innovations - DuPontTM Tyvek® je produktem divize DuPont Building Innovations. Celá nabídka této divize zahrnuje řadu novátorských řešení od energeticky úsporných systémů až po estetické a trvanlivé řešení povrchů interiérů i exteriérů. Svou bezpečností, trvanlivostí, krásou a energetickou úsporností významně přispívají k rozvoji moderního stavebnictví - uplatňují se při výstavbě všech druhů budov a staveb, silnic, mostů a další infrastruktury a též zahrad, ale také při ochraně nebo rekonstrukci současných i historických staveb. K nejznámějším výrobkům a značkám divize DuPont Building Innovations patří DuPontTM Corian® (www.corian.co.uk), DuPontTM Zodiaq® (www.zodiaq.co.uk), DuPontTM Tyvek® (www.tyvek.co.uk), DuPontTM Energain® (www.energain.co.uk), DuPontTM Typar® (www.typargeo.com), DuPontTM Plantex® (www.plantexpro.dupont.com) a nová řada vysoce účinných integrovaných fotovoltaických modulů.

O společnosti DuPont - DuPont je výrobní a obchodní společnost, aplikující nejnovější poznatky vědy. Byla založena v roce 1802 a využívá vědecké poznatky k vytváření udržitelných řešení, vedoucích k lepšímu, bezpečnějšímu a zdravějšímu životu lidí na celém světě. Ve více než 90 zemích nabízí širokou škálu produktů a služeb v zemědělství, potravinářství, stavebnictví, komunikacích a dopravě.

 
 
Reklama