Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová univerzitní budova technického inženýrství „New Engineering Building“ v Sheffieldu (UK) má českou fasádu

Česká společnost Sipral a.s., přední dodavatel komplexních řešení prosklených fasádních systémů, se podílela na jednom z nejvýznamnějších investičních projektů v Sheffieldu, a to na stavbě nové budovy technického inženýrství zdejší univerzity. Objem zakázky činil více než 250 milionů korun, celý projekt pak stál 81 milionů liber, v přepočtu přes tři miliardy korun. Studentům se budova otevřela letos v září.

Projekt „New Engineering Building“, který Sipral získal na podzim roku 2013, se stal po dlouhém období ekonomické krize v Evropě očekávaným comebackem firmy na britský trh. Objekt je situován v samém srdci univerzitního města Sheffield v ulici Leavygreave Road a svou jedinečností tvoří velmi zajímavý kontrast mezi typickou britskou cihlovou výstavbou a modernějšími budovami v okolí.

Investorem této stavby byla přímo University of Sheffield, pro niž projekt představuje historicky největší investici v oblasti výuky a vzdělávání. Generálním dodavatelem se pak stala společnost Balfour Beatty Construction, architektonický návrh pochází z dílny Twelve architects & Masterplanners.

The Diamond, University od Sheffield. SipralThe Diamond, University od Sheffield. SipralThe Diamond, University od Sheffield. Sipral

Obvodový plášť ve tvaru diamantů pochází z ČR

„Konstrukci fasády inspiroval samotný název budovy – The Diamond. Navrhli jsme nezapomenutelný a výrazný design, který odráží prvotřídní pověst fakulty strojírenství této univerzity. Návrh odkazuje na detailní rozkreslení kamene na okolních historických budovách, ale v současném, inovativním a technicky promyšleném pojetí,“ popisuje architekt a ředitel Matt Cartwright ze společnosti Twelve architects & Masterplanners a dodává: „Skutečný úspěch fasády je v její realizaci, zhotovení a montáži. Úzce jsme spolupracovali s firmou Sipral a společně jsme sdíleli touhu vytvořit fantastické řešení, které bude překračovat veškerá očekávání.“

The Diamond, University od Sheffield. SipralThe Diamond, University od Sheffield. Sipral

Nová budova poskytne pro technickou fakultu sheffieldské univerzity celkem 9 přednáškových sálů, 6 flexibilních učeben, přes 30 skupinových a odpočinkových učeben a 19 technických výukových laboratoří s velmi specifickým vybavením – např. místnost s leteckým motorem. Dohromady tedy téměř 5 000 míst ke studiu pro studenty z celého světa. Hlavním cílem univerzity bylo vybudovat nejlépe vybavené technické učební prostory a laboratoře v Británii. Ty jsou nyní studentům přístupné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

„Projekt Diamond sheffieldské univerzity pro nás znamenal především práci na úžasném projektu. Zdánlivě jednoduchá prosklená modulová fasáda je doplněna předsazenou ozdobnou konstrukcí ve zlatohnědé barvě evokující diamanty. Celkově vytváří nádherný a designově čistý dojem. Matt Cartwright se svým týmem v Twelve Architects stvořil budovu, která má nakročeno k tomu, aby úspěšně bodovala v architektonických soutěžích. A pokud chválím stavbu samotnou, musím také zmínit velmi úspěšnou a příjemnou spolupráci nejen s architekty, ale i s klientem, generálním dodavatelem Balfour Beatty. Velmi bych si přál víc takových projektů,“ říká Radim Koštial, obchodní ředitel společnosti Sipral.

803 unikátních modulů, 10 814 modulů s bronzovou úpravou

Největší část komplexní dodávky obvodového pláště tvoří modulová fasáda o ploše cca 6 000 m² a 803 unikátních elementů (typická velikost modulu je 1,8 × 4,5 m, největší výška je 5,5 m, nejmenší výška 2,2 m). Moduly jsou vyvinuty ze systémových hliníkových profilů značky Hueck navržených speciálně pro tento projekt v černé barvě RAL9004. Většina prvků fasády je celoprosklená. Na každém elementu jsou minimálně 2, ale místy i 12 kusů skel různorodých tvarů, rozměrů a skladeb.

Velmi specifickou a jedinečnou dodávkou je finální obklad ze speciálně ohýbaných hliníkových plechů, tzv. Lattice. Díky mnoha testům, prezentacím a vzorkování dosáhl Sipral finálního požadovaného tvaru, vzhledu a uchycení na fasádě. Lattice tvoří 2mm hliníkové plechy různých délek (1–5 m) se specifickým segmentovaným ohybem na obou koncích. Exteriérová fasáda se skládá z 10 814 kusů s bronzovou povrchovou úpravou. Interiérovou fasádu tvoří 2 707 kusů černých Lattice.

Složité rastrové fasády atrií mají celkovou plochu 681 m². Značnou část jejich výplní tvoří bezrámové otvíravé prosklené žaluzie určené k přirozené ventilaci a odvodu kouře v součinnosti s obdobnými otvíravými žaluziemi, tentokrát rámovými, ve střešní rastrové fasádě Clerestory o ploše 273 m². Další tři rohové rastrové fasády v přízemí o celkové ploše 583 m² se nacházejí v místech vstupů do objektu. Sipral dodal také 32 dveří v přízemí, 8 vstupních karuselů s manuálním otvíráním a drobné konstrukce eloxovaných podhledů.

The Diamond, University od Sheffield. SipralThe Diamond, University od Sheffield. SipralThe Diamond, University od Sheffield. Sipral

Další podrobnosti o projektu najdete na stránkách Sheffieldské univerzity:
http://www.sheffield.ac.uk/diamond

na stránkách Twelve architects & Masterplanners:
http://www.twelvearchitects.com/portfolio/item/the-university-of-sheffield/

a na stránkách společnosti Sipral

Kontakt pro více informací:

Lucie Klabanová
lucie@faama.cz
776 460 666

 
 
Reklama