Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ve studentské soutěži zaujal redakci TZB-info projekt Strom života

Soutěž „Bez smogu“ pořádaná společností Českomoravský cement měla i ve svém 2. ročníku velký ohlas a bohatou účast. Redakce TZB-info.cz se jako mediální partner soutěže rozhodla udělit cenu. Svým potenciálem a nápadem spojit kavárnu s rozhlednou a dětským hřištěm do podoby stromu zaujal projekt Strom Života od Marka Hubáčka z Brna.

Sám autor popisuje projekt následovně:

„Strom života je multifunkční objekt ve tvaru stylizovaného stromu, určený do městských parků. Základním materiálem je pohledový fotokatalický beton s technologií TX Active. Nabízí mnoho funkcí jako je kavárna, dětské hřiště, lezecká stěna, vyhlídkové terasy ve větvích, osvětu o materiálu TX Active, vodní brouzdaliště a relaxační mobiliář."

"Strom má sloužit k stekávání všech věkových kategorií, k relaxaci a odpočinku, rozvíjení sportu, kultury, zábavy, zdravého životního stylu a čistého prostředí. Vše kromě dřevěného zábradlí, hracích objektů pro děti a interiéru kavárny je vyrobeno z betonových panelů, pro jejichž výrobu byl použit cement Tiocem. Panely jsou upevněny na ocelové svařované konstrukci."



"Technologie TX active je pro tuto stavbu nejvhodnějším řešením, kvůli její funkci a lokalitě. Zlepšuje ovdzuší v dané části díky samočistícím vlastnostem bude zachován původní čistý vzhled i přes agresivní prostředí obsahující anorganické i organické látky, způsobující zašednutí a degradaci betonu. Fotokatalický princip bude plně využíván díky přímému dopadu slunce, velké ploše panelů a proudění vzduchu ze všech stran.“

Projekt má se svou hlavní ideou velice multifunkčního objektu potenciál stát se „ostrovem zábavy a života“ v parku. Navíc množství zábavných a sportovních aktivit, které přitáhne návštěvníky, dává šanci i na životaschopnost komerčních subjektů – kaváren, půjčoven sportovního vybavení apod. – i v odlehlejších částech parků, které bude dle obecních (městských) plánů potřeba rekultivovat. Komerční stránka objektu pak zajišťuje jistotu udržovanosti místa a finanční soběstačnost nebo alespoň příspěvek na údržbu nekomerčních prvků.



Soutěž „Bez smogu“ je architektonická ideová soutěž určená především pro studenty. Zúčastnilo se jí letos přes devadesát projektů. Témata obsáhla opravdu velmi široké spektrum nápadů na využití fotokatalického betonu, od využití na fasádách, přes drobné víceúčelové stavby až k nejdrobnějšímu mobiliáři typu laviček nebo stojanů na kola.

Redakce TZB-info.cz dává prostor a podporuje i mladé talenty z řad studentů stavebních oborů. Finanční odměnu naše redakce udělila jako jediná z množství dalších mediálních partnerů soutěže. Více o soutěži se dozvíte na stránkách www.bezsmogu.cz

 
 
Reklama