Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Otevřená zahrada v centru Brna, díl 1.

Místo pro edukativní interakci, volnočasové aktivity nebo prostou relaxaci všech věkových kategorií

Zahrada je oázou v centru Brna, jejíž neobyčejnost spočívá v propojení volnočasových aktivit, odpočinku, různých akcí, školních, firemních i soukromých, ale i případného poučení. To lze získat hravou formou interaktivních programů přímo v zahradě nebo v moderním výukovém centru Nadace Partnerství.

Frances Hodgson Burnettová: „Pokud se správně podíváte, uvidíte, že celý svět je zahradou.“

Otevřená zahrada z ptačí perspektivy
Otevřená zahrada z ptačí perspektivy
Plánek celého projektu
Plánek celého projektu
Detaily výukových hracích prvků
Detaily výukových hracích prvků
Detaily výukových hracích prvků

Tahle zahrada není žádná obyčejná zahrada s ovocnými stromy, keříky rybízu, květinovým záhonem a zapomenutým klepačem na koberce uprostřed dlážděného dvorku. Je to zahrada Otevřená. Všem a prakticky i všemu. Spojím nespojitelné a z prvního citátu odvodím pozpátku, že v zahradě nalezneme, při správném úhlu pohledu, celý svět. Zde to platí obrazně i doslova. Nezůstaneme však u jednoho citátu.

Jonas Ridderstrale: „Svět se otevírá. Otevřený svět vyžaduje otevřené systémy a otevřenou mysl.“

Že se svět otevírá společně s myslí a jeho systémy je neoddiskutovatelné. Spojením obou citátů se dostáváme k zahradě, která je ta naše, ta OTEVŘENÁ. Stejně jako svět a mysl, ale zároveň otevřená mysli a světu. Ta otevřenost je reálná, kdy fyzicky můžete tuhle oázu v centru Brna navštívit zcela volně. Ale zároveň otevřenost systémů, otevřenost systémová, či otevřenost zmíněné mysli. Ta neobyčejnost zahrady spočívá v propojení volnočasového krásného místa odpočinku, různých akcí, prostému výletu s blízkými, s dětmi všech věkových kategorií, ale zároveň i případného poučení v moderním výukovém centru Nadace Partnerství. To lze učinit v samotné zahradě nebo formou posezení, diskuze, semináře, výuky uvnitř. Systém výukové části má jednu z průvodních myšlenek, kterou je pohled na život prizmatem čtyř živlů. Je to zapamatovatelné, hravé, chytré a poučné. Každý si zde nalezne to své, je zde skvělá atmosféra, nalézáte se opravdu v centru Brna, ale zároveň v krásné přírodě. Pro ty, kteří si k tomu chtějí dát kafe nebo si odskočit, mám samé dobré zprávy. Ta možnost zde je a ještě spousta dalších velmi příjemných, poučných i zajímavých. Nikdo nikoho netluče po rukách, nikdo vás nežene určeným směrem v určených mantinelech.

Krásný biotop s kořenovou čistírnou vod
Krásný biotop s kořenovou čistírnou vod
Hrací dřevěné prvky
Hrací dřevěné prvky

Že se nemáte brodit v ukázkovém biotopu, pochopíte snadno a přírodní chodníčky vás provedou všemi zákoutími. Ale zároveň si zde děti hrají v replice vodního toku, kdy vodu do řečiště samy napumpují, různě regulují, plaví větvičky a zároveň podvědomě začínají chápat souvislosti. Je lhostejné, zda jsou zde s babičkou, maminkou, školou či školkou. Nic se nebojte, hodně je zde dovoleno, však ony se při hraní nějak porovnají.

Kousek historie pro objasnění

Zahrada má netušenou tradici a historii. Patří ke zpustlým měšťanským zahradám, které sousedily s pozemky Boromejek, klášterní zahradou i klášterem Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Zakladatel Průhonického parku Arnošt Emanuel Silva Tarouca zde prováděl své první zahradnické pokusy s odrůdami ovoce. Za své úspěchy obdržel přívlastek duchovní otec zahradnické profese v zemích Koruny české. Psala se tehdy druhá polovina 19. století. Druhá světová válka, bombardování, komunisté a totalita. Tyto důsledky posunuly Boromejky na dlouhé roky do nuceného zapomnění a zahrady s vybombardovanou parcelou do zpustlosti. V roce 2006 Nadace Partnerství zakoupila nemovitost Údolní 33 s myšlenkou postupné obnovy zahrad na severním úpatí hradu Špilberk. Otevřená zahrada byla prvně otevřená v roce 2013 pro veřejnost a v roce 2015 byla doplněna o zpřístupněné pozemky řádu Boromejek tzv. Boromejské zahrady.

Spolupráce Nadace Partnerství, města Brna a Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského byla klíčovou pro tento skvělý projekt a znovuoživení zdejších zahrad. Jednou z myšlenek je právě ta otevřenost. Je to protipól nepřístupných a uzavřených „šperků“ zahradní architektury movitějších spoluobčanů. Zahrada má být přístupná, dostupná všem, a tak trochu „všemu“. Spojení se zemí, přírodou, klidem, oddechem, ale i s možným zapojením do různých akcí a programů je neodmyslitelným krédem zahrady. Zní vám to dobře? Po právu ano. Ono to dobré je a lidé to chápou. Až na výjimky se zde chovají „lidsky“ a akceptují nabízenou podanou ruku od místa, přírody i lidí z nadace.

Vstupní pasáž i malý amfiteátr
Vstupní pasáž i malý amfiteátr
Otočná zrcadla pro výuku o slunci
Otočná zrcadla pro výuku o slunci
Vkusné výtvarné prvky
Vkusné výtvarné prvky

Co zde všechno naleznete?

Nadace Partnerství zve na svých stránkách: „Otevřená zahrada v samém centru Brna je ideálním místem pro odpočinek, vzdělání i zábavu. Přijďte se toulat zahradami nebo si s dětmi zahrát hry na interaktivních stanovištích, která vysvětlují přírodní zákony. Naše malá městská farma je obklopená kouzelnou bylinkovou a užitkovou zahradou. Chováme ovce, králíky, slepice a včely.

Zároveň se zde dozvíte, že: „Součástí areálu je také unikátní pasivní budova se zelenou střechou. Inspirujte se, jak šetřit vodou a energiemi a jak snižovat dopad na životní prostředí. V Otevřené zahradě si můžete užít tematické kurzy, programy pro školy, ale také vlastní firemní akci, konferenci, svatbu či oslavu. Vstupné je dobrovolné a pomáhá nám v péči o zahradu.

Pohled na vícefunkční otevřenou pergolu a volné prostranství
Pohled na vícefunkční otevřenou pergolu a volné prostranství
Extenzivní zelená střecha
Extenzivní zelená střecha

Rozdělení areálu Otevřená zahrada je následující. Z ulice projdeme průjezdem na malé prostranství vnitrobloku. Po pravé straně nalezneme budovu B, zrekonstruovanou do pasívního standardu. Zde nalezneme infocentrum a recepci. Po dřevěných stupních, které zároveň slouží jako posezení amfiteátru pro komorní akce, se vyšplháme do samotné zahrady. Solární kolektory snižují náklady na ohřev teplé vody a fotovoltaické panely o celkovém výkonu 19,7 kWp spolu s úspornými svítidly a čidly pokrývají půlroční spotřebu elektrické energie budovy. Tedy ročně vyrobí asi 20 MWh elektrické energie. Snížení spotřeby vody na zalévání a splachování toalet je umožněno jímáním veškeré dešťové vody do tří podzemních nádrží. Vracení do oběhu šedé vody po přečištění, snižuje opět spotřebu pitné vody. To vše umožňuje úsporu až 60 % spotřeby pitné vody oproti jiným budovám. Snížení energetické náročnosti stran topení a klimatizace umožňují hlubinné vrty, tepelná čerpadla, aktivní betonové jádro a další technologie. Budovy díky tomu nevyžadují konvenční topení a klimatizace. Kulaté a podélné otvory v horní části fasády budovy B jsou budky pro netopýry a rorýsy. Oba druhy trpí zateplováním budov, kvůli kterému ztrácejí místa pro úkryt a hnízdění.

Vyvýšené záhony
Vyvýšené záhony
Hmyzí domečky
Hmyzí domečky
Ohrada s ovcemi
Ohrada s ovcemi
Králíkárny
Králíkárny

V zahradě je zároveň rozmístěných 10 budek, proto je možné uvidět v areálu spoustu vzácných druhů ptáků.

Budova novostavby seminárního centra C, částečně ukryta za budovou B je novostavba z roku 2013. Obdobně splňuje pasívní energetický standard. Obě budovy mají cca 1000 m2 užitné plochy. Na stránkách nadace nalezneme data a grafy o bilancích energie a vody podrobně monitorovaná přes 70 on-line měřiči. Poskytují tak cenné podklady pro vyhodnocování návratnosti investic. V posledních letech se věnujeme bilanci vody i ve venkovním prostředí, kapacity různých typů zelených střech zadržovat srážky a účinnosti adaptačních opatření na změnu klimatu v městském prostředí. V její „výbavě“ nalezneme řízení inteligentním systémem měření a regulace, který koordinuje všechny aktivní prvky systému od žaluzií, přes osvětlení, rekuperační systém až po tepelná čerpadla. Díky rekuperačnímu systému máme zajištěnou efektivní výměnu vzduchu. Na terase je šachta, která slouží jako zemní výměník. Z šachty je vzduch veden do strojovny, kde máme rotační výměník, který v zimě vzduch ohřívá a v létě ho ochlazuje. Takto šetříme náklady na vytápění i životní prostředí. Vydýchaný vzduch odvádíme pryč z budovy komínem. Naši průvzdušnost jsme již 2× prověřili tzv. Blower Door testem. Budova po jejím dokončení obstála na 52 %. Po 10 letech života budovy hodlá provozovatel test znovu zopakovat. Budovy jsou vytápěny také pasivně – lidmi i počítači. Okna s dřevěnými rámy a kvalitními izolačními trojskly jsou zastíněna vnějšími žaluziemi. Podle čidel slunečního záření, teplot a větru žaluzie ví, kdy je potřeba změnit polohu.

Pro chlazení i ohřev budovy C jsou využívána aktivní betonová jádra. Do stropů jsou zabetonovány trubky, kterými proudí buď chladicí nebo topná kapalina. Nikde tak nevzniká průvan a vnitřní prostředí je stabilní. Energie pro ohřev i chlazení je získávána pomocí tepelných čerpadel a 8 hlubinných vrtů o celkové délce 905 m. Díky vrtům a dalším technologiím lze energii získávanou ze sítě více než zpětinásobit. V nové budově C je užitý pro udržování vnitřní teploty systém aktivních betonových jader. Budova B je zrekonstruována do pasivního standardu a stejně jako budova C je i ona napojena na tepelná čerpadla. Pod každým oknem tu jsou ale nainstalovány podokenní radiátory s aktivním větráním, kterým se říká fan-coily. Teplotu v létě i v zimě si tu nastavují uživatelé sami pomocí termostatů v jednotlivých místnostech. Jen tak pro zajímavost. Všechny stěny v budově C jsou pokryté hnědou hliněnou omítkou. Skvěle totiž akumuluje vodu a zmírňuje vysoušení vzduchu – problém, který provází všechny interiéry s rekuperací vzduchu. Hnědá barva ale málo odráží světlo, a tak jsme vše přetřeli bílou kaseinovou barvou. Zlepšuje odrazivost a šetří tak energii na osvětlení. Hliněné omítky navíc zlepšují mikroklima kanceláří. Modřínová treláž není jen elegantním nápadem autorů ze studia Projektil architekti. Rastr prorostlý popínavou zelení společně s paropropustnou fólií budovu dokonale izoluje a stíní fasádu.

Budovy C i B mají podobnou podlahovou plochu, ale liší se konstrukcí obvodového zdiva, skladbou i povrchem fasády, systémem větrání nebo rozvodem tepla i chladu ze společného zdroje. Nabízí se zde tak unikátní možnost porovnat účinnost použitých technologií a spotřeb. Stejně zajímavé je také srovnání odtoku dešťové vody z klasické ploché střechy rekonstruované budovy B a ze zelené střechy novostavby C.

Na budově C nalezneme částečně pochozí zelenou střechu s částí výukového programu nazvaného SVĚTLO, jako součást Zahrady čtyř živlů.

  • Cesta světla
  • Fotovoltaický květ
  • Sluneční energie
Síla větru
Síla větru
Hrací prvek
Hrací prvek
Fotovoltaický květ
Fotovoltaický květ
Ukázka sluneční energie
Ukázka sluneční energie

Další část Zahrady čtyř živlů je za budovou C a je nazvaná VZDUCH.

  • Síla větru
  • Počasí a podnebí

Pod touto částí se nalézá biotop s kořenovou čističkou, který je zasvěcený dalšímu živlu zvanému VODA.

V přední části zahrady nalezneme pokračování tématu voda s ukázkou vodního toku.

  • Nejcennější tekutina
  • Vodní tok
Kaskádový vodní tok
Kaskádový vodní tok
Kaskádový vodní tok
Kaskádový vodní tok
Část s biotopem
Část s biotopem

Posledním ze Zahrady čtyř živlů je ZEMĚ. Nalezneme ji po areálu pod různými hesly.

  • Ekologická pyramida
  • Proměny přírody
  • Ze života odpadu
  • Země živitelka
  • Kronika naší země

To byla v kostce výuková stanoviště Otevřené zahrady, ale tím ani zdaleka nekončíme.

V pravé části areálu nalezneme již zmíněnou Boromejskou zahradu s bohatou náplní pro odpočinek i zvídavé. Venkovní učebny, gril, chlebová pec, udírna, venkovní kuchyně, půdní tunel, víceúčelová pergola, králíci, drůbež, ovečky, hmyzí domečky, úly, ježčí domečky, bylinkové záhony, vyvýšené záhony, vinice, ukázky čtyřpolního hospodaření, kompostování, ovocné stromy, keře stromy, nalezneme v sourodém celku této původně řádové zahradě. V horní části nalezneme čtyři javory s čidly na zabandážovaných kmenech, pro měření ve spolupráci s Mendelovou univerzitou. Mimo přírůstku se zde měří sací výkon stromů. Což znamená, kolik vody dokáže jeden strom vytáhnout z půdy a následně vypařit do okolního prostředí. Je to takzvané měření transpirace.

Relaxační prostranství s grottou
Relaxační prostranství s grottou
Bylinkové záhony
Bylinkové záhony

Jako bonus naleznete v horní části Boromejské zahrady kruhové prostranství s vodním rezervoárem a historickou grottou v pozadí. Je to kdysi tak oblíbená přírodní nebo umělá jeskyně, kaverna, ve které jsou umístěny prvky náboženského charakteru, madonky, nymfy a jiné symboly. To vše umně doplněné o různé pověsti a zjevení, vysvětlující smysl grotty. Bývá někdy součástí vodního pramene, často vyzdobena umělými krápníky. Zde je grotta součástí relaxačního prostoru a předpokládám, že se soškou Panny Marie uvnitř sloužila v zahradách řádovým sestrám.

Dále v prostorách Otevřené zahrady naleznete ve stálé nabídce bistro, a v něm domácí limonády, kávu, pivo, slané i sladké dobroty.

Použité zdroje:

 
 
Reklama