Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vysokotlaké čisticí stroje Kärcher

Od 50. let minulého století, kdy byly uvedeny první modely vysokotlakých čističů na trh, se mnohé změnilo. Základní princip však zůstává stále stejný tak, jak ho navrhl Alfred Kärcher, který se svým vynálezem předběhl dobu o několik desetiletí.

Vysokotlaké čisticí stroje se pro účely čištění dodávají v širokém rozsahu výkonu a vybavení, s různými druhy pohonu a množstvím speciálního příslušenství. S výběrem optimálního stroje pro Vaše použití doporučujeme obrátit se na specializované prodejny s profesionální čisticí technikou.

Faktory pro volbu vysokotlakého mycího stroje

Prvotním rozhodnutím při každém nákupu vysokotlakého čističe je volba mezi modelem bez ohřevu nebo s ohřevem vody. Teplota mycí vody totiž představuje v mnohých případech použití důležitý mycí faktor. Pokud se bude jednat pouze o samotné odstranění vrstvy nečistot, například ze zemědělského stroje, nebude teplá voda podmínkou a bude dostačovat cenově dostupnější model bez ohřevu.

Pokud je nutné odstranit ulpělé nečistoty nebo nečistoty navázané na tukový základ (například při čištění automobilů, ve strojírenství nebo v potravinářském průmyslu), je vhodným řešením stroj s naftovým ohřevem vody. Voda je ohřívána ve výkonném a energeticky úsporném kotli, který je součástí stroje. Ve speciálních případech je možný i elektrický ohřev. O teplotu vody se starají termostaty a elektronika stroje, vše probíhá automaticky.

Vysokotlaký čisticí stroj vytváří svůj pracovní tlak v mosazném třípístovém axiálním čerpadle osazeném ocelovými písty nebo písty s keramickou vložkou. Pohon stroje u většiny modelů zajišťuje kvalitní jednofázový nebo třífázový elektromotor. Třífázový motor může být ještě u strojů určených pro trvalejší zatížení ve čtyřpólovém provedení s polovičním počtem otáček za minutu, což v praxi znamená prodloužení životnosti na dvojnásobek. V případě, že nemáte na místě čištění k dispozici elektrickou energii, je nutné zvolit pohon pomocí spalovacího motoru, benzínového nebo naftového. Díky pístovému tlakovému čerpadlu si stroje umí samy nasávat vodu a to až z hloubky 2 m. V kombinaci s vhodným filtrem se tak jedná skutečně o nezávislé řešení, umožňující umístění celé sestavy např. na lehkém nákladním voze vybaveném i kontejnerem na vodu.

Je dobré si připomenout faktory, které ovlivňují účinek mytí vysokotlakým čističem:

  • tlak mycí vody
  • průtok mycí vody
  • teplota mycí vody
  • použití čisticích prostředků
  • doba působení čisticích prostředků
  • vzdálenost trysky od čištěného předmětu

Tlak na čištěný povrch lze zvýšit nejenom strojem, ale i vhodným výběrem trysky. Rotační tryska umožní mytí plochy výkonným rotujícím bodovým paprskem, který má větší tlak na jednotku plochy, nežli plochý paprsek. Větší průtok zase rychleji odplaví větší nánosy nečistot. Při teplotě přes 60 °C se rozpouští tukem spojené nečistoty, které jsou jinak těžko odstranitelné.

Každý stroj Kärcher umí nejen přisávat, ale i přesně dávkovat použité čisticí prostředky. Správným dávkováním docílíte lepšího účinku a šetříte taknejen náklady, ale i životní prostředí. Výběrem vhodného prostředku podpoříte mycí efekt až k dokonalému výsledku, příčemž dobu působení můžete prodloužit použitím ve formě pěny nebo gelu.

Z širokého sortimentu čisticích prostředků Kärcher lze vybrat prostředek pro každý druh použití, nečistotu popř. dezinfekci.

Dokonalý výsledek podpoříte také vhodně zvoleným příslušenstvím, které rozšíří možnosti použití celého stroje. Vybírat můžete z bohaté nabídky pracovních nástavců, prodloužení hadic, trysek, pěnovačů, čističů ploch, čističů potrubí, otryskávacích zařízení pískem, navijáků, filtrů, kartáčů a rychlospojek.

Více informací o profesionálních vysokotlakých mycích strojích naleznete na www.karcher.cz.

 
 
Reklama