Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technologie a materiály pro moderní stavebnictví

Výzkumné centrum s názvem CENTEM vzniká při vysokoškolském ústavu Nové technologie – výzkumné centrum Západočeské univerzity v Plzni. Zaměří se na vývoj fotovoltaických článků, laserové technologie, polymerní kompozity a nové materiály, které lze využít ve fotovoltaice, mikrosystémové technice, ve stavebnictví, strojírenství a energetice.

Centem Plzeň – vizualizace
Centem Plzeň – vizualizace

„Centem podpořil Operační program Výzkum a vývoj pro inovace 324 miliony korun a celkově vyjde na 442 milionů korun. Našim cílem je vytvoření silné výzkumné instituce, která bude vybavena moderní přístrojovou technikou pro potřeby průmyslových a výzkumných subjektů v regionu i mimo něj,“ uvedl ředitel NTC ZČU Miroslav Holeček a představil možnosti projektu při rozšíření analýz struktury a vlastností materiálů od nanoúrovně až po makroskopické vlastnosti, včetně speciálních mikroskopů, spektrometrů či difraktometrů.

Co se týče aktuálního programu, organizátoři připravují únorový workshop, na kterém blíže představí témata, kterými se hodlají zabývat, ukáží zájemcům všechny přístroje, jimiž centrum disponuje, a hlavně podrobněji představí své výzkumné projekty. Součástí workshopu bude také prezentace firem a diskuze nad možnostmi spolupráce.

NTC ZČU (Nové technologie – výzkumné centrum Západočeské univerzity v Plzni) vzniklo v rámci programu výzkumu a vývoje MŠMT ČR nazvaného „Výzkumná centra“ jako centrum aplikovaného výzkumu. Svoji činnost zahájilo v roce 2000 a zabývá se aplikovaným výzkumem s výraznou složkou výzkumu technologických procesů, technických i netechnických dynamických systémů a materiálů. Více na http://www.ntc.zcu.cz.

 
 
Reklama