Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Byty v Praze - v 2019 se očekává růst o cca 2,9 %

Nejvíce se zdražování dotkne rezidenčních nemovitostí na území Prahy 8 a Prahy 1. Cena za m2 se pak bude pohybovat od 180 000 Kč v centru po 82 000 Kč na periferiích.

Nárůst cen bytů v Praze v 2019, ilustrační obrázek
Nárůst cen bytů v Praze v 2019, ilustrační obrázek

Růst cen rezidenčních nemovitostí bude v hlavním městě pokračovat i v roce 2019. Nejvíce se zdražování bytů podle ředitelů developerských společností dotkne centra a širšího centra Prahy, kde se ceny v průměru navýší o 2,9, respektive 2,8 procenta. Oproti tomu růst cen bytů na okrajích Prahy je v příštím roce predikován na třetinové úrovni (1,0 procenta) a v oblastech přilehlých Praze je očekávána kladná stagnace (růst 0,2 procenta).

Z hlediska městských částí přitom budou podle developerů ceny bytů růst nejvíce na území Prahy 8 (78 %) a Prahy 1 (53 %). Citelněji by se mělo nadcházející zdražování podle předpovědí také promítnout do cen rezidenčních nemovitostí Prahy 3 a 7 (obě shodně 41 %). K nejmenšímu nárůstu naopak dojde v oblastech Prahy 12 a 11.
Průměrná cena nového rezidenčního bydlení dosáhne v roce 2019 v centru 179 tisíc korun/m2, v širším centru 112 tisíc korun/m2, na periferiích Prahy 82 tisíc korun/m2 a v oblastech přiléhajících Praze pak 65 tisíc korun/m2.




Byty v Praze - v 2019 se očekává růst o cca 2,9 %

Pavel Kliment, partner KPMG Česká republika k situaci říká: „Očekávám velmi mírný růst, případně stagnaci. Průměrná prodejní cena bytů se v posledních letech dostala na takovou úroveň, že byty už nejsou dostupné širšímu okruhu obyvatel. Vysoká cena tak pomalu oslabuje poptávku a růst cen se zmírňuje. Na druhou stranu Prahu stále trápí deficit nové výstavby, který se nakumuloval za několik let, a tlačí ceny bytů nahoru.“

„Za normálních okolností by se mohlo zdát, že ceny rostou již dlouho a je čas, aby se růst zastavil. Nicméně díky vysokým stavebním nákladům a komplikované legislativě se obávám, že ještě může přijít další výrazné navýšení. Například stavební náklady během posledních dvou let vzrostly o přibližně 20 %. Regulace ČNB určitě pomůže, aby nárůst nebyl skokový, bohužel ale tlaky na růst cen jsou silnější než na jejich pokles,“ říká Omar Koleilat, generální ředitel skupiny Crestyl.

Jeho slova doplňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva, EKOSPOL a.s. „Průměrná doba povolení velkého developerského projektu trvá cca 5 let. V Německu je to maximálně 1 rok. Zdlouhavý proces povolování výstavby bytů zdražuje cenu bytu o 10 procent. Vývoj cen bytů v Praze bude v příštím roce stagnovat, nebo jen velmi mírně poroste o cca 1 až 2 %. Největší vliv bude mít menší dostupnost hypoték.“

Současné ceny rezidenčních nemovitostí v Praze hodnotí drtivá většina (93 %) ředitelů developerských firem jako odpovídající. Za podhodnocené je pak považuje 7 % developerů a za nadhodnocené je neoznačil ani jeden z dotázaných.

 
 
Reklama