Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Půjčka na rekonstrukci: Kdy o ní začít uvažovat a jak ji vybrat?

Podepsal se na vašem vybavení domácnosti zub času, a proto jej plánujete vyměnit za nové? Chcete dopřát interiéru čerství vítr a nádech moderny? A víte, na kolik vás vyjde rekonstrukce bytu, případné zařízení interiéru novým nábytkem?


Jistě jste se dopočítali závratných cifer, které mnohdy přesahují domácí rozpočet i dlouhé roky střádané úspory. Svízelnou situaci může vyřešit půjčka na rekonstrukci. Kdy o ní uvažovat a jak ji vybírat? Poradíme na následujících řádcích.

Kdy o půjčce na rekonstrukci uvažovat?

Nejen tehdy, pokud potřebujete interiér omladit, ale také v případě, že chcete hodnotu nemovitosti navýšit. Takovou dobře provedenou rekonstrukcí totiž můžete zvýšit hodnotu nemovitosti až o závratných 20 %, což vás při tvorbě prodejní ceny jistě velmi mile překvapí. Jestliže tedy plánujete nemovitost v budoucnu prodávat, investice do její rekonstrukce je správnou volbou.

Na kolik vás rekonstrukce vyjde?

To záleží především na tom, co všechno bude rekonstrukci podrobeno a do jaké hloubky se při její realizaci pustíte. Prvním krokem k podařené rekonstrukci je tedy správně rozvržený a nastavený plán. Plánujete vyměnit staré koupelnové jádro za nové? Podlahy ve všech místnostech? Nebo se vrhnete na důkladnou rekonstrukci včetně nových rozvodů vody a elektřiny?

Měli byste vědět: Ať už bude vaše volba jakákoli, měli byste si odpovědět na otázku: „Zvládnu rekonstrukci sám nebo ji nechám na odborné firmě?“. Od vašeho rozhodnutí se následně bude odvíjet náročnost celého projektu.

Nechte si připravit předběžnou kalkulaci

Pokud se vrhnete do rekonstrukce na vlastní pěst, kalkulaci budete muset vyřešit sami. V opačném případě ji nechte na specializované firmě. Vždy ale počítejte s minimálně pěti (ideálně deseti) procenty navíc, které budete muset ve finále uhradit. Tomu následně přizpůsobte další kroky. Pokud si nevystačíte s úsporami, budete nuceni požádat o půjčku na rekonstrukci, která ale může být taktéž velmi tvrdým oříškem.

5 kroků k získání výhodné nabankovní půjčky

  1. Důkladně propočítejte, jak velký obnos finančních prostředků budete potřebovat
  2. Porovnejte jednotlivé bankovní i nebankovní půjčky prostřednictvím online kalkulaček
  3. Oslovte pouze známou a ověřenou společnost
  4. Požádejte o půjčku osobně na pobočce nebo vyplňte online formulář
  5. Očekávejte připsání finančních prostředků na váš bankovní účet.

Bankovní vs. nebankovní

Drtivá většina zájemců o úvěr na rekonstrukci míří v první řadě do banky. Pokud ale bankovní úředník rozhodne o tom, že jste pro banku příliš rizikovým klientem, půjčku vám neschválí. O rizikovosti rozhodují nejen vaše příjmy, ale také finanční minulost či záznam v registru dlužníků. V takovém případě vám nezbyde nic jiného, než požádat o úvěr některou z nebankovních institucí, poskytujících například rychlé půjčky bez registru.

Pozor na podvodníky!

A právě v nebankovním sektoru můžete narazit na podvodníky, jimž rozhodně nejde o to, abyste měli doma útulno, nýbrž o vlastní kapsu. Jak tedy solidního poskytovatele vybrat? Nejcennější je v tomto případě osobní doporučení známého či někoho z rodiny, který již má se společností dobrou zkušenosti. Od věci ani není, pokud nahlédnete do internetových fór a diskuzí.

Pokud po vás společnost požaduje poplatek předem (netýká se jednokorunového ověřovacího poplatku), raději se poohlédněte po jiném věřiteli. Při výběru půjčkového produktu je také nesmírně důležité zhodnotit nejen výši úroků, ale především hodnotu RPSN. Nezapomeňte mezi sebou půjčky porovnat, což jednoduše učiníte třeba na portálu Hyperfinance.cz.

 
 
Reklama