Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na akustiku v zasedačce? Jediný článek, který jste potřebovali, než začnete navrhovat

Zasedačka je jádrem firemního světa. Na základě našich zkušeností přinášíme praktické rady, které jinde nenajdete. Když se jich budete držet, máte jistotu, že interiér bude fungovat správně.

Při navrhování prostoru je klíčové promyslet, jakým způsobem bude využíván. Bude sloužit pro individuální schůzky nebo pro organizování porad? Nebo se stane místem pro video-meetingy s využitím prostorových mikrofonů? Možná má posloužit jako pracoviště pro management? To jsou klíčové otázky, které je třeba zvážit. Velikost, půdorys a rozmístění nábytku hrají také důležitou roli.

Zvukové vlastnosti místnosti jsou zásadní. Zvuk se odráží od stěn a plochy stolu do stropu a zpět, čímž vzniká ozvěna. Je tedy nezbytné zaměřit se hlavně na strop, ideálně s plnoplošným řešením absorpce zvuku. Skleněné plochy jsou nejodrazivější, proto je vhodné přidat záclonu nebo závěs.

Typickou chybou jsou akustické panely umístěné na špatných stěnách. Zaměřte se na ty stěny, kam směřují hlavní hovory. Alespoň jednu z nich vybavte pohltivým akustickým obkladem, umístěte ho do horních 2/3 nebo nad stůl, pokud nemůže být celoplošný. Při kombinaci akustického stropu a závěsu bude jedna stěna postačující; dvě mohou vést k efektu "jako pod vodou", tzn., že je interiér přetlumený.

Přidejte do prostoru nejlépe i nábytek, dekorace, obrazy a květiny, které prostor oživí.
Při řešení akustiky v místnosti je dobré nejdříve zkonzultovat vzhled, funkci a rozpočet. A poté najít vhodné materiály. Na závěr si můžete nechat prostor změřit nebo vypočítat. Součástí kalkulací bývá i výsledný efekt snížení ozvěny.

Více informací


 
 
Reklama