Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Šikana na pracovišti - jak ji rozpoznat a jak se bránit

Šikana na pracovišti zvaná také mobbing nebo bossing může mít různé formy. Zjistěte jak šikanu rozpoznat a jak se bránit, aby předejit vyhroceným vztahům v pracovním prostředí.

Co je považováno za šikanu?

Šikana na pracovišti je nežádoucí chování v pracovním prostředí ze strany kolegů. Může mít různé formy diskriminace, útoků, psychického nátlaku, agrese nebo dokonce fyzického napadání. Nevhodné chování vůči kolegům to také pomluvy a urážky na cti. Aby se dalo jakékoliv nevhodné chování a znesnadňování plnění pracovních úkolů označovat za šikanu, musí k němu docházet dlouhodobě a opakovaně.

Šikana na pracovišti z hlediska zákona:

  • Zákon číslo 262/2006 Sb., Zákoník práce, který v §16 stanovuje zásadu rovného zacházení pro zaměstnavatele ve vztahu ke všem svým zaměstnancům,
  • Zákon číslo 198/2009 Sb., Antidiskriminační zákon o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů.

Jak se bránit šikaně na pracovišti?

Mezí povinností zaměstnavatele patří sledovat pracovní výkon zaměstnanců ale také atmosféru na pracovišti. První kdo by měl řešit stížností zaměstnanců na šikanu je zaměstnavatel. Jestli jste na pozicí pracovníka, který chce ohlásit takovou stížnost pamatujte, aby vše zdokladovat. Podání podnětu by mělo mít písemnou formu a je-li to možné mělo by obsahovat důkazy (např. vypovědí svědků, nahrávky, zprávy).

Nejúčinnějšími nastrojí pro získávání důkazů jsou diktafony. Ideální diktafon spojuje citlivý mikrofon, kvalitní zvuk, kapesní rozměr aby byl vždy po ruce a funkci detekce zvuku pro okamžitou reakci. Všechny tyto vlastností nabízí MVR-405 - mini diktafon v hodinkách pro diskrétní získání důkazu.

Více informací


Spy Shop
logo Spy Shop

Firma Spy Shop působí na trhu od roku 2007. Zaměřuje se na prodej nástrojů, které slouží k ochraně majetku a inspekci obtížně dostupných míst. V naší nabídce naleznete zařízení, jako skryté kamery, fotopasti nebo inspekční kamery.

 
 
Reklama