Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak lze skloubit historii s moderními materiály

Kostel je zpravidla dominantou obce a pamětníkem všech významných událostí v okolí. Pro řadu místních je to symbol rodinných i osobních vzpomínek.

Péče o tyto většinou historické památky je náročná a často vyžaduje i opatření, která eliminují vliv zemní vlhkosti.

V případě kostela sv. Máří Magdalény v Mladějovicích na Olomoucku, postaveného koncem 18. století, bylo potřeba vyřešit právě problém s vlhkostí zdiva v interiéru kostela. S ohledem na charakter stavby bylo žádoucí provézt úpravu v interiéru citlivě, ale s maximální funkčností. Vlhká omítka ve spodní části zdiva byla odstraněna a zdivo zůstávalo obnažené.

Jako řešení se nabízela předsazená stěna, která by zakryla obnažené zdivo a současně zajistila dostatečné odvětrání.  S ohledem na podmínky s vlhkostí a požadavek mechanické odolnosti bylo navrženo opláštění cementovou deskou Cementex. Deska se už dříve osvědčila v exteriéru na konstrukcích provětraných fasád.

Ve spodní části obvodových stěn kostela byla provedena konstrukce z profilů CW do výšky cca 1 000 mm s odstupem od stěny cca 150 mm. Opláštění bylo provedeno deskami Cementex tl. 10 mm s přiznanou spárou v tl. 10 mm.  Desky se připevňovaly vruty Cementex, které jsou navrženy právě pro tyto desky. Toto řešení si snadno poradilo s oblými stěnami. Díky hladkému a homogennímu povrchu desky Cementex byla snadná i konečná povrchová úprava. Hotovou konstrukci stačilo jen vymalovat.

Více informací


Promat s.r.o.
logo Promat s.r.o.

Promat se zabývá preventivní protipožární ochranou staveb; působí již řadu let v různých zemích Evropy i světa. Naším cílem je zajistit protipožární ochranu komplexů budov pomocí projektových řešení. Vyvinuli jsme speciální protipožární systémy pro ...

 
 
Reklama