Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se řeší, akustika v kancelářích, které vyhráli prestižní ocenění kanceláře roku?

Zeptali jsme se Stanislava Beránka ze společnosti ACUTEC, aby nám prozradil více o vítězném projektu.

Již sedmý ročník soutěže kanceláře roku ukázal na vysokou kvalitu tuzemských interiérů. Firemní prostory zažívají opět dobré časy. Protože i letos bylo opravdu z čeho vybírat. Kanceláře už dávno nejsou šedo-bílé. Dnes to v nich hraje všemi barvami a materiály, které musí nejen dobře vypadat, ale ještě lépe sloužit. A je jasné, že akustika je jedním z oborů, kterému je třeba se věnovat. Krátce jsme se zeptali zakladatele firmy ACUTEC, která byla právě u vítězného interiéru v kategorii velké kanceláře, které vyhrála HEUREKA Group.

Čím se Vaše firma zabývá?

Jsme sice specialisté na prostorovou akustiku (tj. ozvěnu), takže každý očekává že všude budeme doporučovat „pěnové jehlany“. Ale vzhledem k tomu, že se v interiérech pohybuji více tak 15let, tak se díváme na akustiku úplně z opačné strany. Nejprve řešíme vzhled a k tomu hledáme vhodné materiály.

To jste určitě využili i na tomto projektu, kde je použitý motiv vlnitého plechu. Na Heuréce jsme byli přizváni právě z pohledu funkce a vzhledu. Interiéru vévodí prvek klasického vlnitého plechu ve funky barvách, který probíhá celým prostorem. To je celkem noční můra z pohledu rezonance a odrazu zvuku (tj. vysoké ozvěny). Po diskusi s architekty jsme zvolili desky z recyklovaných PET, které se zakázkově upravovali na obdobnou profilaci a formát, jakou má právě plech. Tyto desky však mají výborné pohltivé vlastnosti, a tak je bylo možné aplikovat do všech zasedaček. Tam fungují jako klasické akustické desky. Barevnost pak byla alchymie, ale myslím že se to povedlo a panely dobře navazují na barevný vlnitý plech.

Více informací


 
 
Reklama