Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průzkum: Pět procent Čechů staví nebo se chystá stavět rodinný dům, čtvrtina bude rekonstruovat

Více než polovina Čechů na základě statistik plánuje změnit svou bytovou situaci nebo ji aktuálně mění. Nejčastěji plánují koupit nemovitost či rekonstruovat své stávající bydlení.

Současná náročná ekonomická situace se projevuje v poklesu realizovaných novostaveb, počet lidí, kteří nyní staví rodinný dům, klesl v porovnání s loňským rokem přibližně na čtvrtinu. Další čtyři procenta respondentů však stavbu plánují v následujících letech. Ve snaze ušetřit náklady roste podíl práce vlastními silami a počet staveb v úsporném standardu. Vyplývá to z průzkumu , který pro společnost Wienerberger provedl Ipsos.

„Stále platí, že vlastní bydlení je sen typický pro mnoho Čechů. Přestože aktuální ekonomická situace investorům nenahrává stejně jako v posledních letech, kdy se dobré podmínky pro investory odrazily i v extrémní poptávce po vlastním bydlení, z průzkumu je zřejmé, že lidé o své bytové situaci stále uvažují jako nad životním milníkem. Do dalších měsíců se díváme s optimismem jako na měsíce postupné stabilizace. Aktuálně drobné oživení vidíme i na hypotečním trhu,” říká generální ředitel společnosti Wienerberger Kamil Jeřábek.

Objem i počet poskytnutých hypoték byl v březnu nejvyšší od poloviny loňského roku, kdy se stavební trh začal ochlazovat. Úroková sazba na hypotéky je nyní na 5,86 % a banky během března poskytly investorům hypotéky o celkovém objemu 12,6 miliardy korun.

Více informací


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 
Reklama