Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Svobodomyslný industriální styl zaujme svou nevšedností

U vzniku toho stylu stála náhoda – přesto dnes patří k těm nejoblíbenějším, a to především u mladých lidí. Majitelé bytů však při pokusu o jeho napodobení často chybují. A jak se tomu vyhnout?

ESTILA – stylový nábytek
Zdroj obrázku: L_Interiors / Shutterstock.com

Industriální styl se poprvé objevil v loftových bytech v New Yorku a to z iniciativy umělců, kteří měli v té době hluboko do kapsy. Přesto však dokázali prostor okolí sebe proměnit tak, že se jejich nápady rychle rozšířily do celého světa.

Kam se hodí industriální styl

Máte-li k dispozici světlý a rozlehlý interiér, pak pro vás bude industriální styl a všeobecně industriální nábytek skvělou volbou. V menších prostorách by vám jeho strohost nemusela udělat tak velkou službu, jak si možná myslíte. Je totiž třeba především vystavit alespoň část nosných konstrukcí místnosti. Může jít o zdivo, trámy nebo alespoň nejrůznější trubky (i když u nich lze samozřejmě o nosné funkci již pochybovat).

Počítá se i surový beton nebo třeba odhalené zdivo. Protože však podobné zásahy nejsou v mnoha moderních nemovitostech možné, může je nahradit třeba i dobře vyvedená fototapeta. V ideálním případě by se měla nacházet naproti velkému oknu, které bude do místnosti propouštět dostatek slunečního světla.

Kabely od spotřebičů neschovávejte

A pokud čas od času přemýšlíte, kam schovat kabely třeba od osvětlení nebo od nejrůznějších spotřebičů, tak s tím si u industriálního stylu nemusíte dělat hlavu. Kabely všeho druhu, stejně jako další technické vybavení, se započítávají mezi dekorace.

Nábytek, který by se do takového interiéru hodil, musí mít několik charakteristik. Především mu musí dominovat jednoduché geometrické tvary. Ideální bude spojení kovu, dřeva a skla (nemusí se v ně snoubit všechny tři prvky najednou). Jak by měl vypadat se můžete podívat u specialistů v e-shopu Estila-nabytek.cz.

 
 
Reklama