Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Materiály budoucnosti: Místo betonu konopí a stavby z vláken hub

PlanRadar, specialista na digitalizaci ve stavebnictví, nově zveřejnil výsledky rozsáhlého průzkumu se zaměřením na architekturu a urbanismus, který kromě ČR proběhl v 11 zemích včetně Německa, Itálie, USA či Velké Británie.

Mimo jiné odkryl 7 hlavních trendů, které aktuálně hýbou světovou architekturou, a poukázal na materiály blízké budoucnosti. Ty by měly přispět k udržitelnosti staveb a uhlíkově neutrálním budovám. Z čeho tedy budeme stavět za pár let?

„Odborníci z osmi zemí uvedli, že se bude více využívat dřevo. Ale i konopí, které má výborné konstrukční a izolační vlastnosti. Přitom je levné a rychle roste. Pět zemí včetně ČR má podobná očekávání od slámy a jiných trav, zatímco tři země míní, že velkou roli sehraje mycelium (vlákna hub). Obecně se jedná o vysoce udržitelné biomateriály, jež během růstu pohlcují oxid uhličitý a poté jej po desetiletí konzervují ve struktuře budovy," říká Adam Vostárek, expert společnosti PlanRadar, a dodává: „Další variantou jsou materiály nového tisíciletí. Italští odborníci předpovídají, že již brzy budeme více využívat grafen, ekologické fotokatalytické barvy, regenerovaný nylon či kompozitní materiály jako směs betonu a uhlíkových vláken.“

Sedm zemí uvádí jako společný rys architektury cirkulární ekonomiku. Jen výroba nového betonu představuje přibližně 7 % světových emisí CO2, a tudíž recyklace stavebních materiálů včetně betonu a cihel může výrazně snížit jejich dopad.

Více informací

 
 
Reklama