Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukcím nenahrává diskuze o zrušení státní podpory stavebního spoření

Pro drobnější rekonstrukce, řekněme v řádu menších statisíců korun, je úvěr ze stavebního spoření ideálním produktem.

Rekonstrukcím nenahrává diskuze o zrušení státní podpory stavebního spoření, foto redakce
Rekonstrukcím nenahrává diskuze o zrušení státní podpory stavebního spoření, foto redakce

Zatímco neúčelovost samotného stavební spoření byla vždy diskutabilní, úvěry ze stavebního spoření byly pro rekonstrukce značně využívané.
„Pro drobnější rekonstrukce, řekněme v řádu menších statisíců korun, je úvěr ze stavebního spoření ideálním produktem. Někteří klienti si dlouhodobě spoří na účtu stavebního spoření a jsou v situaci, kdy mají splněny podmínky pro takzvané přidělení úvěru. Zvláště dnes, v době vysokých úrokových sazeb, mohou být tyto typy úvěrů velmi výhodné,“ upozorňuje David Eim místopředseda představenstva Gepard Finance.
„Oproti loňskému roku máme růst v produkci přes 40 procent,“ dodává k oblibě stavebního spoření Tereza Kaiseršotová z Raiffeisen stavební spořitelny.

„Cena rekonstrukce je odlišná od typu a velikosti stavby a standardu rekonstrukce. Pohybuje se tak zpravidla mezi 10 až 20 tisíci korun za metr čtvereční. Nejlevnější jsou panelové byty, nejdražší byty v starších činžovních domech a rodinné domy,“ uvedl Lumír Kunz ze společnosti Férmakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou. „Náklady na rekonstrukce zdražily oproti loňsku odhadem o 15 až 20 procent,“ dodává Lumír Kunz.

 
 
Reklama