Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inflace zvedla ceny rekonstrukcí o 15 až 20 %

Cena rekonstrukcí je mezi 10 až 20 tisíci korun za metr čtvereční, výrazný je pokles zájmu o řemeslné práce.

Inflace zvedla ceny rekonstrukcí o 10 až 15 %, ilustrační foto redakce
Inflace zvedla ceny rekonstrukcí o 10 až 15 %, ilustrační foto redakce

Zdražování rekonstrukcí letos pokračovalo

„Cena rekonstrukce je odlišná od typu a velikosti stavby a standardu rekonstrukce. Pohybuje se tak zpravidla mezi 10 až 20 tisíci korun za metr čtvereční. Nejlevnější jsou panelové byty, nejdražší byty v starších činžovních domech a rodinné domy,“ uvedl Lumír Kunz ze společnosti Férmakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou. „Náklady na rekonstrukce zdražily oproti loňsku odhadem o 15 až 20 %,“ dodává Lumír Kunz.

„Na přelomu roku došlo globálně k navýšení cen našich výrobků v průměru zhruba o 9 %, což odráželo nárůst nákladů v celém dodavatelském řetězci. Od té doby jsme u některých výrobků ještě upravovali ceny v různé výši – v řádech jednotek až nízkých desítek procent,“ uvedl Petr Šašek, mluvčí společnosti Ikea s tím, že aktuální prodeje jsou však srovnatelné s loňským létem a situace v dodávkách a skladové dostupnosti výrobků se postupně zlepšuje.

Výrazný pokles zájmu o řemeslné práce

Podle portálu NejŘemeslníci.cz se prvním čtvrtletí letošního roku snížil zájem o řemeslníky v porovnání s loňskem téměř o 25 %. Největší pokles poptávek údajně zaznamenali podlaháři (47 %), tesaři (46 %), truhláři (37 %) a fasádníci (36 %). Ani zemní práce, zedničina nebo střechy na tom ale nejsou nejlíp – poptávka po těchto službách klesla o víc než 30 %. Ještě větší propad však dle něj čeká řemesla v roce 2023.
„Zatím dobíhají zakázky z období covidu, kdy si lidé domlouvali řemeslníky i na rok dopředu. Ještě výraznější propad se předpokládá koncem roku, nejvíce však v roce příštím,“ uvádí zpráva portálu.

 
 
Reklama