Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přístup zdarma k výsledkům výzkumu placeného z veřejných peněz USA

Nová směrnice nařizuje, aby byly od roku 2026 všechny výsledky výzkumu financovaného z federálních zdrojů USA okamžitě volně dostupné veřejnosti.

Bílý dům 25. srpna 2022 rozhodl o zásadní změně

Současná věda je založená na kvalitních odborných časopisech s recenzním řízením. Nebýt jich, nemohli by se vědci rychle seznamovat s tím, na čem pracují jejich kolegové, nefungovala by výměna poznatků ani ručení za kvalitu výzkumu. Tyto časopisy tvoří páteř systému, který zlepšuje lidské poznání světa. Část informací časopisy sice zveřejňují bezplatně, ale většina je ukrytá za paywallem – tedy, aby se k nim lidé dostali, musí zaplatit. Zatím byl federálně financovaný výzkum za paywallem zamčený na jeden rok.

Bílý dům uvedl, že jen za poslední rok byla americká veřejnost svědkem mimořádných vědeckých úspěchů – zásadních objevů v medicíně a vakcínách, inspirativních poznatků z nejhlubších hlubin oceánu a nevídaných pohledů do nejvzdálenějších koutů našeho vesmíru a tento výzkum, který mění naše životy a proměňuje náš svět, je umožněn díky americkým daňovým poplatníkům. A přesto jsou tyto pokroky za paywallem a jsou pro příliš mnoho Američanů nedostupné.

Celá problematika má ještě řadu otázek

  • Federálně podporovaný výzkum podle zprávy, kterou Bílý dům vydal, tvoří jen asi 18 % studií v odborných žurnálech. Vydat recenzovanou studii je ale značně časově i finančně náročný proces a je otázka, zda budou chtít časopisy do jejich zveřejnění investovat.
  • Bílý dům naznačuje, že budoucností vydávání článků je spíše systém Open Access, kde za celý proces platí autor, respektive instituce, která výzkum financuje nebo realizuje. Čtenář už pak ale za přečtení textu neplatí nic.
  • Řada vědců se ale obává, že by to pro ně mohla být ve skutečnosti ještě horší komplikace než placení za odborné časopisy. Ty si totiž stejně budou muset platit dál, aby jim neunikly informace o výzkumech z jiných než federálních zdrojů.
Zdroj: ČT 24 Vědu čeká zásadní změna.
 
 
Reklama