Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Roste počet rozestavěných bytů

Společně s daty za stavební výrobu zveřejnil ČSÚ také údaje o nových bytech.

V posledních měsících 12měsíční kumulace počtu nově zahájených bytů (jednoměsíční čísla jsou hodně kolísavá) překročila rekord z července 2008 ve výši 47 tisíc a poslední údaj (za letošní květen) už mluví o 49 tisících.
Počty dokončených bytů ale na tento boom zatím nezareagovaly. Tyto otvírající se nůžky značí, že rychle roste počet rozestavěných bytů. Developeři a ostatní stavebníci se zřejmě vrhají do zahajování výstavby i u vědomí, že budou následně bojovat s nedostatkem pracovní síly a materiálu k dokončení. Tato situace vytváří riziko, že pokud se postupně podaří pracovní sílu najít (třeba proto, že se kvůli slabé poptávce začne propouštět v jiných sektorech) a pokud zeslábne problém nedostatku stavebních materiálů, objeví se na trhu v rychlém sledu poměrně velká dávka nově dokončených bytů – s možnými negativními dopady na ceny.
Fenomén silného růstu počtu zahájených bytů (a zatím nerostoucího počtu bytů dokončených) se týká i samotné Prahy.


„Počet zahájených bytů v květnu meziročně vzrostl o 24,1 % a dosáhl hodnoty 5 309 bytů. Jedná se o nejvyšší číslo od roku 2006, kdy jsme začali s měsíčním sledováním, a růst jde plně za bytovými domy,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.
Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 3,1 % a činil 2 882 bytů.

Stavební úřady vydaly 8 035 stavebních povolení, meziročně o 8,4 % méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 49,9 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 vzrostla o 33,1 %.

Zdroj: Česká spořitelna, Michal Skořepa na www.kurzy.cz a ČSÚ

 
 
Reklama