Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Projektové společnosti očekávají růst

V letošním roce očekávají projektové společnosti růst svých tržeb až o 4,9 %. V roce 2023 očekávají projektové společnosti další růst svých tržeb, a to až o 4,1 %.

Projektové společnosti očekávají růst, zdroj Fotolia Kadmy

Pozemní stavby versus inženýrské stavby

Projektanti projektující převážně pozemní stavby očekávají v roce 2022 růst trhu o 3,8 % a v roce 2023 o dalších 3,4 %. Proti tomu projektanti projektující převážně inženýrské stavby očekávají růst trhu o 3,1 % v letošním roce a také o dalších 2,0 % v roce následujícím, vyplývá ze Studie projektových společností H1/2022 zpracované analytickou společností CEEC Research s.r.o.

Téměř polovina dotázaných neplánuje změnu ziskovosti (marží) u svých zakázek v letošním roce (47 %). Nárůst marží plánuje 29 % dotázaných společností, a naopak pokles ziskovosti má v plánu 24 % dotázaných společností.
Projektové společnosti mají v současné chvíli nasmlouvané zakázky na 9 měsíců dopředu. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to pro 57 % dotázaných společností stejně dlouhá doba. Pro 32 % dotázaných se naopak jedná o nárůst této doby a pro 11 % projektových společností se jedná o pokles této doby.

„Vzhledem k situaci na trhu je pravděpodobné, že ekonomický růst je ohrožen a míříme spíše do recese. Všude přítomná inflace a s ní spojené zpřísnění podmínek financování ze strany ČNB je a bude limitující pro řadu soukromých investorů. Výhledově to může zasáhnout i strukturu projektových prací s větším fokusem na bytovou a developerskou výstavbu. Projekty se chystají ale průběžně, i na několik let dopředu. Celkově v tomto roce předpokládám stabilitu poptávky po projektových pracích, a to jak v rezidentní, tak nerezidentní výstavbě. Převis poptávky po bydlení i s určitou odloženou setrvačností by měl zajistit dostatečnou vytíženost projekčních kanceláří.“ vysvětluje možné dopady situace Peter Markovič, CEO společností Xella CZ, s.r.o., a Xella Slovensko, spol. s r.o.

 
 
Reklama